Тисячі румунів протестували проти масового помилування ув'язнених.

Плани амністії оголосив нещодавно уряд країни.

 

 

Найбільше обурення протестувальників пов’язане з тим, що в числі амністованих можуть опинитися впливові прихильники правлячої в країні Соціал-демократичної партії – повідомив телеканал Euronews.Учасники акцій протесту під будівлею уряду скандували: «За демократії злодії сидять в тюрмі».

 

Згідно з планами уряду, на помилування можуть розраховувати ті ув'язнені, обвинувальний вирок яких не перевищує п'яти років позбавлення волі. Також влада Румунії заявила про намір декриміналізувати правопорушення, пов'язані зі зловживанням владою, якщо збитки бюджету від дій правопорушника не перевищили 200 тисяч румунських леїв (приблизно 47,5 тисяч доларів). Як пояснили представники уряду Румунії, такі заходи необхідні для того, щоб вирішити проблему переповнених в'язниць. 

 

Однак критики цього рішення уряду вважають, що серед помилуваних можуть виявитися впливові прихильники соціал-демократів, засуджені за перевищення посадових повноважень і корупцію. Якщо це станеться, то буде завдано серйозного удару по боротьбі з корупцією, вважають учасники акцій протесту.

 

Румунська опозиція раніше розкритикувала ініціатора помилування – прем'єра Соріна Гріндяну. Передовсім опозицію обурив намір уряду реалізувати свій план без проведення обговорення та необхідних консультацій.

 

Повідомлялося, що в числі амністованих може опинитися колишній голова Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгнев, який 2016 року був засуджений за фальшування голосів на виборах, а також близький до есдеків медіамагнат Дан Войкулеску, засуджений на 10 років в'язниці за відмивання грошей.

19.01.2017