791-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Велика Британія інвестує додатково 10 млрд фунтів стерлінгів у розвиток виробництва боєприпасів і збільшення запасів, повідомляє британський уряд. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив про "найбільше зміцнення національної оборони за покоління", щоб протистояти викликам "все більш небезпечного світу". Сунак визначив три основні напрями для збільшення оборонного бюджету, зокрема планується модернізація британських збройних сил та подальша підтримка України.

 

 

19:40 США таємно відправили в Україну ракети великої дальності ATACMS ще в березні, пише Reuters з посиланням на джерела. ATACMS входили до пакета військової допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів, який президент США Джо Байден схвалив у березні 2024 року. Як зазначає AP, йдеться про "значну кількість" ATACMS, але конкретне число не вказується. Українська сторона вперше використала ці ракети вранці 17 квітня, вдаривши по російському аеродрому в Криму на відстані приблизно 165 кілометрів від лінії фронту. Як повідомляють джерела, остаточне рішення щодо передачі ATACMS Джо Байден ухвалив у середині лютого під час наради з національної безпеки, з огляду на використання Росією північнокорейських балістичних ракет і удари по об'єктах української критичної інфраструктури.

 

 

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 84 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаційний удар, здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Хотіївка, Леонівка Чернігівської області; Попівка, Сімейкине, Покровка Сумської області; Ветеринарне, Кудіївка, Гатище, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку в районі населеного пункту Берестове Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 18 атак в районах Серебрянського лісництва, Невського Луганської області; Тернів та Торського Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Іванівське, Кліщіївка Донецької області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Біла Гора, Андріївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 15 атак в районах населених пунктів Очеретине, Новокалинове, Бердичі, та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Калинове, Вовче, Олександропіль, Архангельське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Архангельське, Соловйове, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі Костянтинівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Парасковіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Також завдав авіаційного удару в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Червоне, Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Берислав, Ольгівка, Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тягинка, Іванівка, Новотягинка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59 та 3 розвідувальні БпЛА противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

18:40 Міністерство оборони США оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів. Пакет містить низку озброєнь, зокрема ракети для систем ППО та HIMARS, протитанкові комплекси Stinger і Javelin, снаряди для артилерії, стрілецької зброї, тощо. Також пакет від Пентагону передбачає бойові машини піхоти Bradley, броньовані машини MRAP і Humvee, транспортні засоби логістичної підтримки, тактичні транспортні засоби для буксирування та перевезення обладнання.

 

 

18:05 Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав законопроєкт про виділення Україні допомоги у майже 61 мільярд доларів.

"У наступні кілька годин я зроблю все, аби передати у наші відповідні органи документи, щоб ракетні системи та інші озброєння були направлені в Україну. Це допоможе не тільки Україні, а і європейській безпеці".

 

 

17:45 Заступник міністра оборони РФ Тимур Іванов опинився в російському СІЗО внаслідок активних заходів ГУР Міноборони, повідомляє УП з посиланням на джерела. Як повідомляється, у березні сили ГУР МО здійснили спецоперацію, в результаті якої отримали доступ до значного масиву конфіденційної інформації та службових документів Іванова. Невдовзі після отримання українськими розвідниками доступу до службової документації заступника Шойгу, слідчі органи РФ проти розпочали проти нього слідство за звинуваченням у корупції.

 

 

17:10 Німеччина підтримуватиме Україну, але не дасть ракети Taurus, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Канцлер додав, що Німеччина та Велика Британія "стоять пліч-о-пліч з Україною" і надають найбільше допомоги серед усіх країн Європи.

"Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ми виділили допомоги на понад 28 мільярдів євро. Ми поставляли танки, системи протиповітряної оборони. Але що стосується того виду озброєння, про яке ви сказали, – моє рішення не зміниться.

Ми підтримуватимемо Україну усіма шляхами, аби вона могла протистояти російській агресії. Німеччина та Сполучене Королівство – це країни, які надають найбільше допомоги у Європі. І ми продовжуватимемо це робити. Ми будемо й надалі тісно співпрацювати, особливо у напрямку тренувань українських військових і зміцнювати базу оборонної промисловості України".

 

 

16:35 Доходи Росії від нафти і газу в квітні подвояться, попри санкції, пише Reuters. Як повідомляється, квітневі дані мінфін Росії опублікує на початку травня – розрахунки базуються на даних галузевих джерел і офіційній статистиці видобутку, переробки та постачання нафти і газу на внутрішній і міжнародний ринки. Агентство зазначає, що дані про доходи РФ від нафти та газу підкреслюють труднощі, з якими стикаються західні країни, які прагнуть обмежити доходи Кремля і послабити його військову машину.

 

 

16:00 Міністерство оборони України створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення стійкого й системного управління військовою допомогою, повідомляє пресслужба міністерства. Зазначається, що Офіс підтримує діяльність робочої групи на чолі з міністром оборони України та робочих груп з представників Міноборони та ЗСУ на чолі з заступниками міністра за напрямами діяльності кожної коаліції.

