Корупції американці бояться більше, ніж смерті

Проти найбільших страхів безсила всяка зброя. Якими ж вони є на території США, намагалися визначити вчені з Чемпенського Університету (Оріндж, Каліфорнія). Їхнє нещодавнє дослідження засвідчило: більше половини (58 %) американців страшиться корупційного державного апарату, натомість смерть тривожить трохи більше 20 %.

 

 

 

Джерело: Chapman University Survey of American Fears -- top 10 fears.

 

 

Розвідка американських учених довела, що з-поміж десяти найбільших клопотів жителів США є такі: кібертероризм, шпигунство, теракт. На дев’ятому місці – фінансовий занепад (37, 4 %).

 

Проблеми здоров’я взагалі не з’являються в топовій десятці кошмарів. Лише кожен третій американець боїться захворіти – натомість 36 % налякані наслідками дії системи загальнообов’язкового державного страхування здоров’я Obamacare.

 

По суті, держава, технологічний поступ та антропогенні катастрофи – найбільші тривоги американців. Природні лиха ж потрапили до списку «88 жахів»: американці (33 %) бояться рептилій сильніше, ніж торнадо (31, 4 %) чи глобального потепління (30, 7 %).

 

Нелегальних мігрантів остерігається 29, 7 % населення США; майже стільки ж – п’яних водії на дорогах (26, 5 %). Боязнь самотності з 22 % випереджає страх смерті (21, 9 %). А в 6, 8 % американців від зовнішнього вигляду клоуна холоне серце.

 

Як вийшло так, що з приводу смерті, хвороби та фінансових проблем люди тривожаться значно менше, ніж стосовно корумпованого державного апарату? «Страх викликають, передусім, неконтрольовані та невідомі речі, –  пояснює Крістофер Бадер (Christopher Bader), керівних команди дослідників. – Сфери технологій та майбутнього нашої економіки на даний момент  американцям опанувати складно».

 

В нашому культурному середовищі йдеться менше про нагальні страхи, адже власне життя застраховане відносно добре, – пояснює Пітер Фалкай (Peter Falkai), директор клініки психіатрії та психотерапії в Мюнхенському університеті (Німеччина).

 

Шанси на те, що держава втратить статус найвищої інстанції, є значно реальнішими, ніж на те, що когось з’їсть тигр. Тому й страхи виглядають так: «можновладці роблять те, що хочуть, роблять погано, а я на це не маю впливу». За страхом кібертероризму та шпигунства ховається значно глибша тривога: «Люди бояться, що не зможуть усамітнитися, що їхню ідентичність змінить або знищить Інтернет».  

 

Страхи американців не обмежуються світовими проблемами. Близько половини переживає через природні феномени. Але 41, 4 % дотримуються думки, що вони витають над конкретними місцевостями. Кожен п’ятий вірить, що прибульці вже були гостями на Землі, і 26, 5 % американців вважає, що розмови з мертвими – можливі.

 

Фалкай називає це «нормальним варіантом людського Dasein» (Dasein – існування тут і зараз, термін введений М. Гайдегером). Для директора клініки ясно: «В кожному з нас існують людські прастрахи. Перехід до віри в привидів – звичне явище».

 

Американці вдаються до різноманітних підходів, щоб застрахуватися від настання страхітливих подій. Більшість опитаних – 22, 6 % – вибирають іншого політика. Майже 16 % встановлюють систему безпеки вдома. Принаймні 10 % зізналися, що купили зброю.

 

 

Anna Krönin

Amerikaner fürchten den Staat mehr als den Tod 

Die Welt, 15.10.15

Зреферувала Соломія Кривенко

 

17.10.2015