В пошуках оптимізму

Колишній президент однієї з найбільших європейських країн стверджує, що на його батьківщині почалася громадянська війна. Щось він недоговорює.

 

Сепаратисти тижня

 

Як і казав Черчилль, фашисти назвалися антифашистами

 

Владі в Києві час знайти когось з голосом Левітана, щоб зміг чітко і зрозуміло аж до печінок донести народові, що на Україну напала Російська Федерація. Харків, Донецьк, Луганськ були атаковані ще тиждень тому, тепер метастази поповзли у Слов'янськ, Горлівку, Красний Лиман, Краматорськ, Артемівськ, Красноармійськ і Дружківку — стратегічні вузли на Донбасі.

 

«Ввічливі зелені чоловічки» займають адміністративні будівлі за допомогою автоматів, спроби вгамувати все це неподобство виглядають дуже кволо. Виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов оголосив про проведення антитерористичної операції.

 

Країна опинилася в ситуації, коли чемним платникам податків хочеться накритися коциком з надією, що коли з-під нього вилізеш, то все стане, як було раніше — сонно, незґрабно, переважно безглуздо, але без батальних новин. На жаль, навіть найкращий коцик не поможе. Сподівання на допомогу цивілізованого Заходу ще тліє, але чимраз слабше.

 

Трагедія тижня

 

Повідомлення з Донбасу тепер бувають погані і дуже погані. Знову трагедія на шахті, про яку без емоцій скажемо мовою інформаційних аґенцій: «11 квітня близько 6:20 на шахті імені Скочинського в Донецьку стався викид газу на глибині близько 1300 м. На момент аварії в забої перебували 52 гірники. На місці аварії загинули 7 шахтарів. Вся робоча зміна була оперативно виведена з шахти. О 9:29 в медпункт шахти звернулися 8 постраждалих, четверо з яких у важкому стані направлені в реанімаційне відділення Донецького обласного клінічного територіального медичного об'єднання, а ще четверо в стані середньої тяжкості — в обласну лікарню профзахворювань. Діагноз всіх постраждалих — отруєння рудничними газами. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, яке призвело до загибелі людей)».

 

З емоціями можна сказати тільки про реакцію міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, який дуже оперативно заявив, що аварія сталася через нехтування правилами безпеки. Експертизи ще жодної проведено не було, але міністр знає все краще за всіх.

 

Вони ризикують життям на сотні метрів углиб під землею, а потім отримують звинувачення в нехлюйстві

 

Реаліст тижня

 

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк спробував продемонструвати, що ситуація в нас важка, але контрольована і заявив: «Виклики даються тільки тим, хто сильний. І я дуже впевнено дивлюся у майбутнє. Нам потрібно два роки на стабілізацію ситуації в Україні. Ми стабілізуємо».

 

Традиційний штамп від Арсенія Петровича про те, що уряд зробить все, щоб Україна стала успішною, а українці — впевненими у завтрашньому дні, був зайвим, бо сам він і поширив далеку від оптимізму інформацію: «Мало того, що у нас 7 мільярдів доларів боргів нароблених, 2 мільярди доларів боргів минулого року та частина поточного за поставлений газ, так ще 15 мільярдів кубічних метрів газу, яких просто нема у сховищах. На балансі є, а у сховищах — проблема! — нема. І так у кожному секторі».

 

З його ж таки слів, «дружня, братерська ціна» на газ, яку виставила Росія, — майже 500 доларів США за тисячу кубометрів, — ставить Україну в ряд неконкурентоспроможних держав.

 

Тільки-но громадяни вирішили два роки потерпіти, а їх налякали неконкурентоспоможністю

 

Рекорди тижня

 

Стабільність мала б тішити, але в нашому випадку і вона злостить. Курс гривні щодо американського долара весь тиждень стабільно ставив історичні рекорди, на вихідні офіційна цифра становила 13,8 грн. за долар. Заспокійливі обіцянки офіційних осіб і всіх можливих експертів про те, що ось-ось прийдуть гроші з-за кордону й національна валюта стабілізується на хоч і не найкращій, але зручній в розрахунках позначці «десять», позитивного результату не дали.

 

Так само по історичних рекордах вдарили ціни на бензин і дизельне паливо. І ось тут можна знайти краплину оптимізму: затяті ледарі потроху пересідають на ровери, поїздки в гастроном на відстань триста метрів стають дуже поганим тоном.

 

Бензин з доларом сперечаються, хто дорожчий

 

 

14.04.2014