Замість пам’ятника Тудору буде питний фонтан.

 

Під час реконструкції площі Маланюка у Львові пам’ятник письменнику Степану Тудору демонтують і передадуть до музею, а натомість встановлять нові лавки, ліхтарі та питний фонтан. На це в міському бюджеті цьогоріч передбачено 600 тис. грн, розповіла голова Галицької районної адміністрації Ірина Іванчина, передає Zaxid.net.

 

Згідно з проектом капітального ремонту, площу замостять бруківкою двох кольорів, натуральним каменем та мозаїкою. На площі також встановлять лавочки та сучасні ліхтарі.

 

Крім того, проектом реконструкції площі передбачено встановлення сучасного багаторівневого питного фонтану. Фонтан матиме окремі отвори для пиття дорослих, дітей та тварин.

 

Робоча група також ухвалила рішення про перенесення пам’ятника до музею.

 

За словами Ірини Іванчини, роботи з облаштування площі розпочнуться після того, як сесія міськради погодить демонтаж пам’ятника Тудору.

 

«Сподіваюся, що роботи почнуться вже в липні», – сказала вона і додала, що на оновлення площі знадобиться близько двох місяців.

 

Хоча пам’ятник Степанові Тудору, на думку управління культури ЛМР, не потрапляє під дію закону про декомунізацію, його вирішили перенести через конфлікти навколо нього. Як повідомляв Z, 9 травня представники правих організацій спробували знести пам’ятник, внаслідок чого між активістами та спецпідрозділом поліції виникли сутички. Після цього у Львівській міськраді створили робочу групу, яка вирішила демонтувати пам’ятник та передати його Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Відповідне рішення мають затвердити під час засідання сесії ЛМР завтра, 30 червня.

29.06.2016