Під Адміністрацією Президента провели протест через напади на активістів.

 

Увечері 27 вересня кілька сотень осіб вийшли на акцію протесту під Адміністрацією Президента з вимогою розслідувати напади на громадських активістів. Зокрема, ініціатори акції "Ніч на Банковій" висловили вимогу провести спільну нараду очільників усіх силових відомств України та Президента.

 

Про це повідомляє "Громадське".

 

Одеський активіст Віталій Устименко, на котрого напали в червні, обурений заявами Генпрокурора.

 

В урядовому кварталі Києва учасники спроектували інсталяцію на один з будинків вулиці, "засвітивши" напис: "Мовчання вбиває".

 

Також на трафарет херсонської активістки Катерини Гандзюк, на котру вчинили замах із застосуванням кислоти, спроектували напис: "Хто замовив Катю Гандзюк?".

 

"Ми прийшли з вимогами, по-перше, щоби Президент дав свою публічну позицію, щоб відбулась термінова нарада очільників усіх силових відомств, Президента та активістів-представників регіонів, щоб вибудувати комунікацію. І потім публічно прозвітувати по тому стану речей, по цих справах", – розповів один із організаторів акції Владислав Грезєв, член ініціативи "Декларація небайдужих".

 

Також учасники акції вимагали створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію, яка б мала повноваження стежити за ходом слідства, розкриваючи його недоліки і саботаж.

 

Грезєв наголосив, що акцію на Банковій організували через те, що Президент Порошенко "зовсім не коментує" ситуації з нападами на активістів, і "акція насамперед спрямована на нього".

 

Прикметно, що за декілька годин перед акцією Адміністрація Президента поширила повідомлення, в котрому заявила, що Петро Порошенко поділяє стурбованість активістів.

 

"Президент наголошує на незадовільній криміногенній ситуації в країні і вимагає розглянути це питання на координаційній нараді з питань боротьби зі злочинністю та надати відповідний звіт за її результатами", – йшлося у повідомленні.

 

Частина учасників акції "Ніч на Банковій" відвідала також маєток, де мешкає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Протестувальники, серед яких були активісти "Автомайдану" та члени організації "С14", намалювали на паркані навколо будівлі заклики розслідувати напади на активістів та облили його червоною речовиною, імітуючи кров, повідомило "Радіо Свобода".

 

"Якщо влада дійсно хоче зупинити це, треба виходити на сам верх – хто це замовляє, тому що напади будуть продовжуватись. На всіх не вистачить охорони, але й терпіти ми цього не будемо. Якщо влада закриє на це очі – що нам тепер, полювати на «ватників»? Вони вбивають нас – нам треба вбивати їх, щоб бодай баланс зберігся? Ну, це не нормальна ситуація", – сказав журналістам лідер організації "С14" Євген Карась.

 

28.09.2018