Хвилею тепла нам принесло пил із Сахари.

Небо над Львовом потьмяніло від пилу з півночі Сахари

 

Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла в Україну аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари. Це явище розпочалося напередодні і триватиме до 3–4 квітня. Про це у понеділок повідомляє Укргідрометцентр.

 

“Мешканці західного регіону могли спостерігати це ще вчора, а сьогодні пил із Сахари пошириться на більшість областей України. Небо буде тьмяним”, – йдеться у повідомленні.

 

Як пояснили синоптики, запиленість повітря пустельним пилом – це не пилова буря. Для пилової бурі швидкість вітру має бути вищою за 12 м/с, а тривати це має 3 години й більше. Синоптики Українського гідрометцентру не очікують посилення швидкості вітру, а отже і бурі цього разу не буде.

 

"Те, що спостерігається забруднення повітря, – це не піщана буря в Україні. Це просто перенесення пилових часток з північних районів Сахари. Тепла маса піднялася високо в повітряний шар атмосфери. Вона переміщувалася з південного заходу та півдня, охопивши досить багато європейських країн. Там спостерігається сильне запилення, помутніння повітря", – пояснює синоптикиня Наталка Діденко.

 

Як суне пиловий фронт, видно на супутниковому знімку з платформи EUMETSAT.

 

До території України пил із Північної Сахари надходить у вигляді дрібнодисперсних часточок, таке явище у нас трапляється хоч і не часто, але раз на кілька років буває.

 

“До України дійшов лише пил. Більш крупні часточки, пісок вже осіли на шляху, який вони пройшли — переважно це Середземне море, деякі країни Південно-Східної Європи. У цих країнах вже вчора було помутніння, тьмяне небо”, — розповіла синоптикиня українського гідрометцентру Наталія Птуха.

 

За її словами, вже 2 квітня у західних областях зміняться повітряні потоки, будуть надходити повітряні маси із заходу, також будуть атмосферні фронти.

 

“Завтра у західних областях вже очікуємо на опади, і тому це явище, відповідно, припиниться”, — сказала Наталія Птуха.

 

Вона пояснила, що атмосферні фронти просуватимуться у східному напрямку, тому завтра, у вівторок і у середу в більшості областей також часом може дощити, температура дещо знизиться, цей пил зникне.

 

За словами синоптикині, пил із Сахари не становить якоїсь прямої загрози для здоров’я, бо він дрібнодисперсний і розташований у вищих шарах – вище рівня проживання людини.

 

02.04.2024