Порошенко подякував Далі Ґрібаускайте за литовські боєприпаси.

 

Президент Литви Даля Ґрібаускайте відвідала Київ з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Литвою.

 

«Наші люди завжди тримають українців у своєму серці. Все, що відбувається в Україні, для нас надзвичайно важливо. Я хочу надіслати свої найтепліші почуття усім українцям від литовців. Ми стоїмо поруч з вами в усіх ваших викликах», – сказала Ґрібаускайте, згідно з повідомленням прес-служби президента.

 

Президент Литви висловила захоплення мужністю українців, які захищають свободу і незалежність власної країни. Вона зазначила допомогу Україні у військовій сфері, котру надає Литва, згадавши про консультативну підтримку та досвід українсько-польсько-литовського батальйону.

 

Натомість президент України Петро Порошенко подякував Литві ще й за збройну підтримку. «У найважчі для нас часи Литва першою протягнула руку допомоги: постачала нам і зброю, і боєприпаси, – сказав голова держави. – Ми дуже дякуємо Литві за ту роль, яку вона відіграє в оздоровленні українських поранених військовослужбовців».

 

Порошенко також подякував Литві за те, що вона поділяє українське трактування мінських домовленостей. «Ми впевнені у продовженні тісної співпраці з Литовською Республікою, одним із наших ключових партнерів в Європейському Союзі, нашим надійним союзником, щирим другом. І разом з Україною, найбільшим єврооптимістом в Європейському Союзі», – додав Петро Порошенко.

 

Лідери держав також підписали «дорожню карту» розвитку стратегічного партнерства на 2017 та 2018 роки. «Ми домовились про ефективну координацію наших дій і в питаннях енергетичної безпеки. На сьогоднішній день для нас надзвичайно важливою є підтримка позиції України щодо хибності рішення Європейської комісії, яке дозволить "Газпрому" збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL і може відкрити дорогу для реалізації другої черги газопроводу "Північний потік-2", який не має під собою жодного економічного підґрунтя і має виключно політичну складову для того, щоб продовжити гібридну війну, експансію, ембарґо на торгівельні відносини для того, щоб нанести економічні збитки Україні й іншим країнам, які входять до Європейського Союзу», – сказав президент.

 

Окрім того, йшлося про реформи. Пані Ґрабаускайте закликала українців подолати корупцію. «Тільки спільними зусиллями ви зможете побороти цей небезпечний рак, який зупиняє ваш розвиток», – сказала Даля Ґрібаускайте й наголосила, що її країна готова допомагати в цій боротьбі.

 

12.12.2016