Перемовини в Досі про замороження нафтовидобування провалилися.

Країни-експортери нафти з ОПЕК, а також Росія і Казахстан так і не змогли домовитися під час перемовини у в столиці Катару – повідомляє видання Neue Zürcher Zeitung.

 

 

Раніше передбачалося, що на зустрічі в Досі буде укладено угоду про заморожування обсягів нафтовидобутку з метою стабілізації перенасиченого нафтою ринку і обмеження падіння цін, які на даний момент балансують в районі 40 доларів за барель. А ще два роки тому ціна нафти становила понад 100 доларів за барель. До кінця 2015 року ціни впали майже на 70%.

 

Як заявив міністр енергетики і промисловості Катару Мухаммед бен Салех ас-Сада: «Учасникам перемовин потрібно більше часу для обговорення».

 

Проте, на найближчий час заплановано не зустріч всіх учасників конференції в Досі, а «сепаратні» перемовини лише країн-членів ОПЕК. Тобто Росія і Казахстан знову опиняться за бортом діалогу. Така зустріч скоріш за все пройде в червні цього року. Її учасники мають намір скоординувати спільну позицію перед тим, як вести консультації у ширшому колі нафтовидобувних держав.

 

У переговорах, що тривали цілу неділю, 17 квітня, не брав участі Іран, хоча раніше він обіцяв, принаймні,  прислати свого представника, щоправда не міністра нафтової промисловості, а лише його заступника.  Таким чином Тегеран зайвий раз наголосив на тому, що не тільки не бажає обмежувати свій нафтовидобуток, а навпаки – планує наростити його. Саме ця позиція Ірану фактично й зірвала потенційну домовленість у Досі.

18.04.2016