Двадцятий і живий! JAZZ BEZ

Інститут Стратегії Культури презентує ХХ Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики JAZZ BEZ 

 

 

Від 4 по 6 грудня у Львові та ще 5 містах України та Польщі пройде XХ Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики JAZZ BEZ – наймасштабніший за територією поширення джазовий фестиваль Європи.

 

Двадцятий і живий! Під таким гаслом організатори зібрали усі сили і можливості, аби не зрадити традиціям і не зупинити ходу щорічного культурно-мистецького дійства. Попри смуток 2020 року, попри труднощі та обмеження через карантин  вони роблять ювілейний двадцятий фестиваль як символ переможної сили музики і людей культури. Цього року обрали відкриту локацію: нову івент-площу «Еніо» Ennio Event Square , яка дозволяє розмістити і музикантів, і глядачів на безпечній, але зручній для концертів відстані.  Організатори вірять, що такі заходи піднімають життєвий тонус і мотивують, вчать працювати в нових умовах, дають сили рухатись вперед – заради щасливого і здорового майбутнього.

 

 

2019 року Jazz Bez переформатувався на фестиваль сучасної імпровізаційної музики. Про це мріяв засновник та продюсер фестивалю Маркіян Іващишин, який відійшов у вічність, залишивши багато ідей про вплив якісної музики зокрема і Культури загалом на зміни у суспільстві. Цього року JAZZ BEZ вдруге відбудеться БЕЗ свого засновника. Але Маркіян встиг зробити так багато, що навіть у 2020 році до нас приїздять ( і ще приїдуть ) ті музиканти, яких запросив особисто Марек Іващишин. До прикладу, цьогоріч - викладачі, композитори і виконавці джазу з польського міста Лодзь – брати Марек і Мацєй Кадзєли.

Загалом програма ХХ JAZZ BEZ була сформована ще у лютому. Серед запрошених зірок – музиканти зі США, Швейцарії, Франції. На жаль, пандемія внесла свої негативні корективи і більшість виконавців змушені були скасувати свій приїзд в останні тижні перед фестивалем. Зокрема, захворіли на covid-19 музиканти Анни-Марії Йопек, яка мала бути головним хедлайнером. Саме тому скоротили програму і перелік міст, котрі можуть прийняти виступи. Але, попри таке скорочення, Львів отримає два потужних концертних дні, а також – окремий день для навчання і близького знайомства із джазовою музикою для школярів і студентства: JAZZ BEZ завжди пам’ятає про своє покликання і місійність.

 

4 грудня у КМЦ «Супутник», що на Левандівці, відбудеться Відкритий урок джазу, котрий презентуватиме Tom Lugoloobi - pianist і @JuliaShved.

Ввечері цього ж дня - концерт-майстер-клас від Львівська Школа Джазу в LV Cafe jazz club.

 

5 грудня для студентів Львівської Національної Музичної Академії дадуть майстер-клас гри на гітарі  Ігор Закус і польські викладачі Марекаі Мацей Кадзєли.

 

Зірки фестивалю подарують свою музику у таких містах: Київ, Львів, Тернопіль, Рівне та польському Перемишлі. Цього року на шанувальників джазу чекають музиканти з України, Польщі, Ізраїлю, Данії та Нігерії.

 

У суботу, 5 грудня, в ENIO Event Square:

Maciej Kadziela Music ( Польща і Україна )

Marek Zenon Kądziela – гітара

Maciej Andrzej Kądziela - саксофон

Adam Tomasz Zagórski – барабани

IgorZakus – бас-гітара

Shalosh ( Israel )

Gadi Stern - клавіші

David Michaeli - бас

Matan Assayag - барабани

 

У неділю, 6 грудня, в ENIO Event Square:

@AndreyChmut Band ( Україна-Нігерія )

Андрій Чмут - саксофон

Ігор Агріч - клавішні

Нікіта Наконечний - гітара

Джордж Івезе - бас

Тобі Фатонаде - барабани

Аняня – вокал

Piotr Baron Quartet ( Україна-Польща )

Piotr Baron - саксофон

Michal Jaros - контрабас

Ігор Гнидин - барабани

Анастасія Літвінюк – фортепіано

 

Звісно, організатори  свідомі того, що обставини можуть вплинути на перебіг JAZZ BEZ. У випадку закриття кордонів чи введення суворіших правил карантину вони шукатимуть вихід з ситуації і одразу повідомлятимуть шанувальників імпровізаційної музики і вірних друзів JAZZ BEZ про зміни в програмі. Відеотрансляцію в режимі «живого часу» можна буде переглядати на сторінці Інституту стратегії культури або Jazz Bez.

 

20.11.2020