Псальми війни

Говорити, щоб не забувати. Цінувати та бути вдячними захисникам за кожен світанок: Львівська національна опера запрошує на монументальну прем`єру сезону 2023/2024

 

 

Ви, байстрюки катів осатанілих,
Не забувайте, виродки, ніде:
Народ мій є! В його гарячих жилах
Козацька кров пульсує і гуде!

 

Василь Симоненко

 



14 та 15 жовтня Львівська національна опера представляє монументальну премʼєру – театралізоване музичне дійство для хору і оркестру Євгена Станковича “Псальми війни”. Цей твір покликаний об'єднати нас у боротьбі проти спільного ворога та вшанувати пам'ять загиблих героїв і цинічно вбитих жертв. “Псальми війни” продовжують особливу лінію у творчості сучасного композитора Євгена Станковича, що втілює в музиці пам'ятні історичні моменти в житті нашої країни. Його вокально симфонічні твори “Бабин Яр” для тенора, баса, хору та оркестру на слова Д. Павличка, “Панахида за померлими з голоду”, для солістів, двох мішаних хорів, читця та симфонічного оркестру закарбували в мистецтві найтрагічніші сторінки нашої історії. “Псальми війни” посідають серед них особливе місце, адже вони буквально “наживо” фіксують наше сьогодення.

 


“Для мене було важливим закарбувати це у музиці для сучасників, а також для майбутніх поколінь, щоб ніхто не забув тих жахів, які щоденно коять росіяни на нашій землі”, – розкриває замисел твору композитор.


8 жовтня у Києві, на закритті Київ Мюзік Фесту, відбулася прем'єра твору під назвою “Україна. Музика війни” Євгена Станковича у виконанні Національного симфонічного оркестру та хору “Думка” під орудою Володимира Сіренка. 14 та 15 жовтня Львівська національна опера презентуватиме власну візію твору відомого композитора-сучасника, втілену у театралізованій постановці та сценографії Василя Вовкуна. Доповнюватиме візуальні враження медіапроєкція Олега Кіндратіва.

 

 

На сцені театру “Псальми війни” прозвучать у виконанні хору та оркестру Львівської національної опери під батутою головного диригента-музичного керівника Івана Чередніченка. Про індивідуальне відчуття музичного матеріалу він зазначає наступне: “Мені як диригенту в цьому пласті, в цій багатошаровості партитури хотілося би зрозуміти і відчути композиторський задум, і максимально точно передати його мистецьке бачення цієї страшної війни”. Про те, чому глядач має пережити наново важкі емоції та спогади, маестро розмірковує наступним чином: “Ми мусимо продовжувати робити все для фронту, для перемоги. Тому емоційне переживання цієї історії наново дасть змогу людям, які будуть присутні на прем’єрі, зайвий раз нагадати собі, що треба зробити для перемоги ще більше. Цей твір покликаний стати мистецьким нагадуванням, що ми живемо у війні, і всі наші дії мають бути спрямовані саме на перемогу”.

 


Театралізовану складову дійства і його головних героїв – українців у війні, – втілюватиме на сцені хор Львівської національної опери. Для хормейстера-постановника Вадима Яценка досвід роботи з цим матеріалом був вкрай важким: “Цей твір є закликом до боротьби, музичним документом страшного воєнного часу, який зараз переживає Україна. Цей вечір буде наповнений великою кількістю емоцій. Він точно не залишить жодного байдужим після того, що він побачить на сцені. Цей твір може стати холодним душем для тих, хто, можливо, змирився з цією війною. З нею не можна миритися. В ній можна лише спільно перемагати”.


Композиція твору:
I частина – Музика війни
ІІ частина – Чорна рілля ізорана
ІІІ частина – Колискова
IV частина – Псальм війни


У “Псальмах війни” використані поезії Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Василя Симоненка, козацька народна пісня та уривки із Давидових Псалмів.

 

Постановники:


Диригент-постановник – Іван Чередніченко
Режисер-постановник, автор лібрето та керівник проєкту – Василь Вовкун
Хормейстер-постановник – Вадим Яценко
Медіа-художник – Олег Кіндратів (запрошений)
Художники світла – Олександр Мезенцев, Андрій Гоць


Виконавці:
Хор та оркестр Львівської національної опери


Солісти:
Сопрано - Анастасія Яценко, Галина Гончарова
Тенор - Олександр Черевик, Максим Сальніков
Бас/баритон - Назар Павленко/Олексій Кувітанов
Диригент – Іван Чередніченко


14, 15 жовтня о 18:00
Глядацька зала Львівської національної опери

 

 

Фото з репетицій: Олена Храмова.

11.10.2023