Нічого крім правди

Новий алгоритм пошуку в Google відкидатиме несерйозні джерела інформації в кінець списку, натомість достовірні повідомлення демонструватиме одразу. Проте коли і в якій сфері залучать цей «детектор брехні» до пошукових механізмів Google, дотепер невідомо. 

 

 

 

 

Веб-сайти з підтвердженими фактами в майбутньому можуть більше тішити відвідувачів. Google відкрито, а це незвично для концерну, розповів про алгоритм під назваю «Knowledge-based Trust» (знання, засновані на довірі). Він аналізуватиме достовірність змісту веб-сайтів перед тим, як видати його в списку результатів пошуку.

 

Не лише популярність, кількість перепосилань і лінків у соціальних мережах повинні визначати, які повідомлення повинні розміщуватися на топових місцях гуглівського пошуку, до уваги потрібно брати ще й достовірність інформації. Про новий алгоритм пошуку в Інтернеті повідомили залучені до розробки науковці в звичному передпублікаційному повідомленні на порталі з вільним доступом Arxiv.org.

 

«Для того, щоб змістовно заповнювати потоки інформації, що збільшуються в Інтернеті, нам потрібні кращі технології для інтеграції даних та їхнього очищення», – каже розробник Сін Луна Дон (Xin Luna Dong). Зі своїми колегами вона використала базу даних Google, що називається «Knowledge Vault», де зібрані старанно перевірені факти, щоб виявити, які сайти – несерйозні або кажуть неправду.

 

З метою визначити надійність веб-сайту можна скоротити автоматизований зміст тексту до так званої трійки «суб’єкт, об’єкт, ознака», наприклад «Барак Обама, національність, США». Такі трійки потрібно зіставити з базами даних і перевірити, чи інформація збігається.

 

Дотепер учені проаналізували 2, 8 млрд трійок, і на їхній основі Дон з колегами оголосили вирок 120 млн сайтів. Перше тестування засвідчило, що завдяки новому алгоритму портали жовтої преси з сумнівними історіями про знаменитостей втратили топові місця в списку результатів пошуку, незважаючи на надзвичайно високу популярність. Професійні, але зрідка згадувані в посиланнях веб-сайти, натомість, вискакували значно вище в пошуку.

 

Тим не менше, гарантом правдивості інформації «Knowledge-based Trust» не є, алгоритм лише розповідає про те, що джерело фактів є достовірним з високою  вірогідністю. Коли і в якій сфері залучать цей «детектор брехні» до пошукових механізмів Google, залишається дотепер невиясненим. SEO-менеджери будуть покладатися на власні досвід і припущення.

 

 

Jan Oliver Löfken

Nichts als die Wahrheit? - Google setzt auf Faktencheck 

Wissenschaft-aktuell, 08/10/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

11.10.2015