Колишнього президента Аргентини засудили до 20 років в'язниці.

Суд в Буенос Айресі визнав Рейнальдо Біньоне винним у злочинах, скоєних під час проведення чотири десятиліття тому операції Condor, яка була спрямована проти політичної опозиції в кількох латиноамериканських країнах.

 

 

Судовий процес проти 88-річного екс-президента Аргентини тривав три роки – повідомило аргентинське видання La Nacion. Окрім Біньоне, винними в злочинах, скоєних в ході проведення операції Condor, були визнані ще 14 колишніх аргентинських військовиків. Вони засуджені на терміни від восьми до 25 років.

 

Біньоне вже відбуває довічне покарання за порушення прав людини під час свого президентства, яке тривало з 1976 до 1983 року. Три роки тому Біньоне і четверо інших колишніх офіцерів були визнані винними у викраденні 23-х осіб, в тому числі семи вагітних жінок, які так і не були знайдені.

 

Операція Condor проводилася в країнах Південної Америки наприкінці 1970-х, на початку 1980-х років і була спрямована в основному проти лівої опозиції. Спецслужби Аргентини, Чилі, Уругваю, Бразилії, Парагваю, Болівії організовували викрадення представників опозиції, влаштовували тортури і страти без суду і слідства.

 

За різними даними, жертвами операція Condor стали від 40 до 60 тисяч осіб. Найбільше жертв операції – серед аргентинців. За даними правозахисних організацій, в роки так званої «брудної війни» аргентинських силовиків проти опозиційних активістів і лівих повстанців в країні було вбито без суду або зникли безвісти близько 30 тисяч осіб.

28.05.2016