781-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 42 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Хлібороб Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Грем’яч Чернігівської області; Нова Гута, Волфине, Локня, Миропілля та Степок Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Куп’янськ, Петропавлівка, Подоли Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Новосадове Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Часів Яр, Нью-Йорк, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Новий Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Первомайське та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бердичі, Уманське, Семенівка та Яснобродівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Новомихайлівка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне та Олександропіль Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 4 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоне, Гуляйпільське, Новоданилівка, Малі Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог протягом доби здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Микільське, Білозерка, Велетенське, Михайлівка, Кізомис, Берислав Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

18:55 Цього тижня Палата представників проголосує за проєкт, який передбачає військову допомогу Україні та Ізраїлю, очікує конгресмен-республіканець Майк Тернер.

"І я очікую, що він буде прийнятий… Всі розуміють, що це критичний момент, коли Росія починає завойовувати позиції, Україна починає втрачати здатність захищати себе. Сполучені Штати повинні зробити крок вперед і надати Україні зброю, якої вони потребують, і я думаю, що ми побачимо переважну підтримку цього питання в Палаті представників на цьому тижні".

 

 

18:20 Сили оборони півдня України повідомляють про збиття 2 російських керованих авіаційних ракет Х-59 над морем, які летіли у напрямку Одещини.

 

 

17:35 Міністри транспорту країн G7 підтвердили підтримку України у відновленні та розвитку інфраструктури в спільній декларації. Зокрема йдеться про посилення транскордонного зв’язку, включно з інфраструктурою та побудовою стійких ланцюгів постачання, а також інтеграцію української транспортної мережі через розвиток нових залізничних сполучень із європейською колією.

 

 

17:00 Боррель після атаки Ірану на Ізраїль скликає позачергову зустріч міністрів закордонних справ країн – членів Євроунії.

"Після нападів Ірану на Ізраїль я скликав на вівторок позачергове засідання у форматі відеоконференції міністрів закордонних справ ЄУ. Наша мета – сприяти деескалації та безпеці регіону".

 

 

16:25 Канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув до Китаю з триденним візитом, повідомляє DW. Як зазначається, Шольц планує запевнити Сі, що Німеччина залишається відданою веденню бізнесу з Китаєм. Шольц також планує використати візит, аби переконати китайського лідера вплинути на Путіна та допомогти покласти край війні Росії проти України.

 

 

15:50 Після втрати позицій в 67-й бригаді почалися перевірки та переведення, повідомляє УП з посиланням на заяву бригади та власні джерела. Згідно з джерелом, в управлінні напрямку, на якому донедавна працювала 67-ма, військове керівництво різних рівнів цікавило, чому на напрямку Часового Яру "просідає" такий вмотивований підрозділ, як ДУК. Як зазначається, однією з причин, які виявила перевірка, могли бути проблеми всередині самої бригади, пов'язані з переведенням військових з інших частин.

"Повідомляємо, що вище командування ЗСУ розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців ДУК ПС, які формували бригаду та є її бойовим кістяком. Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали.

Можливо, хтось вважає, що розпорошення бійців ДУК ПС по різних підрозділах Збройних Сил призведе до знищення ДУК ПС. Зараз в бригаді працюють численні комісії".

 

 

15:15 У Палаті представників США хочуть розглянути питання допомоги Ізраїлю цього тижня, заявив лідер республіканської більшості у Сенаті Стів Скаліз. Він зазначив, що більш детальна інформація про законодавчі акти, які розглядатимуть, буде повідомлена згодом – наразі незрозуміло, чи йдеться про розгляд проєкту про 95 млрд доларів додаткового фінансування для заходів у сфері нацбезпеки, до якого входять 60 млрд для України та 14 млрд для Ізраїлю, чи про окремий проєкт допомоги Ізраїлю.

 

 

14:40 Росіяни готують нову провокацію під фальшивим прапором на ЗАЕС, повідомляє Генштаб.

"За наявними даними розвідки, російські терористи готуються до проведення чергової провокації на Запорізькій атомній електростанції – ще однієї операції під фальшивим прапором.

Лише за нещодавні тижні Росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС. Це свідомі російські дії, які продовжують російську ж практику шантажу нашої держави та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС".

