Підземну церкву планують відкрити для туристів.

 

Унікальну підземну церкву, що розташована у Тернополі під приміщенням обласної прокуратури на вул Листопадовій, 4, планують відновити, передає видання 20 хвилин.

 

За часів радянської влади храм переробили в спортивні приміщення, а згодом про нього просто забули. Тепер церкву, віднайдену нещодавно, планують відкрити для туристів.

 

Створення підземної церкви жіночого монастиря йосафіток датують початком ХХ століття.

 

«Церква є частиною підземних комунікацій, від якої ведуть чимало проходів, якими користувались монахині. Зокрема, підземна церква сполучена з Архикатедрою. Частина відгалужень ще не досліджена, оскільки вони замуровані.

 

Церква потребує реконструкції, вона зараз в дуже занедбаному стані. Радянська влада знищила там все церковне. І про те, що це приміщення було колись церквою, нагадують тільки ніші. Проблема відновлення пам'ятки полягає в тому, що наразі доступним є вхід лише через прокуратуру, що є режимним об'єктом. Тому зараз влада налагоджує співпрацю», – розповів голова ГО «City Project» Андрій Кір.

 

«Ми виявили, що об'єкт взагалі без власника, тому поставили приміщення на облік комунального майна. Зрозуміло, що водити туристів через приміщення прокуратури ми не можемо, тому чекаємо на пропозиції архітекторів, яким чином організувати вхід в церкву з двору на Листопадовій», – додав заступник міського голови Леонід Бицюра.

05.04.2018