Галицький поляк виграв шаховий Кубок світу.

 

Кубок світу з шахів виграв Ян-Кшиштоф Дуда з Кракова. Поляк обіграв білими росіянина Серґєя Карякіна і виграв мініматч з ним: у середу в першій партії фіналу був зафіксований реміс.

 

 

У вівторок у півфіналі шахового Кубка світу Ян-Кшиштоф Дуда обіграв в овертаймі чемпіона світу Маґнуса Карлсена (2½ vs 1½).

 

Турнір проходив за нокаут-системою з восьми турів. У кожному турі учасники грають мініматч з двох партій класичних шахів (90 хвилин на перші 40 ходів плюс 30 хвилин після 40-го і 30 секунд після кожного ходу, починаючи з першого), у разі нічиєї – ще кілька раундів мініматчів зі щораз жорсткішим контролем часу, після 5-го мініматчу – нічия в користь чорних.

 

Дуда здолав Карлсена у другому раунді півфіналу і тим самим не дозволив йому виграти Кубок світу, а якраз цього трофею бракує норвежцю в його колекції.

 

У першому фінальному матчі, який відбувся в середу, Дуда грав чорними, партія тривала всього 40 хвилин і завершилася ремісом. У другому поєдинку поляк грав білими. Гросмейстери розіграли модне продовження захисту Тарраша в ферзевому гамбіті, що вже не раз зустрічалося на цьому турнірі. Зокрема, Дуда грав його білими, а Карякін – чорними.

 

Цього разу польський шахіст застосував новий план, залишивши короля в центрі в розрахунку на швидкий перехід в ендшпіль. Ідея виявилася сильною і несподіваною для суперника; після розміну фігур перевага білих стала суттєвою. Дуда захопив простір у той час, як чорні фігури виявилися на невигідних позиціях в тилу. Після того, як білі виграли пішака, Карякін на 30-му ходу визнав свою поразку.

 

Перемога 23-річного Яна-Кшиштофа Дуди стала найбільшим досягненням в історії польських повоєнних шахів, він отримав 110 тисяч доларів і право на турнір претендентів наступного року. Цікаво, що в рейтингу ФІДЕ станом на 1 серпня Дуда лиш 18-й (2738 проти 2847 у Карлсена).

 

Дуда родом з Велічки (передмістя Кракова). Почав грати в п'ятирічному віці, звання гросмейстера отримав у віці 15 років. У світових шахах відомий уже кілька років, але тільки після перемоги над Карлсеном, найбільшою шаховою зіркою нашого часу, в жовтні минулого року він привернув до себе увагу всіх, хто цікавиться цим видом спорту: норвежець не програвав до цього більше двох років – у 125 партіях поспіль.

06.08.2021