Прем’єра: «Жадан. Я буду твоїми очима»

У Національному театрі імені Марії Заньковецької поставлять виставу за творами Сергія Жадана

 

6-7 березня на сцені «Стрих» Національного театру імені Марії Заньковецької відбудеться прем’єра вистави «Жадан. Я буду твоїми очима» за текстами Сергія Жадана. В основі сюжету – вірші та проза різних періодів творчості, які частково можна назвати «пророчими», – на цьому наголошує режисер вистави, литовець Андріюс Дарела. Це перша, однак – не остання, співпраця із закордонним режисером для театру у цьому сезоні.

 

Литовський режисер і драматург Андріюс Дарела. 

 

Андріюс Дарела – литовський режисер, актор театру та кіно, драматург. З 2018 року працює у Вільнюському старому театрі. У 2022 році поставив «Виставу, яка не відбулася» про трагедію маріупольського театру, за яку був номінований на національну театральну премію Литви «Золотий сценічний хрест». Для нього це вже третя вистава українською мовою, ще дві були поставлені у театрах Києва та Вільнюса.


Режисер пригадує, що з поезією Жадана знайомий з 2014 року. Про виставу він розповідає: «Я поєдную поезію Жадана в історію – як пазл. У нас є головний герой – як збірний образ поета-пророка, провідника між пеклом і раєм, який може бачити майбутнє. Звичайно, це метафора, паралель з такими постатями як Данте, як Шевченко… Пригадуючи «Божественну комедію» Данте і чистилище, куди потрапляє герой, першими, кого він там зустрічає, є «правильні» воїни, які обороняли свою землю. Воїни і люди, які постраждали від війни, потрапляють до раю. Але чому вони мають пройти чистилище? Їх проводить Поет – й ця метафора у контексті творчості Жадана є важливою. Ми всі – актори, письменники, художники – все своє життя повинні пам’ятати про те, що є люди, які ніколи не вийдуть на сцену, ніколи не напишуть, не намалюють. І ми все життя будемо їм вдячні».


Зокрема, у виставі використані тексти з роману «Anarchy in the UKR», вірші зі збірок «У.Р.С.Р», «Цитатник», «Життя Марії», «Антена» та ін. Акомпануватиме наживо струнний квартет музикантів оркестру театру.


Ролі виконують заслужені артисти України Юрій Хвостенко та Наталія Боймук, Оксана Козакевич, Олег Андрощук, Іван Білаш.


Сценографія та костюми – Юлія Заулична, аранжування – Сергій Рудей, художник зі світла – Руслан Березовий, дизайнерка афіші – Марія Білінська, яка
раніше працювала над книжковими виданнями Сергія Жадана.


Проєкт реалізується за підтримки «Імпульс. Трансформація. Платформа», Trust for Mutual Understanding та Movement Research в межах реалізації спеціальної програми Фонд підтримки проєктів перформативного мистецтва в Україні 2023- 2024, а також Литовської ради з питань культури.


Паралельно у театрі готують постановку вистави «Червона рута» драматургині Наталії Ворожбит за біографією Володимира Івасюка. Прем’єра масштабної постановки – адже задіяний майже повний акторський склад та музиканти оркестру театру – запланована на 11 травня. Режисер – Максим Голенко.

05.03.2024