Шахова корона поїхала в Китай

Учорашня (14 березня) партія між Марією Музичук та Хоу Іфань закінчилася поразкою львів'янки, і доля шахової «жіночої» корони вирішилася — вона знову поїде до Китаю. Остаточний результат Чемпіонату світу — 6:3. Шаховий вундеркінд не програла жодної з дев'яти партій і змогла здолати опонентку у трьох поєдинках.

 

Саме таке закінчення Чемпіонату і прогнозував «Z», опираючись на опублікований 1 березня рейтинґ Ело ФІДЕ. 2 667 балів Хоу Іфань забезпечували їй першість, натомість у Марії Музичук — четверта позиція із 2 563 балами. За формулою Ело найімовірніший рахунок матчу у Львові був обчислений точно —  3,19:5,81.

 

Де E(А) - математичне очікування кількості очків, які набере гравець А в партії з В; R(A) - рейтинг гравця А; R (B) - рейтинг гравця В.

 

 

 

 

 

Утім шахові спеціалісти зазначають, що хоч китаянка об'єктивно сильніша, проте результат матчу не відображає реальної картини — перевага Хоу Іфань мала би бути скромнішою, а Марія Музичук мала всі шанси підвищити свій рейтинґ.

 

Кінець останньої партії Чемпіонату. Хоу Іфань приймає вітання Марії Музичук

 

Учора ввечері обидві шахістки виглядали трохи втомленими, хоча очевидно, що ця втома була різною. Китаянка змогла на чужій території здобути перемогу і повернути собі титул, ставши чемпіонкою світу серед жінок учетверте, попри те що, з її слів, цей матч був найскладнішим для неї за всією сукупністю факторів.

 

Марія Музичук повідомила, що головним планом після матчу є відпочинок, але він не буде таким тривалим, як би хотілося, бо вже наступного місяця на неї чекає черговий турнір. Те саме стосується і до Хоу Іфань, яка ще й має написати дипломну роботу на закінчення навчання в університеті.

 

Очевидно, що причини поразки української шахістки стануть предметом глибокого аналізу її команди, щоб уникнути подібних помилок у майбутньому. Водночас всі спеціалісти твердять, що цей програш для Марії Музичук є чудовою школою.

 

 

Після закінчення Чемпіонату «Z» зібрав думки щодо його перебігу і вислідів у відомих львівських шахістів.

 

«В шахах, як у футболі: не заб'єш ти — заб'ють тобі»

 

Адріян МИХАЛЬЧИШИН, міжнародний ґросмейстер:

 

«Із шостої по восьму партію вона  (Хоу Іфань. — Ред.) перехопила ініціативу. Переваги в дебюті Марічка потім втрачала, бо не мала тієї технічної сили, яку мала китайська шахістка. Саме у той момент китаянка починала перегравати Музичук і швидкісно, і по позиції. Навіть не перегравати, Марічка сама почала втрачати ініціативу. Вона втрачала чіткість плану, вона робила такі загальні ходи, особливо у восьмій партії, де навіть у цейтноті треба було трошки потримати позицію, а вона зробила ходи, які дозволили абсолютні розміни. Але то є фантастична школа для Марічки, і нічого поганого тут нема. Після кожної поразки кожен спортсмен повинен ставати сильнішим.

Ясно, що психологічна стійкість у китайської шахістки набагато вища. Але тут були якісь технічні проблеми, можливо, з якоюсь практичною формою в останніх партіях, у яких треба було чітко використати ці технічні можливості, але якраз цього і не вдалося використати.

 

Кінцевий результат не є по грі. Я би сказав, що по тих партіях, які були, мала би бути перевага в одне очко Хоу Іфань. Різниця була невелика, але за рахунок отого психологічного елементу і, можливо, трошки гіршої форми, в якісь моменти, це призвело до того, що Марічка не використала свої шанси. А шанси треба використовувати. Старе правило діє як у футболі, так і в шахах: не заб'єш ти — заб'ють тобі.

 

Музичук зіграла обережно кілька партій білими, а в шостій партії зіграла незрозуміло — зазвичай вона ходить вперед, а тут пішла назад. І особливо у восьмій партії вона втратила шанс. Якби вона тоді перемогла, була би зовсім інша гра».

