Опубліковано цьогорічний список ворогів преси.

«Репортери без кордонів» традиційно визначили політиків і організації, котрі особливо вирізнилися у придушенні незалежних ЗМІ. Лише Росія в цьому переліку, оприлюдненому в середу, 2 листопада, представлена ​​двома іменами.

 

 

У «чорний список» правозахисної організації «Репортери без кордонів» потрапили 35 голів держав і урядів, політичні й злочинні угруповання (на кшталт «Ісламської держави», єменських хуситів, близького до «Аль-Каїди» ісламістського угруповання в Бангладеш, афганських талібів чи мексиканського наркокартелю «Лос Сетас»).

 

Серед державних діячів, котрі потрапили до списку, фіґурують, зокрема, президенти Еритреї, Судану, Бурунді, Гамбії, Сирії, Венесуели та Куби, лідери Китаю і Північної Кореї, Росії, а також кількох республік колишнього СРСР – Азербайджану, Білорусі, Казахстану й Туркменії.

 

Росія, як вже зазначалося, стала єдиною з усіх країн, що представлена ​​в цьому переліку двома персонами нараз. Окрім кремлівського шефа Володимира Путіна, в списку є ім'я чеченського лідера Рамзана Кадирова. Путіна правозахисники організації називають «авторитарним націоналістичним лідером», Кадирова – «жорстоким автократом».

 

«Репортери без кордонів» покладають на Путіна, зокрема, відповідальність за репресії проти таких ЗМІ, як lenta.ru, РБК і телеканал «Дождь». Політично вмотивованими вони вважають і звинувачення, за якими потрапили за ґрати журналісти Олександр Соколов, Сергій Рєзнік і Олександр Толмачов.

 

Щодо Чеченії, то, за оцінкою «Репортерів без кордонів», про свободу слова там «не може бути й мови». «Преса в республіці публікує переважно панегірики про досягнення Кадирова, про його відданість народу, а також вихваляє його батька Ахмата Кадирова», – йдеться в пояснювальному тексті правозахисної організації.

02.11.2016