"Завданнями Офісу підтримки є забезпечення координації та планування роботи в рамках коаліцій спроможностей, забезпечення взаємодії між коаліціями, аналіз стану комунікацій з країнами-партнерами".

 

 

15:25 Франція просить ЄУ запровадити новий режим санкцій для боротьби з російською дезінформацією, пише Bloomberg з посиланням на проєкт документа. Згідно з проєктом, новий режим санкцій буде націлений на осіб, відповідальних за загрозу стабільності, безпеці чи суверенітету держав-членів ЄУ або третіх країн шляхом підриву виборів, верховенства права, сприяння актам насильства або за допомогою використання інформації та втручання. Пропозицію наразі підтримали Естонія, Латвія, Литва, Нідерланди та Польща.

 

 

14:45 Канада надала компанії Airbus дозвіл на використання російського титану у виробництві, пише Reuters. Як зазначається, Канада була першим західним урядом, який заборонив постачання титану в рамках останнього пакета санкцій. Канадський уряд і компанія не надали детальної інформації про дозволи і не повідомили, як довго вони будуть діяти.

 

 

14:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За даними незалежної російської медіагрупи «Медіазона», у березні 2024 року російські військові суди засудили за дезертирство рекордну кількість військовослужбовців збройних сил Росії – 684 особи. Загальна кількість таких випадків з моменту «часткової» мобілізації у вересні 2022 року становить 7400, причому найбільше (496) припадає на Московську область.

• Багато солдатів, яких вдалося розшукати і які постають перед військовим судом, отримують умовні терміни, повертаються до своїх частин і на фронт. У той же час кількість прохань про притулок у західних країнах від громадян Росії, які уникають військової служби, досягла рекордного рівня.

• Російські солдати, в тому числі примусово призвані під час часткової мобілізації у вересні 2022 року, зобов'язані залишатися на військовій службі на невизначений термін з невеликою перспективою звільнення.

 

 

13:40 Євросоюз виділив Україні новий пакет допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро, оголосила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 24 квітня. Це частина з пакета допомоги на 50 мільярдів євро.

 

 

13:20 Державний департамент США у своєму звіті про дотримання прав людини у світі в розділі про Україну згадав телемарафон як порушення права на свободу слова.

 

 

12:40 Верховна Рада ухвалила закон про збільшення чисельності Державної прикордонної служби України на 15 тисяч військовослужбовців.

 

 

12:15 Російські війська завдали удар по місцю зберігання виведеної з ладу автомобільної техніки в Одесі, повідомили в Силах оборони півдня, зазначивши, що обійшлося без жертв, військовослужбовці Збройних Сил України на місці удару не перебували.

 

 

12:00 Вночі дрони Служби безпеки України вразили дві нафтобази в Смоленській області РФ, де зберігалося 26 тисяч кубометрів пального, повідомило інформоване джерело. Після потужних вибухів на об'єктах розпочалася масштабна пожежа й евакуація персоналу.

 

 

11:35 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 149 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 219 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:10 Вчора, 23 квітня, під час вечірнього максимуму о 21:00 споживання електроенергії було на 3,5% нижчим, ніж 22 квітня, повідомили в Укренерго. Причина – застосування графіків обмеження потужності для бізнесу та промисловості з 18:00 до 22:00 через дефіцит електроенергії в енергосистемі.

 

 

11:00 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з Польщі, Словаччини та Румунії. Сумарний обсяг екстреного постачання становив близько 2,5% від добового споживання електроенергії, повідомили в Укренерго. На запит українського оператора системи передачі здійснюється екстрене постачання електроенергії з цих країн і поточної доби.

 

 

10:40 Вчора у години вечірнього піку застосовувалися графіки обмеження потужності для промислових споживачів у всіх регіонах, крім Херсонської області, повідомили в Міненерго. Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості у Кривому Розі. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні.

 

 

10:30 Вночі у Смоленській та Воронезькій областях РФ після атаки БПЛА спалахнули пожежі на "паливно-енергетичних об'єктах": нафтопереробному заводі та нафтобазах.

 

 

10:25 Армія РФ о сьомій ранку завдала ракетного удару по Одесі, внаслідок якого постраждала жінка, пошкоджено близько 30 будинків, повідомив начальник Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

212,1% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  80,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

264,7% автомобільної техніки (з них 4,6% за минулий тиждень),

383,2% артилерійських систем (з них 5,6% за минулий тиждень),

 94,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 54,6% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Старобільський відтинок — тривають зіткнення східніше Тернів.

• Бахмутський відтинок — 92 ОШБр зуміла відновити контроль над деякими позиціями південніше Іванівського. Ворог проводить в основному атаки піхотою, суттєвих змін не зафіксовано. Противник продовжує стягувати резерви у вигляді особового складу та техніки для тимчасового місця дислокації у Бахмуті.

