Група крові впливає на ризик інсульту

 

Група крові може впливати на ризик інсульту, виявили вчені. За даними дослідження, люди з генетичним варіантом, властивим другій групі крові (або групи А), страждають від інсульту приблизно на 16% частіше, ніж їхні однолітки з іншими групами крові. Натомість варіант гена першої групи крові (або групи 0) знижує ризик інсульту на 12%. Причиною цього може бути вплив групи крові на її згортання.

 

 

Група крові (AB0, або І, ІІ, ІІІ й IV) визначають, які глікопротеїни мають на своїй поверхні червоні кров’яні тільця і чи мають їх взагалі. Це впливає не лише на сумісність крові при переливанні, а й на схильність до різних захворювань. Так дослідження доводять, що передусім друга та четверта (А та AB) групи крові можуть означати підвищений ризик судинних захворювань і серцевого інфаркту. Носії другої групи крові, крім того, вразливі до інфікування патогенами діареї та коронавірусу SARS-CoV-2

 

Ще один взаємозв’язок виявила зараз міжнародна команда на чолі з Томасом Явореком (Thomas Jaworek) з Мерілендського університету в Балтиморі. В процесі метааналізу науковці вивчили 42 генетичні дослідження, щоб виявити генетичні варіанти, котрі підвищують ризик ішемічного інсульту, особливо серед людей, молодших 60 років. При цьому науковці порівняли геном майже 17 000 пацієнтів з інсультом та майже 600 000 здорових контрольних пацієнтів.

 

І справді проявилася тенденція: існують два генетичні варіанти, котрі своєю частотою суттєво відрізнялися у пацієнтів з інсультом та учасників контрольної групи. Обидва генетичні варіанти розташовані в тій ділянці геному, що визначає групу крові. Один із двох варіантів, за якого на позиції rs8176685 відсутня ДНК-основа, був пов’язаний з другою групою крові. Інша, заміна основи ДНК на позиції rs529565, стосувалася першої групи крові.

 

 

 

 

Цікаво, що присутність обох цих генетичний варіацій змінювала ризик інсульту, з’ясували Яворек та його колеги. “Генетична варіація другої та першої груп крові засвідчують посилення та відповідно послаблення зв’язку з ішемічним інсультом”, – повідомили вчені.

 

Генетичні варіації в другій групі крові підвищують ризик раннього інсульту. Тобто, носії 2-ої групи крові мають на 16% вищий ризик пережити інсульт до 60 року життя, ніж їхні ровесники тієї ж статі з іншою групою крові. Натомість перша група крові зменшує ризик захворювання на 12%. “Зв’язок цих генетичних варіацій з інсультом у старшому віці був значно слабший, хоч і помітний”, – пояснив колега Яворека Брекстон Мітчел (Braxton Mitchell).

 

Що ж за цим ховається? “Ми ще не знаємо точно, чому друга група крові зумовлює вищий ризик інсульту, але, ймовірно, це пов’язане з чинниками згортання крові, зокрема тромбоцитами та клітинами стінок кровоносних судин”, – пояснив провідний автор Стівен Кіттнер (Steven Kittner) з Мерілендського університету.

 

Існують свідчення того, що AB0-ділянки в геномі пов’язані зі схильністю до тромбозів вен і серцевого інфаркту. Генетичні варіанти першої групи крові (групи крові 0) впливають на фактор зсідання крові VIII та його білок-носій.

 

У всякому разі ми потребуємо детальніших досліджень, аби з’ясувати механізм, що підвищує ризик інсульту”, – сказав Кіттнер. Він також наголосив, що люди з другою групою крові не повинні впадати в паніку. Абсолютні показники збільшення – незначні.

 

 

Nadja Podbregar

University of Maryland School of Medicine 

Blutgruppe beeinflusst Schlaganfall-Risiko 

Neurology, 2022; doi: 10.1212/WNL.0000000000201006

Зображення 1: Design Cells/ Getty images

Зображення 2: WAkila/ iStock

14.09.2022