759-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 64 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 70 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Середина-Буда та Ворожба Сумської області; Землянки, Потихонове, Бологівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Гута-Студенецька, Блешня, Карповичі Чернігівської області; Білопілля, Кіндратівка, Запсілля Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Красне, Нескучне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Кислівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Голубівка, Дворічна, Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Роздолівка, Веселе Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області та Торське, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак ворога в районах населених пунктів Кліщіївка, Богданівка, Іванівське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Дачне та Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Уманське та Семенівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 27 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Вугледар Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 3 рази, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області; Малинівка та Степове Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог здійснив 1 безуспішну атаку позицій наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Токарівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема: Бургунка, Тягинка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 4 пунктах управління, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу та 1 станції РЛС противника.

 

 

18:50 Конґрес Сполучених Штатів схвалив пакет військової допомоги країнам Балтії на суму 228 млн доларів, повідомляє ERR. Допомога країнам Балтії надається у межах Балтійської безпекової ініціативи. Як зазначив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, цього року підтримка від США є дещо більшою, ніж торік.

 

 

18:15 У Мелітополі внаслідок вибухів знищено окупантів та їхню техніку, повідомляє ГУР. За попередніми даними, в епіцентрі вибухів перебувало близько 20 російських окупантів, дві тентовані вантажівки "Камаз" і УАЗ "Patriot", наразі точні втрати ворога уточнюються.

 

 

17:40 Білоруські спецслужби взаємодіяли з Росією в затриманні підозрюваних у теракті, повідомив посол Білорусі в Росії Дмитро Крутой. За його словами, спецслужби намагалися закрити білоруський кордон для підозрюваних у теракті. Раніше Путін заявив, що підозрювані нібито "їхали в Україну".

 

 

16:55 Російська нафтоекспортна машина нарешті зазнає збитків, пише Bloomberg. З початку жовтня США посилили санкції проти широкого флоту танкерів, що перевозять російську нафту, і відтоді десятки танкерів, які потрапили під санкції, стоять без діла. Окрім цього, атаки українських дронів на російські НПЗ скорочує прибутки РФ.

 

 

16:20 Помилково вважати, що РФ зупиниться на Донбасі та в Криму, заявив президент Франції Емманюель Макрон, відповідаючи на запитання щодо слів речника Кремля Дмітрія Пєскова. Раніше Пєсков заявив, що РФ у стані війни через допомогу Заходу Україні.

 

 

15:35 ГУР відкидає звинувачення Путіна, що терористи їхали в Україну. Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов вважає, що РФ спробує використати теракт, щоб змінити ситуацію на міжнародній арені. Раніше Путін у своєму зверненні до росіян через пів доби після теракту сказав, що затримані виконавці теракту начебто рухалися в бік України, де, попередньо, для них "було підготоване вікно" для перетину кордону.

 

 

15:00 Орієнтовна мапа нинішньої атаки ударними БпЛА типу «Shahed» на основі відкритих джерел від monitorwar (клікнути для збільшення).

 

 

 

14:40 59% німців підтримує збільшення допомоги Україні, а за зменшення виступають 39%, вказують результати опитування «Політичний барометр», яке проводить телеканал ZDF, передає Укрінформ. На запитання, як Україні слід поводитися щодо Росії, 40% заявили, що якщо війну можна закінчити, то варто відмовитися від окупованих Росією територій. 48% висловилися за те, щоб Україна продовжувала боротися за визволення всіх своїх територій. Однак 59% німців проти передачі Україні ракет "Taurus", зокрема серед соціал-демократів – 65%, серед зелених – 38%, вільних демократів – 44%, опозиційних християнських демократів – 47%.

 

 

13:55 Через пошкодження ДніпроГЕС було втрачено 20% регулюючих потужностей Укргідроенерго, повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота – ДніпроГЕС не виробляє електроенергію і терміни відновлення роботи поки невідомі:

"Те, що є обладнання, яке не підлягатиме відновленню, а потребуватиме заміни, – очевидні речі. Ми розуміємо, що це обладнання індивідуального замовлення і термін його виготовлення досить тривалий. Але щодо обладнання, яке підлягатиме заміні і капітальному ремонту, ми можемо сказати згодом".

