Лібертаріанця Хав'єра Мілея обрано новим президентом Аргентини.

Він переміг пероніста Серхіо Массу й заявив про намір провести радикальні реформи.

 

 

Аргентинський бізнесмен і економіст, депутат парламенту від лібертаріанської опозиційної партії «Свобода настає» (Avanza Libertad) Хав'єр Мілей (Javier Milei) стає переможцем президентських виборів в Аргентині. Як повідомляє інформаційна аґенція Reuters, про це свідчать результати голосування.

 

За даними Національної виборчої палати країни, після підрахунку майже ста відсотків бюлетенів Мілей отримав підтримку понад 56% виборців (більш ніж 13,78 млн). Його суперник, міністр економіки Серхіо Маса (Sergio Massa), який належить до партії пероністів «Союз заради батьківщини» (Unión por la Patria), набрав 44% голосів. Маса вже визнав свою поразку і побажав успіхів новому президентові.

 

«Моделі занепаду прийшов кінець, шляху назад немає. Попереду в нас величезні проблеми: інфляція, відсутність роботи та бідність. Ситуація критична, і тут немає місця для прохолодних напівзаходів», — сказав Мілей у промові після оголошення результатів виборів.

 

Мілей обіцяє шокову терапію, проведення безпрецедентних політичних та економічних реформ, які наразі знаходять підтримку серед виборців, невдоволених економічною нестабільністю. Аргентина переживає складну економічну ситуацію, інфляція у країні досягла 143%.

 

Плани Мілея передбачають закриття центрального банку, відмову від песо, доларизацію економіки, скорочення державних видатків. На цьому шляху Мілей має намір закрити міністерства культури, освіти та культурної різноманітності Аргентини, а також скасувати державні субсидії. 


Новий президент не підтримує ідею вступу країни до групи БРІКС. Він також заявив про плани розірвати зв'язки із "комуністичними" урядами Китаю та Бразилії. Росію він ставить в один ряд з Китаєм – у перелік автократичних держав, які є ворогами свободи. З початку російського вторгнення  Мілей висловлював підтримку Україні в її війні з Росією і сказав, що бачить США та Ізраїль головними партнерами Аргентини.

 

Новий президент вступить на посаду 10 грудня, його каденція триватиме до кінця 2027 року.

 

 

20.11.2023