Джеймс «Скажений Пес» Метіс може очолити Пентагон.

Відставного чотиризіркового генерала Корпусу морської піхоти запропонував на посаду міністра оборони США президент-елект Дональд Трамп.

 

 

Майбутній президент США оголосив про своє бажання, щоб славний своєю агресивністю генерал очолив американське військове відомство, виступаючи в четвер, 1 грудня, перед своїми прихильниками в Цинциннаті, штат Огайо, у рамках післявиборчого турне.

 

«Ми призначимо “Скаженого Пса” Метіса новим главою Пентагону. Він є кращим за всіх», – переконано заявив Трамп. Він пообіцяв офіційно оголосити про своє рішення призначити Метіса у понеділок, 5 грудня – повідомило видання TIME.

 

Генерал Метіс вважається одним з найкращих американських стратегів і належить до крила політичних «яструбів». Після виходу у відставку за вислугою років Метіс різко критикував стратегію президента США Барака Обами в Іраку, Афганістані і в царині боротьби з міжнародним тероризмом. Джеймс Метіс є також переконаним противником ядерної угоди з Іраном. За свою безкомпромісність він й отримав свого часу прізвисько «Скажений Пес» (Mad Dog)

 

У питанні українсько-російського конфлікту Метіс чітко стояв на боці України. Зокрема, виступаючи 2015 році в The Heritage Foundation, генерал зазначив, що в Криму і на сході України відбувається військова агресія Росії, а метою президента Путіна є розкол НАТО.

 

За спиною у 66-річного генерала 40-річна армійська кар'єра, яку він починав, командуючи чотою морської піхоти. Метіс брав участь у безлічі бойових операцій, воював в Афганістані й Іраку.

 

Окрім прізвиська «Скажений пес», він ще отримав позивний «Воїн-Чернець» (Warrior Monk). Це, ніби, натяк на те, що він все своє життя присвятив службі й так і не завів власної родини. 

02.12.2016