Обвуглений біблійний рукопис прочитали

 

Науковці розшифрували біблійний текст, записаний на сувої понад 1500 років тому. При цьому згорток не розкривали. Завдяки комп’ютерній томографії (КТ) та спеціальному програмному забезпеченню науковці з’ясували, що сильно обвуглений пергамент містить єврейський біблійний текст з Третьої книги Мойсея. Тобто після знаменитих сувоїв Мертвого моря знахідка з ізраїльського Ейн-Геді є найстарішим біблійним документом, інформують учені в журналі Science Advances.


Спалений сувій розгорнути, не пошкодивши, неможливо. Зображення: Shay Halevi.

 

 

1970 року на руїнах синагоги в ізраїльському оазисі Ейн-Геді археологи зробили цікаву знахідку: у святилищі храму, що згорів близько 600 року після народження Христа, лежало багато старих пергаментних сувоїв. Та їх сильно обпалив вогонь, і прочитати тексти було неможливо. Релікти, яким понад 1500 років, можна було знищити одним лише дотиком.

 

Відтоді науковці працювали над методами сканування та комп’ютерними програмами, які змогли би віртуально розгорнути й прочитати пошкоджені пергаменти. На початку 2015-го завдяки одному з таких методів учені зробили придатним для читання спалений папірус з античного Геркуланума.

 

Останніми роками Вільям Брент Сілс (William Brent Seales) із колегами з Кентуккського університету у Лексінгтоні спробували піддати сувій з Ейн-Геді аналогічним методам сканування.

 

Радіовуглецеве датування засвідчило, що документ походить з III століття нашої ери  – тобто, в часі, наступному за сувоями Мертвого моря (Кумранськими рукописами), і на століття випередив біблійні фрагменти з Каїру.

 

«З нашим підходом ми розшифрували сувій з Ейн-Геді та отримали змогу вперше здійснити візуальне дослідження внутрішніх його шарів і прочитати текст», – каже Сілс. Першочергово науковці обережно просвітили обвуглений згорток з допомогою мікрокомп’ютерної томографії (МК). Сканування утворило тривимірну структуру рукопису й водночас мало достатньо високу роздільну здатність, аби графічно зобразити вищу щільність чорнила в написаних пасажах.


Спеціальна програма намагалася ідентифікувати окремі шари пергаменту. Зображення: Seth Parker/ University of Kentucky


 

«Скановані дані стали основою для всіх наступних кроків, а справжній сувій можна було спокійно помістити до архіву», – пояснив учений. Необроблену інформацію зі сканера проаналізувала спеціально створена для цього програма. Передусім вона намагалася ідентифікувати окремі шари пергаменту. «Це надзвичайно складно, бо сувій з Ейн-Геді сильно деформований і помнутий», – пояснив Сілс.

 

Ідентифікувавши шари і реконструювавши їх у текстурі 3D, науковці перейшли до наступного кроку дослідження – пошуку написаного тексту. Для цього програма використала те, що більшість давніх чорнил містить металеві частинки, які в рентгенівському світлі надають їм вищої щільності порівняно з несписаним пергаментом. На зображеннях КТ це призводить до виникнення субтильної різниці в яскравості, яку цілеспрямовано посилює програмне забезпечення.

 

Аби текст став придатним для читання, програма розгорнула сувій і віртуально зв’язала його списаний внутрішній бік у плоский пергамент. Вже минулого року у такий спосіб Сілзу та його колегам удалося розшифрувати текст на одному з внутрішніх шарів рукопису з Ейн-Геді.

 

Загалом учені об’єднали понад 100 віртуальних фрагментів і зробили читабельними всі п’ять шарів пергаменту. Розшифрування першої частини рукопису довело: на сувої записана частина Третьої книги Мойсея – одного з текстів, з яких починається Старий Завіт. «Тобто це найдавніша копія тексту біблійного П'ятикнижжя, яку коли-небудь знаходили в синагозі», –– констатують учені. Хіба що сувої Мертвого моря старіші на 100–400 років.


Текст, що став видимим на обвугленому пергаменті, є Третьою книгою Майсея. Зображення: Seth Parker/ University of Kentucky.

 

 

«Згорток з Ейн-Геді є важливим доповненням до сувоїв Мертвого моря», – розповідають Сілс і його колеги. Адже він може залатати «прогалину мовчання», тривалістю майже 800 років: між найстарішими біблійними текстами та наступними по віку текстовими фрагментами з Каїру, створеними приблизно 900 року після Різдва Христового.

 

Науковці вже з’ясували, що єврейські сувої дуже подібні до Кумранських рукописів. Змістовно текст (його частина, де описані вимоги до жертвопринесення) цілком відповідає уже відомим текстам єврейської Біблії, інформують науковці.

 

Учені планують продовжувати аналіз рукопису з Ейн-Геді. Вони наголошують: їхній метод надає шанс розшифрувати решту спалених чи в інший спосіб зіпсутих сувоїв і манускриптів. «Так ми зможемо заново відкривати тексти, що дотепер були поховані в пошкодженому матеріалі», – переконаний Сілс.

 

 

Verkohlte biblische Schriftrolle entziffert 

AAAS, 22/09/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

22.09.2016