 

 

14:05 Безпілотники в українському небі паралізують бойові дії, пише Washington Post. Як зазначає видання, насиченість дронами, багато з яких оснащені тепловізорами, звузила простір, де війська з обидвох сторін можуть безпечно пересуватися непоміченими, що призвело до великих втрат, а також в останні місяці значною мірою завадило кожній зі сторін здійснити серйозний прорив.

 

 

13:30 За минулий тиждень, з 8 по 14 квітня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 521 російську атаку (позаминулого тижня – 466), при цьому знищено 6140 одиниць особового складу (позаминулого – 5340): у середньому 11,8 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 11,5).

Найбільше атак було на Новопавлівському (168 vs 154 позаминулого тижня), Бахмутському (173 vs 106), Авдіївському (64 vs 81) та Херсонському (39 vs 47) напрямках.

 

 

 

 

12:50 Російські війська на фронті зіткнулися з новою проблемою – зі скидуваними з українських дронів кальтропами, металевими чотирикутними зірками, влаштованими так, що в який би бік вони не падали, одна точка завжди спрямована вгору, пише Forbes, зазначаючи, що це нове геніальне використання стародавньої зброї створює проблеми для і без того перевантаженого російського ланцюжка поставок, зупиняючи транспортні засоби, щоб їх могли вразити дрони-бомбардувальники. Кальтропи, назви якого походить від латинського "ловець п'ят", можна датувати щонайменше 313 роком до нашої ери, коли армія Олександра Македонського використовувала їх проти перської кавалерії.

 

 

 

12:10 57% опитаних молодих французів віком від 18 до 25 років готові воювати "у разі війни", повідомило міноборони дані соціологічного опитування, проведеного з червня по грудень 2023 року.

На запитання "якби захист Франції вимагав від країни участі у війні в Україні, чи були б ви готові взяти зобов’язання захищати свою країну?", 51% опитаних відповіли "так", у тому числі 17% – "абсолютно так" (24% хлопців і 12% дівчат) і 34% – "так, можливо".

Майже третина молодих французів (31%) висловилися за розміщення французьких військ в Україні (натомість серед віком 50 років і старше – 17%).

 

 

11:40 Росіяни зосереджують зусилля для прориву нашої оборони західніше Бахмута, виходу до каналу Сіверський Донець – Донбас, оволодінні населеним пунктом Часів Яр, створенні умов для подальшого просування до Краматорської агломерації, оцінив ситуацію на фронті головнокомандувач Збройних Сил Олександр Сирський.

"Реалізації планів противника заважає героїчна оборона наших бригад, які буквально вгризлися в землю, стримуючи щоденні атаки ворога. Використовуючи чисельну перевагу та різноманітні мотиваційні чинники, у тому числі і розстріли, окремі групи піхоти противника вийшли до мікрорайону «Новий», але були знищені ударами FPV-камікадзе та вогнем артилерії.

Разом з тим, загроза залишається актуальною, з урахуванням того, що вище російське воєнне керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня.

З метою адекватного реагування на дії противника та зміцнення оборони наших військ на цьому напрямку були вжиті заходи щодо суттєвого посилення бригад боєприпасами, дронами, засобами РЕБ.

Головний висновок з дводенної роботи на фронті – необхідність підвищення якості підготовки, у тому числі морально-психологічної складової, нарощування чисельності високотехнологічних безпілотних систем різного призначення з підготовленими операторами, підвищення якості проведення асиметричних дій з метою зниження бойового потенціалу противника.

Продовжуємо проведення організаційних заходів з упором на підвищення ефективності управління, виключення дублювання, направлення вивільнених ресурсів на забезпечення бойових частин та підрозділів.

Головна задача цих заходів – нарощування боєздатності наших військ, збереження життя наших воїнів, зриву планів ворога, забезпечення підготовки резервів".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 95 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 109 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Через мережеві обмеження вчора і нині застосовуються графіки відключень у Харківській області, повідомили в Міненерго. Енергосистема України працює стабільно та збалансовано. 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

210,1% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  79,3% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

257,7% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

374,9% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

 93,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 53,7% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40  Сили США на Близькому Сході перехопили – за допомогою винищувачів – понад 70 ударних безпілотників і – з есмінців у Середземному морі – щонайменш три балістичні ракети з тих, якими Іран вночі обстріляв Ізраїль, повідомив CNN.

