Антидопінґові організації розкритикували рішення МОК не усувати Росію з Олімпіади.

Чинні й колишні посадовці антидопінґових організацій висловили думку, що дозвіл російським спортсменам взяти участь в Літніх олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро цього року, виглядає несправедливим щодо спортсменів тих країн, де існує нульова толерантність до допінґу

 

 

Зокрема, за словами голови Інституту національних антидопінгових організацій, що об’єднує 59 таких організацій, Жозефа де Пансьє, МОК «не зміг твердо відреагувати на докази підтримуваного державою вживання допінґу в Росії» - повідомило видання Sport1.

 

Де Пансьє також наголосив, що МОК «проігнорував заклики спортсменів, численних спортивних організацій і провідних національних антидопінгових організацій вчинити справедливо і усунути Росію від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро».

 

Керівник Антидопінгового агентства США Тревіс Тайґарт своєю чергою також розкритикував рішення МОК. Він зазначив, що рішення про участь Росії – «це болісний удар по правах “чистих” спортсменів».

 

 

«МОК мав величезну можливість зробити рішучу заяву, але змарнував її, засвідчивши нульову толерантність до допінґу, якщо тільки він не російський», – заявив колишній керівник Світової антидопінгової аґенції Річард Паунд, котрий уже як незалежний експерт розслідував у грудні 2014 року найперші повідомлення про масове вживання допінґу в російському спорті.

 

Незадоволення рішенням МОК висловило й багато представників як міжнародних спортивних організацій, так і спортивних організацій різноманітних країн. Так, приміром, президент Міжнародної федерації настільного тенісу Томас Вайкерт заявив: «Я дуже стурбований за наш спорт.  Я б бажав, щоб було ухвалено мужнє рішення. Якщо б я як суддя у полі боявся б показувати червону картку в потрібний момент, то гра б просто зійшла з рейок. МОК обіцяв не зволікати з найжорсткішими санкціями проти причетних осіб і організацій. Але так цього й не зробив».

 

Нагадаємо, що напередодні Міжнародний олімпійський комітет вирішив не відсторонювати повністю збірну Росії від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Як йдеться у заяві МОК, рішення про допуск російських спортсменів ухвалюватимуть міжнародні федерації з окремих видів спорту.

 

18 липня незалежна комісія WADA опублікувала доповідь про державну підтримку допінґової програми в Росії під час Олімпіади 2014 року в Сочі. Після цього аґенція рекомендувало МОК повністю усунути російських спортсменів від Олімпіади.

25.07.2016