Нідерланди повернуть скіфське золото Україні.

Рішення про це ухвалив Окружний суд в Амстердамі на засіданні в середу, 14 грудня.

 

 

Таким чином золоті вироби, вивезені ще до анексії Криму з чотирьох музеїв, які розташовані на території півострова, представники уряду Нідерландів не повертатимуть назад до місця їхньої постійної експозиції, оскільки це б фактично означало віддати безцінні скарби в руки Росії. Унікальні експонати кримських музеїв буде передано представникам українського уряду. Про це повідомляє інформаційна аґенція Reuters.

 

У постанові нідерландського суду вказується, що Крим не був суверенною державою і тому не може претендувати на ці експонати як на культурну спадщину. «Тому щойно артефакти повернуться на територію України, питання, кому саме вони належать – Українському національному музею чи музеям Криму, – вирішитиме український суд», – говориться у вердикті Амстердамського суду.

 

Колекцію вивезли з кримських музеїв на виставку «Крим: золото і секрети Чорного моря» в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі в лютому 2014 року. Навесні 2014 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на експонати, постанова була відправлена ​​в Інтерпол для оголошення майна в міжнародний розшук.

 

Росія тим не менше має намір продовжити боротьбу за скіфське золото. Як повідомляє російське інформаційне агентство «РІА Новости», кримські музейники планують оскаржити вердикт окружного суду Амстердама. «Будемо однозначно подавати апеляцію на це рішення», – заявив директор кримського Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

14.12.2016