 

 

09:35  Сили оборони України 13 квітня успішно вразили російський пункт управління угруповання військ "Центр" в окупованому Луганську, підтвердив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

 

 

09:30 Вночі російські війська атакували 10 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із Курської області РФ, а також чотирма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 з окупованої Донеччини. Усі «шахеди» збито на Харківщині зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України.

За минулі сім днів було збито 132 із 145 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

09:20 Вночі Іран масовано атакував Ізраїль ударними безпілотниками і ракетами: за повідомленням  ізраїльських посадовців, було випущено 185 дронів-камікадзе, 36 крилатих ракет і 110 ракет класу "земля – земля", 99% цілей було збито (більшу частину – поза територією Ізраїлю). Більшість пусків здійснювали з іранської території, але також незначну частину – з Іраку та Ємену. Атака тривала близько п'яти годин. В обороні брали участь сили ППО, зокрема системи "Залізний купол" і "Праща Давида", а також винищувачі армії Ізраїлю і військові кораблі США та Великої Британії. До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії. Ізраїль заявив, що жертв і руйнувань немає, незначно постраждала одна військова база в пустелі Негев. Кілька мирних жителів травмовано внаслідок падіння уламків збитих снарядів, їх шпиталізовано.

Північ Ізраїлю також було атаковано ракетами типу "Катюша" з території Лівану, всі були перехоплені силами ППО, а у відповідь ізраїльські винищувачі завдали удару по позиціях ісламістського угруповання "Хезболла" в південному Лівані.

Нетаньяху має намір обговорити із союзниками удари у відповідь по Ірану, повідомляє CNN. Однак президент США Джо Байден заявив, що Америка не підтримає Ізраїль у разі його військових дій проти Ірану.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська проводять щонайменше три операції на оперативному рівні, які не є взаємодоповнюючими, але дозволяють їм визначати пріоритети для отримання тактичних переваг на одному секторі за власним вибором. Українським військам буде дедалі важче протистояти цим російським заходам, що довше Україна не матиме подальшої військової допомоги від США.

• Російське військове командування, ймовірно, оцінює, що українські війська не зможуть захиститися від нинішніх і майбутніх російських наступальних операцій через затримки або остаточне припинення військової допомоги США.

• Наступальна операція із захоплення Часів Яру відкриває перед російськими військами найближчі перспективи оперативно значущого просування вперед, оскільки це, ймовірно, дозволить їм розпочати подальші наступальні операції проти міст, які фактично формують значний оборонний пояс України в Донецькій області.

• Російські загрози щодо захоплення Дружківки та Костянтинівки є дуже важливими з оперативної точки зору, оскільки ці міста-фортеці допомагають формувати кістяк української оборони в Донецькій області та на сході України в цілому.

• Російські війська не зможуть швидко захопити Часів Яр і, ймовірно, намагатимуться використати його оперативне значення доти, доки українські війська матимуть ресурси, необхідні для утримання своїх позицій.

• Нестача української артилерії та засобів протиповітряної оборони, спричинена відсутністю безпекової допомоги з боку США, дозволяє російським механізованим військам досягати незначних тактичних успіхів, а майбутні російські механізовані наступальні операції можуть досягти більш значних успіхів, якщо США продовжуватимуть відмовляти Україні в допомозі.

• Німеччина заявила, що негайно передасть Україні ще один зенітно-ракетний комплекс "Patriot" у відповідь на нещодавні нагальні прохання про надання додаткових комплексів "Patriot" для захисту від посилення російської ударної кампанії та поточних зусиль з розширення можливостей протиповітряної оборони України.

• Агентство Bloomberg повідомило 12 квітня, що Росія все ще покладається на китайські компанії у постачанні більшості компонентів верстатів і мікроелектроніки іноземного виробництва для оборонної промисловості, необхідних для виробництва російського озброєння.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 76 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 109 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Волфине, Павлівка Сумської області; Загризове, Борова, Слобожанське, Веселе, Першотравневе, Копанки, Колодязі Харківської області; Білогорівка Луганської області; Уманське, Верхньоторецьке, Бердичі, Карлівка, Старомихайлівка, Водяне, Антонівка, Катеринівка, Курахове, Володимирівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Березине Дніпропетровської області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 36 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий, Опитне, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак в районах населених пунктів Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Тоненьке, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог 22 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку загарбники 6 разів атакували позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив 3 безуспішних атаки позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 2 наземних станціях управління БпЛА та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу та 2 засобах протиповітряної оборони противника.

14.04.2024