Віддзеркалене щастя

 

Чи почуваємося ми щасливими й задоволеними, залежить не лише від особистої ситуації – важливо також, як йдуть справи в тих, що нас оточують: якщо здається, що в них все значно краще, тоді наша радість тьмяніє. Той самий ефект науковці помітили й у протилежній ситуації: коли іншим ведеться гірше, неможливо відчувати щастя в повній мірі.





 

Особисте самопочуття залежить від багатьох чинників. Для нашого щастя важливі сім’я, гроші, професійний успіх, а також генетичні задатки. Крім того, людей хвилює, що відбувається у сусіда, партнера чи в колі друзів.

 

Роб Рутледж (Robb Rutledge) і його колеги з Центру обчислювальної психіатрії та вікових досліджень імені Макса Планка при Університетському коледжі Лондона нещодавно перевірили, як людина впливає на своє самопочуття, коли порівнює власне життя з життям інших.

 

Аби виявити, наскільки сильною є ця кореляція, науковці здійснили низку досліджень, до яких залучили 47 добровольців, незнайомих між собою до початку розвідки. В першому експерименті піддослідних поділили на маленькі групи, в яких вони бавилися в азартну гру (у формі виграшу учасники отримували гроші). У процесі гри вони бачили, хто виграє, а кому не щастить. Окрім того, суб’єктів дослідження регулярно запитували про те, наскільки щасливими вони себе почувають.

 

Учені визначили: ті піддослідні, які перемагали, були щасливішими, коли їхні партнери також вигравали. Як і ті, що програвали, почувалися краще, коли й інші зазнавали поразки. «Загалом ми почуваємся нещаснішими, коли інші отримують чи то більше, чи то менше, ніж ми, хоча це сильно залежить від конкретної людини», – пояснює Рутледж.

 

По завершенні азартних ігор науковці розіграли ще один сценарій. Цього разу учасникам розвідки довелося анонімно поділитися певною сумою грошей з іншим піддослідним. Так науковці хотіли визначити, чи впливають почуття, що виникли під час гри, на поведінку піддослідних потім (якщо так, то в який спосіб).

 

Виявилося: якщо в суб’єктів експерименту виникало відчуття, що вони отримали більше, ніж інші під час азартної гри, то після неї вони віддавали приблизно 30% грошей. Ті, яким вдалося виграти менше, ніж іншим, віддавали лише 10%, хоча сума грошей у всіх піддослідних була однаковою.

 

«Це вперше ми змогли продемонструвати безпосередній взаємозв’язок між щедрістю людини та нерозділеним щастям», – наголошує колега Рутледжа Арчі де Беркер (Archy de Berker). З його слів, заздрість і відчуття провини відіграють при цьому велику роль. Переможці в азартній грі почувалися винними й відповідно щедріше ділилися своїми грошима. Натомість переможені були заздріснішими та залишали собі більше.

 

Це може пояснити, чому деякі люди поводяться більш щедро. «Тобто завдяки отриманим результатам ми можемо краще зрозуміти певні аспекти розладів у соціальній поведінці, як і байдужість до страждання інших», – резюмують науковці.

 

 

Glück ist abhängig von anderen 

Scinexx.de, 04/07/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

07.07.2016