 

 

13:20 Офіційний представник США повідомив CBS News, що у США справді є розвіддані, які підтверджують заяву ІДІЛ про її відповідальність, і немає підстав сумніватися в ній. США непублічно попередили, що з'явилися  розвідувальні дані, які вказують на підготовку нападу. The Wall Street Journal пояснила, що відповідно до давньої політики, американські спецслужби, дізнавшись про небезпеку, "зобов'язані попереджати" потенційні цілі, навіть якщо ці країни вважаються потенційними супротивниками США, – як це було, коли вони таємно попередили Іран, що ІДІЛ готує теракт, який стався на початку січня під час процесії біля могили іранського генерала Касема Сулеймані.

Путін 19 березня на розширеному засіданні колегії ФСБ назвав публічне попередження посольств США та Британії  "відвертим шантажем", "націленим на залякування і дестабілізацію суспільства". А отриманої інформації було достатньо, щоб визнати її такою, що "дає підстави для дій", – тобто у Москви був час, щоб після отриманого попередження підготуватися до атаки, з листопада йшов постійний потік розвідданих про те, що ІДІЛ хоче завдати удару на території Росії, повідомили WSJ американські посадовці. The New York Times дізналася, що у березні США зібрали розвіддані про те, що напад на Москву планувала філія ІДІЛ в Афганістані ІД-Хорасан.

 

 

12:50 Росіяни почати завдавати потужні удари по нашій енергетичній інфраструктурі саме навесні з кількох причин, розповіла керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк:

"Зараз, на момент переходу з опалювального сезону на звичайний, росіяни можуть сконцентрувати удари саме на тому, що відновлення роботи промисловості, сільського господарства теж суттєво зав'язано на енергетику, зокрема й робота портової інфраструктури. Можуть бути в пріоритеті у ворога саме такі аспекти.

Знищення таких потужних повітряних розвідувальних пунктів, як літаки А-50, внесло серйозні поправки в плани втілення масованих ракетних ударів. Вони координували діяльність авіації та морських ракетоносіїв, могли збирати максимум розвідданих і розуміти напрямки зосередження зусиль таких атак".

 

 

12:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 17 березня 2024 року представник української розвідки заявив, що Україна успішно завдала ударів по 12 російських нафтопереробних заводах за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА). 15–16 березня українські медіа повідомили, що також були атаковані три великі нафтопереробні заводи в Самарській області на півдні Росії.

• Деякі з найвіддаленіших об'єктів, що зазнали атак, розташовані приблизно за 900 км від України, що підкреслює досяжність атак українських БПЛА. Ці удари завдають фінансових збитків Росії, впливаючи на внутрішній паливний ринок. Нещодавні удари по нафтопереробних заводах, ймовірно, вивели з ладу щонайменше 10 відсотків російських нафтопереробних потужностей. Залежно від масштабу пошкоджень, капітальний ремонт може потребувати значного часу і витрат. Санкції, найімовірніше, збільшують час і вартість пошуку нового обладнання.

• За словами представника міністерства енергетики Росії, для захисту нафтопереробних заводів планується розгорнути зенітно-ракетні комплекси "Панцир". Однак, враховуючи розмір і масштаби російської енергетичної галузі, малоймовірно, що Росія зможе захистити всі вразливі об'єкти.

 

 

11:35 Триває подолання наслідків масованої ворожої атаки на об’єкти енергетики та визначення обсягу пошкоджень, повідомили в Міненерго. Працюють 7 атомних блоків, потужності теплової, гідрогенерації та ВДЕ.

У Харкові за ніч заживили 50 тисяч споживачів, залишаються без світла 260 тисяч абонентів, триває відновлення.

На Одещині енергетики заживили всіх споживачів, які відключалися через мережеві обмеження. Однак у разі збільшення споживання електроенергії в регіоні можуть вводити додаткові обмеження.

На Дніпропетровщині енергетики заживили всіх споживачів, які напередодні відключалися через бойові дії, зокрема повністю відновлено електропостачання Кривого Рогу.

