Шведські спецслужби визнали Росію найбільшою загрозою національній безпеці.

Про це наголошується у репрезентованому в четвер, 16 березня, рапорті Служби державної безпеки Швеції (Säkerhetspolisen – SÄPO) за 2016 рік.

 

 

 «Російська розвідка є найбільшою загрозою для безпеки Швеції та її інтересів. У Росії є можливості й наміри проведення розвідувальної діяльності проти Швеції», – запевнив керівник служби безпеки Швеції Андерс Торнберґ (Anders Thornberg), репрезентуючи рапорт.

 

У документі зокрема зазначено, що торік зафіксовано багато випадків, коли підозрілі особи шукали роботу при об'єктах, які мають стратегічне значення для національної оборони – повідомило швецьке видання Expressen.

 

Шведські спецслужби також вказують на зростаюче значення кібератак як форми втручання в безпеку держави. Проведені в 2016 році перевірки виявили вади в ключових для безпеки установах енергетичного, телекомунікаційного та фінансового секторів. Іншою формою загрози для Швеції є тероризм – вказано в документі.

 

Причиною активізації антишведської діяльності російських спецслужб Торнберґ назвав «зростання військово-стратегічного значення Швеції». «Захист від зовнішнього втручання є для нашого відомства великим і комплексним завдання. Вирішальними у цій справі є кооперація з іншими швецькими відомствами та іншими країнами», – зазначив керівник служби безпеки Швеції.

 

У грудні минулого року голова шведської військової розвідки MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten). Гуннар Оке Карлсон (Gunnar Åke Karlson) вперше чітко вказав на Росію як на джерело кібератак і операцій, які спрямовані на дестабілізацію в Швеції.

17.03.2017