Уряд установив нові ціни на газ – згідно з риноковою вартістю.

Кабінет міністрів України встановив єдину ціну на газ для населення – 6879 грн. за тисячу кубометрів.

 

Про це повідомляє аґенція УНІАН.

 

Представляючи урядове рішення, перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів наголосив, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни.

"Граничний розмір роздрібних цін на газ із урахуванням всіх тарифів і ПДВ для побутових споживачів встановлюється на рівні 6879 грн. за тисячу кубометрів. При цьому для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 71,89 грн. за кубометр до 68,79 грн. за кубометр. Це відповідає імпортного паритету і повністю нівелює можливі корупційні ризики з різниці ціни за газ", – заявив Кубів.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що встановлення єдиної ціни на газ відчують лише ті, хто наживався на різниці в цінах. При цім він нагадав, що загальний обсяг коштів, витрачених на компенсацію різниці між ринковою ціною на газ та ціною його фактичної реалізації, вже досяг близько 50 млрд. дол.

 

Кубів розтлумачив, що оптова ціна газу як товару (без урахування тарифів на транспортування та ПДВ) становитиме 4,942 тис. грн. Це відповідає середній прогнозованій ціні газу (185 дол.), встановленій на хабі в Німеччині з урахуванням транспортування територією Німеччини, Чехії та Словаччини за тарифами європейських операторів і встановленого НКРЕП тарифу на транспортування до точок входу в українську ГТС, зазначає "Інтерфакс-Україна".

 

Гранична роздрібна ціна палива, затверджена урядом, складатиметься з цих 4,942 тис. грн., середньозваженого тарифу на транспортування – 219 грн., середньозваженого тарифу на розподіл – 513,7 грн., торгову націнку постачальника – 57,4 грн., і ще 20% ПДВ.

 

Аґенція "РБК-Україна" підкреслює, що таким чином тарифи підвищили до 100% рівня "паритетного з імпортної" ціни – фактично до рівня імпортної. Однак через зниження розрахункового рівня ціни імпортного газу (в доларах США) вартість газу для внутрішнього споживання в гривневому вираженні знизиться з 7,2 грн. до 6,8 грн. за кубометр з урахуванням податку на додану вартість та транспортування. Відтак, у доларовому прояві ціна газу відповідатиме середньорічній ціні імпортного газу, проте в гривневому – буде нижчою, ніж нинішня.

 

"Багато років на цій темі спекулювали, – прокоментував прем'єр Володимир Гройсман. – Для нас важливо, щоб ми були прозорі, відкриті і, безумовно, це все відповідає тим зобов'язанням, які були взяті перед МВФ. Я глибоко переконаний в тому, що саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 мільйонів споживачів. Адже ми знаємо, що сьогодні ціна на газ, яка не була економічно обґрунтованою, була 7 тис. 200 грн.", – сказав Гройсман.

 

27.04.2016