У Тернополі шукають підземні ходи та схованки.

 

У Тернополі від учора, 27 лютого, працює група фахівців зі City Project, які досліджують вулиці міста за допомогою георадара, аби виявити підземні ходи, катакомби тощо, пише "Сорока".

 

Зокрема представники компанії SystemSolutions скануватимуть територію довкола Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, щоби створити її 3D-модель.

 

Учора також встигли дослідити низку об’єктів: підземелля під Архикатедральним собором та під Тернопільським замком, Майдан волі, двір на вулиці Листопадова, 3. Також були обстежені і ті ділянки в місті, де періодично фіксують просідання ґрунту.

 

«Одна із найважливіших цілей нашого приїзду – знайти підземні ходи у вашому місті. Наскільки я можу робити висновки – вчорашні пробні вимірювання пройшли дуже успішно. Ми виявили близько 5-7 ходів: деякі з них вже були відомі, інші – ні. Зокрема були виявлені пустоти на глибині 1-1,5 метра. Надалі це все будуть детально обстежувати», – розповів учасник експедиції Михайло Туряниця.

 

На думку заступника міського голови Леоніда Бицюри, використання пристрою – це черговий крок у дослідженні історії міста та реалізації проекту «Підземний Тернопіль».

 

«Пристрій введений у виробництво лише в середині лютого. Він унікальний, адже не тільки дозволяє побачити комунікації або пустоти, а ще й дає змогу застосувати 3D-сканер, який може створити в електронному форматі 3D-проекцію будь-якої території, незалежно від того, це частина вулиці, приміщення чи підземелля. Ми відібрали декілька локацій для того, аби, по-перше, випробувати потужності й можливості пристрою, а по-друге, переконатись у наших гіпотезах щодо наявності підземель і підземних ходів у центральній частині міста», – розповів він.

 

 

28.02.2017