 

«Результат матчу не відображає того, як би він насправді мав закінчитися»

 

Михайло ОЛЕКСІЄНКО,

міжнародний ґросмейстер:

 

«Про останню партію можу сказати, що Марію влаштовувала лише перемога чорним кольором, а це зазвичай дуже важка психологічна ситуація. Вона декілька разів мусила уникати найсильніших продовжень, оскільки вони вели до дуже рівної позиції і вона не бачила шансів на перемогу.

 

Результат матчу не відображає того, як би він насправді мав закінчитися, бо сьогодні Марія Музичук програла, на мою думку, тому, що її влаштовувала лише перемога. А коли граєш тільки на перемогу, то уникаєш продовжень, що ведуть до нічиєї, бо їх може обрати суперниця. Об'єктивно це треба робити, але оскільки турнірна ситуація інша, то уникаєш найсильніших продовжень і програєш. Сьогоднішня поразка — це виключно результат попереднього рахунку матчу. Крім того, попередня поразка Марії була дуже болюча. Якби вона виграла ту партію, а були дуже добрі шанси, як по дебюту, так і в міттельшпілі, зовсім по-іншому склався би матч, відтак не було би й близько такого розгромного рахунку, як зараз може здатися.

 

Марія була найближче до перемоги у тій партії, де програла білими. Це була партія номер шість. Там вона мала велику перевагу і шанси на перемогу. Як не дивно, ще в другій партії вона мала шанси на перемогу — тоді вона грала чорними і якби знайшла правильні ходи одразу ж після дебюту, то отримала би чорними кращу позицію, і не відомо, як би це вплинуло на весь матч. Та, на жаль, історія не знає таких фраз — «якби», «якщо», — тому ми можемо лише аналізувати результат, але мені здається, рахунок у матчі 6:3 не відповідає різниці у силі між цими шахістками. Хоу Іфань була сильнішою, але не настільки.

 

Можливо, причини поразки Музичук у психології. У мене таке відчуття, що Хоу Іфань вміла задуматися надовго і знайти якийсь далекоглядний план на наступні 5 або й 10 ходів, а Марії це не завжди вдавалося робити так само вдало. Тобто у цих критичних моментах нашій шахістці є над чим попрацювати — над плануванням гри на багато ходів наперед.

 

Чому наприкінці партії Музичук витрачала більше часу? Мені важко судити, але це може бути невпевненість у своїх розрахунках. Коли собі до кінця не довіряєш і хочеш по кілька разів перевірити всі варіанти, а це забирає час у важливий момент. Це може бути також і те, що ці позиції були менше знайомі для Музичук, їх менше аналізували при підготовці до матчу. Може бути як психологія, так і підготовка до матчу».

 

«У Марії Музичук все ще попереду»

 

Вадим ГОЛЕМБО,

екс-голова Львівської обласної федерації шахів

 

«У цьому матчі ми бачили досить обережну гру з обох боків, навіть у деяких моментах була така скута гра. Українська шахістка десь трішки боялася, не хотіла спалювати всі мости. Перемогти хотілося, але й  не хотілося ризикувати. А в останній партії китаянка спокійно тягнула до нічиєї.

 

Об'єктивно Марія Музичук трохи слабша за рейтинґом за китаянку. Можливо, були деякі помилки при підготовці до матчу. Мені так здається, що її тренують дуже добрі шахісти, але я не впевнений у тому, наскільки вони висококласні як тренери. Музичук цей матч програла, і ніякої трагедії у тому немає. Абсолютно. В історії шахів неодноразово були випадки, коли шахісти спочатку програвали своїм суперникам, а потім їх перемагали. Наприклад, Михайло Ботвинник програвав Василю Смислову, а потім його перемагав. Потім той же Ботвинник поступався Михайлові Талю, але пізніше відігрувався. Марія далі може спокійно рухатися і виступати в турнірах. Їй всього 24 роки і в неї усе попереду. Крім того, вона достатньо честолюбна, що також важливо, і вона у майбутньому зможе перемагати представниць китайської школи, яка зараз є однією з найсильніших у світі.

 

Попри результат, цей матч повинен дати поштовх для розвитку шахів у Львові. Передовсім йдеться про дитячі шахи, які дуже активізувалися. Дуже важливо, що на цей матч приводили дітей, дуже важливо, щоби ці діти починали грати після того, як побачать гру майстрів та зацікавляться шахами. Крім того, у «Львівській політехніці» ректор видав наказ про створення шахової академії — уже виділено приміщення і дошки шахові стоять. Як воно буде — побачимо, але наш ректор зацікавлений у розвитку шахів у політехніці».

 

15.03.2016