Видавництво Старого Лева видасть книжку Олега Сенцова українською мовою.

 

Львівське Видавництво Старого Лева готує до другу збірку оповідань незаконно ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова «Жизня». Вона вперше вийде українською мовою. Про це ідеться на сайті ВСЛ.

 

На книжкових полицях видання з'явиться уже за місяць. Воно побачить світ завдяки ініціативі української продюсерки Анни Паленчук та за допомогою Українського ПЕН. Олег Сенцов, кажуть у ВСЛ, брав активну участь у виданні збірки та самостійно обирав її оформлення.

 

«Книга – двомовна: художня проза Олега Сенцова вперше звучить українською в перекладі Сергія Осоки, також видання містить оповідання в оригіналі – російською. Цього ж року книга виходить німецькою, англійською та польською мовами у межах ґрантової програми Українського ПЕН та Міжнародного фонду «Відродження».

 

«Прочитати ці оповідання – не лише нагода дізнатися, що улюбленими заняттями малого Олега були перегляд кіно і читання книжок, що сільський юнак самостійно вступив у престижний виш, що у студентські часи спілкувався з рок-музикантами, що за освітою – маркетолог, що був лідером кіберруху Криму… і ще багато «жизні», сторінка за сторінкою. Це спроба пропустити крізь себе прості, напрочуд щемкі та гострі історії, сповнені любові, співчуття, розуміння… Усіх тих емоцій, що, власне, й дають нам право називатися людьми. А ще людьми нас робить вибір – і відчуття важливості щоденного вибору переповнює усю книгу», – кажуть видавці.

 

Вони додають, що «Жизня» – книжка для усіх, хто досі не знайшов відповіді на запитання, чому Олег Сенцов допомагав українським військовим у Криму, чому відкрито говорив про розв’язану Росією війну в Україні, чому розпочав голодування і не просив про помилування. Оповідання ведуть від дитинства до зрілості режисера, знайомлять з автором у період важливих для нього внутрішніх пошуків і змін, коли він прагне зрозуміти, хто він, яким шляхом піде далі і з якого більше ніколи не зійде.

 

Олег Сенцов – український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова «За свободу думки» та Національної премії України ім. Т. Шевченка. Після анексії Криму Росією, в травні 2014 року був затриманий російськими силовиками і засуджений до 20 років ув’язнення з відбуванням покарання у колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі.

10.04.2019