«Бути вільними, щоб творити!»

 

 Під гаслом «Бути вільними, щоб творити!» комплексний проєкт «Культура vs війна» був ініційований у травні 2022 року Асоціацією «Дивись українське!» з метою посилення підтримки України у світі у війні, яку веде рф. Головною складовою проєкту «Культура vs війна» є цикл документальних фільмів, в яких його герої – українські музиканти, кінематографісти, письменники, фотографи та інші культурні діячі, – розказують про війну через власні історії та спогади. У межах проєкту створюються 6 короткометражних фільмів-новел та 1 повнометражний. 

 

5 — 6 жовтня у Львові (Центр Шептицького Українського Католицького Університету, вул. Стрийська, 29 а) на презентації проєкту «Культура vs війна» можна переглянути серію короткометражних фільмів-новел: документальні історії кінооператора Сергія Михальчука, гурту «Антитіла», режисера Ахтема Сеітаблаєва, подружжя фотографів Влади й Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка, письменника Сергія Жадана. Організатори заходу запрошують до тематичної дискусії та публічного обговорення проблематики культури в часі війни, а також оглянути авторські фотовиставки героїв проєкту - військових фотографів-документалістів Влади та Костянтина Ліберових & кінооператора Сергія Михальчука, який з перших днів повномасштабного вторгнення служить в ЗСУ.

 

5 жовтня, четвер


16:00-16:30 - відкриття фотовиставки «Культура vs війна» Влади та Костянтина Ліберових & кінооператора Сергія Михальчука.


16:30-18:00 - кінопокази документальних короткометражних фільмів проєкту «Культура vs війна»:

 

«Культура vs війна. Костянтин і Влада Ліберови», (хроном. 22`15 хв.)

 

«Культура vs війна. Сергій Михальчук», (хроном. 10`28 хв. )

 

«Культура vs війна. Тарас Компаніченко», (хроном. 21`28 хв.) + презентація арт-буку проєкту.


Тарас Компаніченко – відомий український кобзар. Більше 30-ти років віднаходить у архівах та записує стрілецькі й повстанські пісні. Грає на давніх українських інструментах: бандурі, козацькій лютні, колісній та корбовій лірах, дуді. 2005 року створив гурт ”Хорея козацька”, з якими виконує думи, історичні, героїчні пісні. «Ми маємо вистояти в цiй боротьбi для того, щоб реалiзувати той божий задум відносно нас – бути вiльними, щоб творити!», – каже кобзар, бандурист та військовослужбовець Тарас Компаніченко. Наразі Тарас Компаніченко – боєць 241 бригади територіальної оборони Збройних Сил України. Попри службу, кобза завжди з ним: музикант підтримує бойових дух побратимів, виступає на присягах та прощаннях з героями, допомагає збирати кошти для військових, влаштовуючи благодійні концерти.

 


18:00-19:30 - зустріч-дискусія «Культура vs війна: Бути вільними, щоб творити» за участі:

 

- Ірми Вітовської – української акторки театру та кіно, продюсерки, громадської діячки, Заслуженої артистки України;

 

- Андрія Різоля – продюсера проекту «Культура vs війна», кіно- та музичного продюсера, засновника та генерального директора компанії «Вавілон», Голову Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське!».

 

Сторінка події у ФБ.

 

6 жовтня, п’ятниця


16:00-17:30 - кінопокази документальних короткометражних фільмів проєкту «Культура vs війна»: «Культура vs війна. Антитіла», (хроном. 42`25)

«Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв», (хроном. 24`23)

«Культура vs війна. Сергій Жадан». (хроном. 16`08)

 


17:30 -19:00 - публічна розмова «Культура vs війна: Синергія часу». 

