Поліція відкрила провадження через виступ гурту ХЗВ на Porto Franko.

 

Івано-франківська поліція отримала заяви від обурених мешканців та громадських організацій щодо виступу гурту "Хамерман Знищує Віруси" на фестивалі Porto Franko.

 

Відтак правоохоронці зареєстрували кримінальне  провадження за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку, вчинене групою осіб з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом), що передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років, інформує Місто.

 

 

Одним зі заявників є голова громадської організації "Голос" Ростилав Гудзінський.

 

"Так звані виконавці Володимир Пахолюк та Альберт Цукренко в публічному місці грубо порушували громадський порядок, вживаючи у так званій пісні нецензурну лексику (відбірний російський мат). Показували присутнім оголені частини тіла та непристойні жести, і все це відбувалося у четверті роковини загибелі українських військових в збитому російськими окупантами над Луганськом Іл -76. На мою думку, таким сумнівним «цінностям», які пропагують відбірний російський мат та порнографію, не місце в Івано-Франківську і це дійство не може називатися мистецтвом", – заявив Ростислав Гудзінський.

 

Співорганізаторка фестивалю Ірина Плєхова проінформувала, що директора фестивалю Романа Григоріва викликали у поліцію давати пояснення.

 

"Нарешті фестиваль Porto Franko відбувається так, як треба. Вчора ми на оперу зібрали стадіон. Потім "Хамерман" отримав такий неочікуваний сплеск емоцій, і лише тут до них прийшов такий успіх", – коментує Ірина Плєхова.

 

Ірина Плєхова каже, що фестиваль не виник би, якби тут не було потрібного підґрунтя. Вона нагадала, що саме в Івано-Франківську виникла "Перкалаба", якій вже 20 років, а Юрій Андрухович написав свої романи.

 

"Ми вітаємо всі політсили, які встигли прокоментувати цю подію. Фестиваль зробив крок вперед. Те, що нині відбулося в публічному просторі, – це три кроки назад. Ми сповідуємо не християнські цінності, а загальнолюдські. У Франківську працюють кримські татари, навчаються буддисти, можуть бути язичники, атеїсти. Тут можна бути ким завгодно, але треба пам’ятати, що ми світська держава", – додала вона, передає "Репортер".

 

Також сьогодні відбулася лекція «Провокативне мистецтво як метод залишатися чесними із слухачами і суспільством», котру провели Альберт Цукренко і Володимир Пахолюк (уже вбрані).

 

Як повідомляв Z, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розпорядився освятити Палац Потоцьких, де відбувся концерт ХЗВ, а Олександр Шевченко, нардеп і керівник фонду, що є одним зі спонсорів фестивалю, заявив про подальшу цензуру на фестивальні заходи.

 

"Мені здається, влада Франківська не зовсім правильно розуміє поняття «освятити». До чого тут це? Та й якщо на те пішло, то треба було перед виступом це зробити, щоб це не означало. А взагалі, використовувати Бога у політичних цілях – заборонено", – прокоментував позицію міського голови Івано-Франківська музикант Володимир Пахолюк, цитує його "Галка".

 

15.06.2018