В уряді Дональда Трампа затверджено перших міністрів.

Сенат США схвалив кандидатури керівника Пентагону та голови відомства внутрішньої безпеки.

 

                 Джон Келлі (ліворуч) і Джеймс Меттіс

 

Відставного генерала Джеймса Меттіса ввечері п'ятниці, 20 січня, затверджено сенаторами на посаді міністра оборони. За нього проголосувало 98 сенаторів, проти – лише один – повідомило видання USA TODAY.

 

Це сталося через кілька годин після інавгурації Дональда Трампа. 66-річний Меттіс став за більш ніж 60 років першим кадровим військовиком, котрий очолить оборонне відомство країни. Він  брав участь у військових операціях США в Афганістані та Іраку.

 

Під час обговорення своєї кандидатури в Сенаті, Меттіс попередив про спроби Росії зашкодити інтересам США та їхніх союзників. Таким чином новий американський міністр оборони чітко означив критичне ставлення до шефа Кремля Володимира Путіна.

 

Сенат також затвердив Джона Келлі (теж 66-річного) на посаді глави міністерства внутрішньої безпеки. За нього проголосувало 88 сенаторів, проти – 11.

 

Келлі очолював Південне командування США, у компетенції якого перебувають військові операції Пентагону в Центральній і Південній Америці, а також в Карибському басейні. У разі виконання Трампом своїх планів щодо вирішення питань з нелеґальними мігрантами, на відомство Келлі буде покладено обов'язок посилити спостереження за імміґрантами, котрим буде дозволено в'їзд в США, а також займатися  депортацією нелеґалів.

 

«Я пишаюся тим, що ці два американських герої стали членами моєї адміністрації», - сказав Трамп в короткій заяві після голосування конгресменів.

 

Експерти прогнозують, що щодо інших потенційних членів кабінету може розгорнутися бурхлива дискусія в Конгресі. Зокрема, йдеться про Джеффа Сешнса, котрий претендує на посаду міністра юстиції, а також про Стівена Мнучіна – претендента на посаду міністра фінансів. 

21.01.2017