26 конгресменів заявили про намір бойкотувати інавгурацію Дональда Трампа.

Своє рішення американські депутати пояснюють, зокрема, недавніми різкими випадами Трампа на адресу конгресмена Джона Льюїса.

 

                                                Джон Льюїс

 

Льюїс багато років є одним з лідерів руху за громадянські права, і для багатьох американців став героєм. Ще 1965 року він брав участь у виступах в Сельмі і Монтгомері за виборчі права чорношкірих. 1987 року він був обраний в палату представників від п'ятого округу штату Джорджія.

 

Після того як Льюїс назвав Трампа «нелегітимним президентом», той на своїй сторінці у Twitter’і закинув своєму опонентові, що той вміє лише базікати й ніколи не зробив нічого корисного – повідомило радіо Voice of America.

 

Після цієї заяви багато депутатів-демократів вирішило порушити традицію і не брати участі в інавґурації президента, яка відбудеться в п'ятницю, 20 січня.

 

«Коли ти ображаєш конгресмена Джона Льюїса, ти ображаєш Америку», - заявила Іветт Кларк, одна з п'яти представників округу Нью-Йорк, котрі бойкотуватимуть інавґурацію.

 

Представник від Каліфорнії Тед Лью сказав: «Для мене рішення не брати участі в інавґурації цілком зрозуміле: бути або за Дональда Трампа, або за Джона Льюїса. Я за Джона Льюїса».

 

Представник від штату Іллінойс Луїс Гутьєррес про своє рішення бойкотувати інавґурацію Трампа повідомив ще в грудні. «Я не зможу дивитися в очі своїй дружині, своїм донькам і онукам, якщо буду присутнім там після всього того, що він сказав про жінок, латиноамериканці, чорношкірих, мусульман, ніби все те, що він сказав в своїх промовах чи написав в своїх твітах, нормально і стерто з нашої спільної пам'яті», - пояснив своє рішення Гутьєррес.

 

Льюїс, звісно, теж не буде присутнім на церемонії інавгурацію. В інтерв'ю телеканалу NBC він назвав Трампа нелегітимним президентом, пояснивши свій закид втручанням російських гакерів у виборний процес. «Я вважаю, що росіяни намагалися допомогти цій людині перемогти на виборах», - заявив Льюїс в інтерв’ю.

16.01.2017