Трамп збирає бурю, яку сам посіяв

 

Розслідування афери Вотерґейт, а точніше — підтвердження підозри, що президент Річард Ніксон особисто стояв за нелеґальною акцією дискредитації політичних суперників, журналістам Washington Post Карлові Бернстайну і Бобові Вудворду забрало довгі місяці часу. Про справжню роль так званого комітету у справах переобрання Ніксона, який на початку 70-х років оплачував з таємного рахунку провокації проти демократів, підслуховування, поширення фальшивої інформації, дізналися швидко. Але без неспростовних доказів, без підтвердження з інших джерел ніхто б не наважився тоді атакувати американського президента.

 

Скількома джерелами портал BuzzFeed перевірив документи про компрометуючі президента-електа Дональда Трампа зв'язки з Росією? Жодними. Бо на цей момент нема можливості підтвердити інформацію про те, що російська розвідка диспонує записами Трампа в товаристві російських проституток, чи про те, що посланці Трампа провадили таємні переговори з людьми Путіна. Коли б це було можливо, то зробили би це авторитетні редакції CNN чи The Guardian, що отримали доступ до цих матеріалів ще перед листопадовими виборами. Але підтверджень вони не здобули, тому, дотримуючись добрих залізних правил, не написали про них.

 

Сьогодні редакцію BuzzFeed звинувачують в порушенні принципів журналістської етики. Але що зроблять інші, коли наступного разу диспонуватимуть матеріалами такої самої шокуючої сили, але які неможливо верифікувати?

 

Постправда, що просочувалась із соцмереж, порталів, а часто від самого Трампа та його штабу, полегшила йому здобуття президентства. Від брехні, продукованої і поширюваної фабриками тролів, важко захищатися. Прецінь в інтернеті однаково сприймаються медії мейнстриму і блоґи, автори яких переконували, що Барак Обама під час виступу в ООН заповідав кінець свободи в США і передання влади світовому уряду або що Гілларі Клінтон хоче запровадити в Америці закони шаріату і т.д. Тепер Трамп стає жертвою тої самої зброї, по яку так охоче сягав.

 

Матеріали, які оприлюднив BuzzFeed, радше не належать якраз до цієї категорії "постправди", бо американська розвідка визнала за необхідне показати їх президентові Обамі і самому Трампові. Однак без підтвердження вони не надаються до публікації в поважних медіях.

 

На жаль, нічого не вказує на те, щоб Трамп зробив з цієї справи якісь висновки. Щоб визнав постправду двосічною зброєю і відмовився застосовувати її щодо супротивників. Вчорашня рішення BuzzFeed — це тільки епізод інформаційної війни, яка посилюється у цифровому світі.

 

Як під час цієї війни поведуться журналісти? Збережуть вірність старосвітській, аналоговій етиці, перевірятимуть джерела до кінця і не спокушатимуться можливістю швидко зібрати велику кількість кліків?


Bartosz T. Wielinski
Trump zbiera burzę, którą sam zasiał
Gazeta Wyborcza, 12.01.2017
Переклад О.Д.

 

12.01.2017