У Хмельницькій області також усі споживачі з напругою. Але якщо споживання електроенергії різко зростатиме, можливе застосування тимчасових обмежень.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 145 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 98 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35  Внаслідок нічної  російської атаки "шахедами" на Дніпропетровщині та в Запоріжжі є пошкодження енергетичних об'єктів, повідомили Сили оборони півдня.

 

 

10:10 Вночі БПЛА атакували російський Куйбишевський НПЗ у Самарській області, загорілася колона первинної переробки нафти.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

200,6% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  75,7% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

238,9% автомобільної техніки (з них 4,5% за минулий тиждень),

350,8% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

 91,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,2% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували чотирма зенітними керованими ракетами С-300 (по Донеччині) та 34 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків Курська обл. РФ, мис Чауда – Крим). В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони, зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних сил знищено 31 «шахед» (91%) у межах Полтавської (19), Миколаївської (1), Дніпропетровської (4), Запорізької (4) та Херсонської (3) областей.

За минулі сім днів було збито 117 із 135 (87%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і позавчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 21 на 22 березня російські війська здійснили найбільшу з початку повномасштабного вторгнення серію комбінованих ударів з використанням ракет та безпілотників по об'єктах української енергетичної інфраструктури.

• Російські удари по українських енергетичних об'єктах можуть бути націлені на підрив оборонно-промислового потенціалу України, а російські війська, ймовірно, в новій спробі зруйнувати енергетичну мережу України намагаються використати дефіцит ракет української системи ППО.

• Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть наступальні операції протягом весни 2024 року, готуючись до очікуваної наступальної операції влітку 2024 року, хоча російські війська, ймовірно, намагатимуться розпочати узгоджену широкомасштабну наступальну операцію на кількох оперативних напрямках в Україні одночасно.

• Російські війська, ймовірно, намагатимуться скористатися нинішнім дефіцитом матеріально-технічних ресурсів в Україні, готуючись до дій, які змусять Україну витратити значну частину західної допомоги у сфері безпеки, яку вона може отримати в найближчі місяці.

• Українське військове командування, схоже, надає пріоритет ротаціям передових підрозділів, але буде змушене вирішувати додаткові кадрові проблеми, якщо українські збройні сили захочуть перехопити ініціативу навіть на локальному рівні у 2024 році, на що сподіваються українські вищі військові офіцери.

• За повідомленнями, російська влада на тлі повідомлень про значне скорочення кількості добровольців має намір починаючи з весни 2024 року значно розширити приховану мобілізацію.

• Видання "Верстка" повідомило, з посиланням на слова окремих російських посадовців, що російське військове командування сподівається, що збільшення мобілізації дозволить російським військам провести майбутню наступальну операцію з оточення Харкова. Однак така операція створить значні проблеми як для російських сил, відповідальних за її проведення, так і для ширшої російської кампанії в Україні.

• Відповідальність за масову стрілянину і вибухи на концертному майданчику в передмісті Москви ввечері 22 березня взяла на себе Ісламська держава.

• Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив 22 березня, що українська влада допомогла повернути ще дев'ятьох українських дітей на підконтрольну Україні територію з окупованих територій України та Росії.

• Повідомляється, що московський військкомат почав розсилати електронні повістки на весняний призов 2024 року.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 69 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 88 ракетних та 143 авіаційних удари, здійснив 92 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed”. Дані щодо наслідків наразі уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Семенівка Чернігівської області; Нескучне, Олександрівка, Дружба Сумської області; Одрадне, Колодязне, Петропавлівка, Котлярівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Часів Яр, Олександро-Шультине, Очеретине, Новобахмутівка, Желанне, Новогродівка, Бердичі, Новоселівка Перша, Семенівка, Карлівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Вугледар, Старомайорське Донецької області та Роботине на Запоріжжі.

Під артилерійським вогнем були близько 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 3 безуспішних штурми позицій Сил оборони в районах населених пунктів Синьківка, Табаївка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне на Донеччині, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак ворога в районах населених пунктів Іванівське, Андріївка та Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 10 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 28 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку окупанти 10 разів, за підтримки авіації, атакували позиції наших захисників в районах населених пунктів Старомайорське, південніше Новодарівки Донецької області та біля Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснено 2 штурми позицій українських військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони та 4 важливих об’єктах окупантів.

23.03.2024