• Донецький відтинок — ящик Пандори відкрито. Росіяни продовжують закріплятися в Очеретиному та Новобахмутівці. Спробу наступу в бік Прогресу було зупинено вдалою контратакою 100-ої ОМБр. Противник продовжує натиск у Новокалиновому, де зумів стати по трасі, а також в Бердичах та Семенівці, де підрозділи Сил оборони показують якісну маневрену війну, реагуючи на рух штурмових груп ворога. На жаль, сили не рівні, росіяни переважають Сили оборони у числі піхоти. Це вже не кажучи про КАБи, артилерію та техніку. Тривають бої біля Уманського, Первомайського та у Георгіївці.

• Запорізький відтинок — тривають бої в Роботиному та на східних околицях села, змін не зафіксовано.

• Таврійський відтинок — без змін.

 

 

09:50 Вночі війська РФ вдарили КАБами по Шевченківському району Харкова, які влучили в землю, що спричинило пошкодження 568 вікон і зовнішнє оздоблення 3 багатоквартирних будинків, 2 офісних будівель, 3 нежитлових будинків, постраждало 6 осіб, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

 

 

09:45 Сенат Конґресу США вслід за Палатою представників схвалив законопроєкт, який, зокрема, передбачає надання $61 млрд для допомоги Україні. За проєкт проголосували 79 сенаторів, проти – 18. Тепер пакет заходів надійшов на підпис президентові США Джо Байдену, який обіцяв підписати його без зволікань. Законопроєкт підтримали 48 демократів і 31 республіканець. Майже всі голоси проти – 15 з 18 – були від республіканців, багато з яких є близькими союзниками Дональда Трампа. Проти проголосували і три сенатори від Демократичної партії.

Пакет об’єднує чотири законопроєкти, за які Палата голосувала окремо на суботній сесії, передбачаючи, крім допомоги для України, понад 26 мільярдів доларів для Ізраїлю та понад 8 мільярдів доларів для Індо-Тихоокеанського регіону. Четвертий законопроєкт посилює санкції щодо російських активів і містить формулювання, які можуть призвести до заборони TikTok у США. Це дає китайській материнській компанії ByteDance приблизно дев’ять місяців на продаж TikTok, інакше додаток буде заборонено в американських магазинах програм.

 

 

09:25 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Шойгу наголосив на поточних російських наступальних операціях поблизу Часова Яру, Авдіївки та Донецька й оголосив про наміри Росії посилити свою кампанію із завдання ударів, щоб порушити українську логістику.

• Шойгу також обговорив поточну російську військову реформу під час виступу на колегії міноборони 23 квітня, прикриваючи поточні зусилля з експансії інформаційною операцією, що спрямована на представлення всієї російської воєнної діяльності як оборонної й відповіддю на ймовірну агресію з боку НАТО.

• Секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Акбар Ахмадіан 23 квітня відвідав Санкт-Петербург для участі у 12-му російському саміті з міжнародної безпеки.

• Чеченська Республіка, схоже, намагається тісніше зблизитися з Іраном на тлі інтенсифікації двосторонньої співпраці у сфері безпеки між Росією та Іраном.

• Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 23 квітня оголосив про надання Україні найбільшого в історії Великої Британії пакета військової допомоги на суму 500 млн фунтів стерлінгів (близько 662 млн доларів).

• Молдовська влада в ніч з 22 на 23 квітня конфіскувала понад мільйон доларів у пов'язаних з Кремлем молдовських опозиційних політиків в аеропорту Кишинева, які опозиційні політики, ймовірно, мали намір використати для підкупу протестувальників і виборців.

• Російський федеральний цензор Роскомнагляд заблокував 150 сервісів VPN в Росії, що є ще одним кроком Кремля до подальшої цензури і контролю над російським інформаційним простором.

• За повідомленнями, удари українських безпілотників і нещодавні повені в Росії призвели до того, що тижневий обсяг переробки нафти в Росії впав до 11-місячного мінімуму, хоча поки що зниження обсягів переробки було незначним.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед біля Часова Яру (на захід від Бахмута), а російські війська нещодавно просунулися вперед біля Донецька.

• Провідні російські мілблогери продовжують скаржитися на неефективність російських безпілотників на полі бою.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 101 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив близько 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Куп’янськ, Глушківка, Білогорівка Луганської області; Іванівка, Північне, Очеретине, Нью-Йорк, Новокалинове, Бердичі, Семенівка, Селидове, Карлівка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Водяне, Старомайорське, Урожайне, Красногорівка та Побєда Донецької області і Кринки на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог 5 разів атакував наші позиції в районі населеного пункту Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 19 атак в районах населених пунктів Греківка, Невське Луганської області та Терни, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 21 атаку в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Спірне, Іванівське, Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 21 атаку в районах населених пунктів Новокалинове, Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське, Невельське Донецької області, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 24 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, здійснив за підтримки авіації 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 17 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 району зосередження озброєння та військової техніки, 2 районах зосередження особового складу, 1 засобу ППО та 3 інших важливих об’єктах противника.

24.04.2024