 

Спікери:

 

- Андрій Різоль – продюсер проекту «Культура vs війна», кіно- та музичний продюсер, засновник та генеральний директор компанії «Вавілон», Голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське!»;

 

- Олег Яськів – науковець, культуролог, кінознавець, громадський діяч, воїн ЗСУ та директор Центру Шептицького (УКУ);

 

- Василь Косів – мистецтвознавець та ректор Львівської національної академії мистецтв (ЛНАМ);

 

- Богдан Шумилович  – історик та історик мистецтва, дослідник історії медій і телебачення, взаємозв’язків цифрової історії й традиційної історіографії, викладач кафедри культурології 

Гуманітарного факультету УКУ.

 

Сторінка події у ФБ.

 

Проєкт створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, "Фонд «МХП-Громаді" та компанії «Вавілон».

 

Офіційний YouTube канал проєкту.

 

Фотовиставка Костянтина і Влади Ліберових


Виставка військових фотографів документалістів Костянтина і Влади Ліберових, яка створена в межах проєкту «Культура vs війна» є болісною, правдивою та щоденною роботою з метою розповісти світу правду про боротьбу героїчного українського народу за свою свободу. Костянтин та Влада Ліберови з перших днів повномасштабного вторгнення росії працюють на найгарячіших позиціях фронту, від їх світлин перехоплює подих, а свідомість до останнього відмовляються сприймати цю жорстоку надлюдську реальність війни. Емоційні і чесні фото авторів є важливим документальним свідченням злочинів рф проти українського народу.

Костянтин і Влада Ліберови кажуть: 


«Різниця між українцями та росіянами фундаментальна – вона в цінностях, рівні життя. Ми реально зовсім різні, з різним курсом, уявленням майбутнього.»
 
«Якби у мене була можливість ніколи не зробити цих знімків - я би не роздумаючи погодилась. Якби мені сказали що мене ніколи не опублікує New York Times я б з радістю погодилась. Просто краще нічого б цього не було, ніяких медіа і ніякої війни.»
 
«Якщо ти став документалістом, ти маєш все знімати, бо інакше навіть зі сторони ворога це може потім розглядатись, нібито цього ніколи не було».

Подружжя з Одеси Костянтин та Влада Ліберови до повномасштабного вторгнення були успішними фотохудожниками: знімали закохані пари, проводили майстер-класи та навчали мистецтву фотографії. Та після 24 лютого 2022 року вони кардинально змінили вектор роботи: почали працювати як фотографи-документалісти в найгарячіших точках війни. Їхні світлини вражають, розчулюють, жахають, але точно не залишають байдужими. Роботи Костянтина і Влади облетіли весь світ, їх поширюють тисячі користувачів у соцмережах та публікують найбільші міжнародні медіа, серед яких BBC, Associated Press, Welt, Vogue, Forbes. Фотографія стала їхньою зброєю у боротьбі проти ворога.
 


Фотовиставка Сергія Михальчука


Сергій Михальчук відомий в Україні і світі оператор-постановник та фотохудожник. У доробку Сергія близько 40 кінокартин, 4 з яких були номіновані на премію Оскар. Він є володарем «Срібного Ведмедя» Берлінського кінофестивалю та десятків світових нагород за кращу операторську роботу. Також Сергій є автором 10 персональних фотовиставок. З початку повномасштабного вторгнення рф добровільно вступив до лав ЗСУ. Фотовиставка Сергія Михальчука є творчим віддзеркаленням трагічних фрагментів війни та героїчної боротьби українського народу за незалежність та ідентичність.

Сергій Михальчук пояснює:  «У нас крім автомата є ще камера. І ми можемо те зробити, що цю історію, цю війну запам’ятають». «Ця війна змінила мою свідомість. Багато жахливих кадрів є доказами злочинів рф для міжнародного трибуналу».

До початку повномасштабного вторгнення рф кінооператор Сергій Михальчук знімав художні фільми, які дивилися в Україні та світі. Проте з нападом рф на Україну фокус Сергія Михальчука повністю змістився на невигадані, реальні історії. Взявши камеру до рук в першу добу вторгнення, він і досі щодня фіксує події та учасників війни. Це історія митця, який у вирішальний для країни момент став на її захист. Це історія воїна, чиєю основною зброєю залишається творчість.


 

 

04.10.2023