Проросійські політичні проєкти Молдови провели з’їзд у Москві.

Вони оголосили про створення виборчого блоку «Перемога», щоб поборотися за посаду президента Молдови.

 

 

У Москві відбувся так званий "з'їзд опозиційних молдавських депутатів", у якому взяли участь представники проросійських політичних проєктів з Молдови. Всі вони виступають категорично проти європейської та євроатлантичної інтеґрації Молдови, але за вступ країни до Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) та розвиток відносин з Росією. Про це повідомило видання «Коммерсантъ».

 

У заході також взяла участь голова автономного округу Гагаузії, який входить до складу Молдови, Євгенія Гуцул та керівник Народних зборів Гагаузії Дмитро Костянтинов, котрі також консеквентно дотримується проросійських поглядів.

 

Молдовський олігарх-утікач Ілан Шор, іменем котрого названа одна з проросійських партій і котрий фактично був організатором заходу, оголосив на зїзді про створення виборчого блоку «Перемога» (Victorie). До нього ввійшли партії «Шор», «Відродження», «Шанс», «Альтернатива та сили порятунку Молдови» і «Вікторія». Об'єднання готуватиметься до виборів президента Молдови та референдуму про вступ до Євроунії. Нагадаємо, що на батьківщині Ілана Шора засуджено до 15-річного тюремного терміну у справі про банківське шахрайство.

 

Депутатка молдовського парламенту Марина Таубер (вона репрезентувала партію «Шор», допоки  суд у Молдові не заборонив діяльність цієї структуру за звинуваченням у спробах дестабілізації ситуації в країні на користь Росії) подякувала Росії за можливість провести з'їзд у Москві. «Молдова – незалежна, суверенна нейтральна держава, яка сама може визначати вектор свого розвитку на основі неучасті у військових альянсах», ­– сказала пані Таубер.

 

Дмитро Костянтинов у ході з'їзду заявив, що від правильного зовнішньоекономічного вибору залежить майбутнє Молдови. «Ми зараз перед вибором: Схід чи Захід? І ми бачимо різницю. Ми бачимо, як нас намагається поглинути Румунія», – бідкався він.

 

Міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину (Andrei Spînu) так відреагував на московський з’їзд: «Уся країна бачила зрадників нації у Москві. Думаю, можна чітко сказати, що у Москві було створено організований злочинний блок “Перемога“. Вони створили його поруч із Кремлем, щоб було зрозуміло, на кого вони працюють та кого обслуговують», – написав Спину у соцмережі.

 

Речниця урядової партії «Дія та солідарність» Адріана Влас заявила порталу Newsmaker, що молдовським політикам мало б бути соромно перебувати в Москві, «коли весь світ засуджує Кремль за варварську війну в Україні».

22.04.2024