145-річчя композитора Станіслава Людкевича

145-річчя від дня народження композитора Станіслава Людкевича: програма подій у Львові

 

 

Цьогоріч виповнюється 145 років від дня народження славетного українського композитора Станіслава Людкевича. З нагоди ювілею Меморіальний музей композитора у
Львові організовує низку подій – цикл лекцій, виставку, концерт, презентацію нотного видання, наукову конференцію тощо. Вхід на всі події – вільний.


Станіслав Людкевич (1879-1979) – знакова постать української музичної культури: визначний композитор, педагог, музикознавець, фольклорист, як громадський діяч спричинився до розвитку музичної освіти в Галичині. Постать та творчість Людкевича, життя якого охоплює ціле століття, мали щонайбільший вплив на розвиток культури та освіти Львова. Він був одним із велетів музичної культури національного значення, зважаючи на його об’ємний спадок у симфонічній, інструментальній, хоровій, вокальній музиці тощо.  

 

 

Спадщина композитора – його особистий архів, рукописи, особисті речі тощо, зберігаються у Меморіальному музеї Станіслава Людкевича, науковці якого займаються опрацюванням, дослідженням, оцифруванням творів композитора, а також організацією подій для популяризації творчості митця.

 

Перелік подій до 145-річчя композитора Станіслава Людкевича:
(Місце проведення – Меморіальний музей Станіслава Людкевича, м. Львів, вул. С. Людкевича, 7)

 

Цикл лекцій «Станіслав Людкевич і музичне освітянство в Галичині у ХХ ст.»

15-17 січня, 11:00
Онлайн трансляція – на сторінці музею у Facebook


Музикознавець, старший науковий співробітник Яким Горак розповість про діяльність Станіслава Людкевича щодо закладення музичної освіти українських музикантів в Галичині. Діяльність композитора охоплює 70 років і почалася за австрійського та польського періоду у Вищому Музичному Інституті (1903 – 1939, з перервами), а потім в силу історичних перипетій продовжилася у сформованій радянською владою Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка (1940 – 1973, з перервою на роки німецької окупації). Діяльність композитора щодо розвитку музичного освітянства включала в себе не лише музично-громадську, організаційну, педагогічну складову, але й наукову працю щодо осмислення окремих проблем музично-теоретичної науки та створення музично-теоретичних підручників. Всі ці аспекти розглядатимуться в лекціях із залученням ілюстративного матеріалу з фондів музею.


Концерт струнного квартету солістів Львівського камерного оркестру «Академія» та
презентація збірки
24 січня, 17:00


Подія представить малознану частину творчості композитора – мініатюри для струнного квартету, створені композитором у поважному віці, впродовж 1967-68 рр. Серед них – авторські транскрипції власних фортепіанних творів, написаних раніше, та оригінальні мініатюри. Твори містять і фольклорні цитати, і опрацювання творів старогалицьких композиторів початку ХІХ століття. Вони прозвучать у виконанні Володимира Заціхи (перша скрипка), Вадима Клименка (друга скрипка), Володимира Когута (альта), Марії Ходаківської (віолончель). Керівник – народний артист України, професор Артур Микитка. В рамках концерту відбудеться презентація збірки «Мініатюри» на основі рукописів, знайдених в архіві скрипальки Олександри Деркач.


Наукова конференція «Станіслав Людкевич: діяльність, спадщина, інтерпретація»
26 січня, 10:00


Конференція за участі музикознавців, виконавців та науковців із різних міст України. Після події – екскурсія Меморіальним музеєм Станіслава Людкевича для учасників конференції.

 

Виставка одного дня «Дарунки Людкевичу»
26 січня о 15:00


Станіслав Людкевич в період свого життя спілкувався з багатьма відомими українцями. В архіві композитора зберігається велика кількість пам’ятних цінних дарунків з автографами
видатних діячів – Митрополита Андрея Шептицького, Василя Барвінського, Філарета Колесси, Тараса Франка, Богдана Лепкого, Василя Пачовського, Павла Тичини, Максима Рильського та ін. Глядачі вперше зможуть побачити цю унікальну колекцію з архіву музею.

 


Контакти музею:
+38 (032) 276-96-12
museum.ludkevytch@gmail.com

15.01.2024