«Єдність у різноманітності»

 

Живопис, скульптура, графіка, малюнок, інсталяція... Дванадцять художників, пов'язаних з Ґданськом, майже всі з них є випускниками місцевої Академії образотворчих мистецтв, і сьогодні більшість там викладає. Цінність їх творчості – у різноманітності, адже життя багатогранне і мистецтво в своїх проявах багатогранне. На це розмаїття нашаровується ще і різниця поколінь: інша пам'ять, інший досвід і погляди, інші мотиви. В естафеті поколінь молодь зайнята «дозріванням», а старшим все ще потрібно встигати за молоддю.

Барвисті птахи, метафізичне, меланхолічне й утопічне занурення в реальність, часто критичне – це ми. Ми працюємо весь час на себе, а це дуже делікатне питання. Світ пізнається у творчості настільки, наскільки нам здається цікавим. Ми створюємо щілинки, маленькі або великі, як небо, в злежності від таланту, щілинки, через які ми дивимося на реальність. Примножуємо різними уявленнями, дестабілізованою бунтівною уявою.

Ми, художники... Скільки охоплюємо? Ми згущуємо життя і надаємо йому смаку? Чи естетичне задоволення мутніє від рефлексії? Чи вдається нам вловити дух часу? Чи відчуваємо ми пульсування світу, чи намагаємось щось побачити через нього? Що вкладаємо в нього? А, може, ми запізнюємося у відповідях і банальні в своїй освіті? Цікаво, що чим глибше вивчаємо власну особистість, тим більше ми відкриваємо себе іншим.

Можна бути впевненим: художники, зазвичай, направляють свої очікування до кращої сторони людської природи і завжди орієнтовані на діалог. Виставка є місцем, де особисте поєднується з публічним. Ми організовуємо це з усвідомленням того, що мистецтво використовує специфічну метамову і є площею осмотичного проникнення. Це може вплинути на емоції та чутливість глядачів, видозмінюючи культурну напруженість і звички.

куратор
Пшемислав Лопацінський

організація
Мажена Швітала
Пшемислав Лопацінський

організатор
Фонд «Спільнота Ґданська» (www.wspolnotagdanska.pl)

меценат
ASTE Sp. z o. o

вул. Коперніка 17Львівський палац мистецтв Птн, 07/29/2016 - 17:00

До теми