Таємниця числа «666» розгадана?

Хто ховається за описаним в Апокаліпсисі «звіром» та його числом 666? Віденські науковці розшифрували античну гру чисел і виявили реальну особу, що свого часу могла втілювала вселенське зло. Це римський імператор Траян. Адже числові відповідники літер, з яких складається його родове ім'я, в сумі дорівнюють 666 — біблійному числу звіра.

 

Римський імператор Траян, можливо, описаний в Апокаліпсисі як звір

 

 

Книга Об'явлення Івана Богослова, ймовірно, найзагадковіша частина Біблії. Її автор описує події, які мали б спричинити апокаліпсис, кінець світу. В тринадцятому розділі книги йдеться про загадкового й страхітливого звіра: пекельний змій наділив його владою, і образу його змушені поклонятися всі люди. Далі написані такі слова: «Тут мудрість! Хто має розум, нехай порахує число звірини, бо воно число людське. А число її шістсот шістдесят шість» (Об'явлення, 13-й розділ, 18-й вірш).

 

Що чи радше кого позначає це число? Над цим історики сушать собі голову вже давно. Вони згодні, що в книзі вдалися до поширеної в античності гри чисел. Ця так звана ізопсефічна загадка полягає в тому, що кожна літера грецького алфавіту мала одночасно й числовий відповідник. Додавши числові показники літер імені, отримували суму, що підказувала посвяченим, чиє ім'я зашифроване.

 

 

Стародавні написи з Ефеса, типові для того часу цифрові відповідники: 865 позначає ім'я «Клодія»

 

 

Хто ж ховається за числом 666? «Згідно з контекстом, мало б йтися про римського імператора», — пояснює Ганс Тройбер (Hans Taeuber) з Інституту давньої історії у Віденському університеті. Проте без точних вказівок на часовий період розшифрувати цю суму дуже складно. Якщо колись люди відразу розуміли, на кого вказує число, то нині науковці змушені діяти навпомацки.

 

Щоб розгадати таємницю, Діана Альтман (Diana Altmann) з Віденського університету використала цифрову техніку. Вона розробила комп'ютерну програму, за допомогою якої можна вирахувати числові показники для відомих імен осіб, що мешкали на теренах Малої Азії.

 

«Так з'явилася можливість для кожного "таємничого числа" створити список античних імен, яким відповідає сума певних цифр», — пояснює Тойбер. Коли науковці задали програмі біблійне «666», отримали несподіваний результат: числу найбільше пасувало ім'я Ульпій (Ulpius) — прізвище римського імператора Марка Ульпія Траяна, що правив у період від 98 до 117 року після Різдва Христового. Це дивує з тієї причини, що дотепер число пов'язували з іншими римськими імператорами: Нероном, Доміціаном або Адріаном. Але з Траяном — ніколи.

 

Річ у тім, що Траян, на відміну від Нерона, не є знаний систематичними переслідуваннями християн. В одному листі він навіть висловлюється проти цього. До того ж цифровий відповідник сигми наприкінці прізвища «Ulpius» дотепер вважали за число 200, що робило остаточну суму надто великою для 666. Проте Тойбер виявила, що сигму могла позначати й цифра 6 — за такої умови сума підходить родовому імені Траяна.

 

На думку науковців, Траян цілком відповідає образові «звіра» в Апокаліпсисі. Хоч він переслідував християн неактивно, проте наказував їх убивати, коли вони відмовлялися приносити жертви поганським богам і вшановувати культ імператора. Побожним християнам він асоціювався з культурою римських звичаїв, її вони вважали проявом сатанинських вад, а імператора — утіленням всього зла.

 

Отримані результати вказують на те, що Одкровення Іван Богослов написав за часів правління Траяна: в посланні до християнської спільноти в Пергамі автор двічі називає це місто «зборищем сатани». Саме під той час, приблизно 110 року після Різдва Христового, тут спорудили великий храм імператорського культу, так званий Траяній (Traianeum). Авторові Апокаліпсиса ця будівля мала б здаватися блюзнірською. Вона, ймовірно, й наштовхнула його на такий опис міста. Тобто остання частина Нового Завіту з'явилася в останні роки правління Траяна, а це приблизно на два роки раніше, ніж вказувало датування дотепер.

 

 

Rätsel der biblischen Zahl 666 gelöst? 

Scinexx.de, 12/04//2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

 

12.04.2016