778-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 53 бойові зіткнення.

Загалом, ворог завдав 53 ракетні та 84 авіаційні ударів, здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Хрінівка та Леонівка Чернігівської області; Марчихина Буда, Вільна Слобода, Кучерівка, Студенок та Миропілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Твердохлібове Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Макіївка, Терни, Ямполівка, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 15 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Кліщіївка, Верхньокам’янське та Іванівське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Спірне, Андріївка та Південне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Новокалинове, Уманське та Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новобахмутівка та Бердичі Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Нетайлове, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 15 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка та Водяне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Времівка Донецької області та Новоданилівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Новоданилівка та Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 2 атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Антонівка, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу противника.

 

 

19:20 Дуда обговорив на зустрічі зі Зеленським передачу Україні радянських ракет для систем протиповітряної оборони.

"Сьогодні під час двосторонньої зустрічі ми розмовляли з паном президентом Зеленським про певні засоби. Є ще ракети з радянських часів, вони наразі є у запасах Польщі. Ми обговорювали їхню передачу на користь протиракетної оборони України. Я буду продовжувати говорити на цю тему з міністром національної оборони, коли повернусь у Варшаву".

 

 

18:45 Китай відмовляється від української кукурудзи, пише Bloomberg. Як зазначає видання, відмова від української кукурудзи має на меті зменшити надлишок внутрішньої пропозиції та підтримати ціни для китайських фермерів перед сезоном посіву. Оскільки Китай є найбільшим імпортером кукурудзи у світі, відмова від імпорту з України може вдарити по світових цінах, які вже перебувають під тиском після щедрих врожаїв у США та Бразилії.

 

 

18:10 Рішення Європейського парламенту не затверджувати бюджет Ради ЄУ на 2022 рік для відправки Patriot – це порожні погрози та чистий політичний театр, заявив редактор "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Джозвяк. За словами журналіста, йшлося про просте закриття рахунків, а самі гроші вже витрачено.

 

 

17:35 Рада оборони Харківської області ухвалила рішення про примусову евакуацію родин з дітьми з 47 прифронтових населених пунктів, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його словами, йдеться про близькі до кордону з Росією населені пункти Харківського, Богодухівського та Ізюмського районів. 

 

 

17:00 Словаччина не заважатиме Україні на шляху до членства в Європейському Союзі, а також візьме участь у Саміті миру в Швейцарії, заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

 

 

16:25 У Вільнюсі Президент України зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом, повідомив сам Володимир Зеленський:

"Розповів про ситуацію на полі бою, російські обстріли нашої енергетичної інфраструктури та потреби нашої держави в постачанні енергообладнання.
Обговорили оборонну підтримку України та посилення співпраці в галузі ОПК, нашу інтеграцію до ЄС і НАТО й укладення двосторонньої безпекової угоди".

 

 

16:00 Європарламент відмовився голосувати з питання фінансування Євроради, поки Європейська рада не ухвалить рішення підтримати Україну додатковими системами ППО Patriot, повідомив євродепутат, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, за чиєю ініціативою питання зняли з порядку денного. За це проголосували 515 євродепутатів, проти виступили 62. У своєму виступі Верхофстадт зазначив, що у країн Європи є близько 100 систем Patriot, а Україна просить для захисту своїх міст лише сім:

"Мене дратує те, що відбувається в Україні. Дратує, тому що, як ви всі бачили в останні 20 днів, кількість нападів росіян на звичайні міста України, лікарні, електростанції, квартири, житлові будинки зростає. Що мені здається скандальним – так це те, що Європа, відкривши двері для України, і Європейська рада навіть не в змозі терміново ухвалити рішення про передачу Україні систем протиповітряної оборони".

 

 

15:40 Словаччина не проти транзиту сільськогосподарської продукції з України, але має намір захищати свої національні інтереси, заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо:

"Словаччина забезпечує коридори та вільний перехід сільгосппродукції, яка піде з України в інші країни Європи. Для нас важливо захищати інтереси наших сільськогосподарських працівників і фермерів. Якщо ми не знайдемо спільного рішення, то буде просто заборона для 14 позицій продукції, які не ввозитимуться з України".

 

 

15:20 Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 перебуває вже на завершальній стадії, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш:

«Наразі у нас проходять навчання одразу декілька груп. Декілька підготовчих етапів – на завершальних етапах, зокрема пілоти, що проходять підготовку в Данії та США. Відпрацьовують удари по малорозмірних цілях, в тому числі таких, як "шахеди", і таких, як крилаті та керовані авіаційні ракети тощо.

Наші партнери не багатослівні [щодо термінів поставок в Україну F-16]. Все, що стосується F-16, проводиться за зачиненими дверима. І про терміни ми не говоримо. Певна стратегічна невизначеність дає нам момент для раптовості та несподіваного удару".

 

 

14:40 Укренерго не виключає виникнення дефіциту електроенергії нині ввечері внаслідок нічної масованої атаки на енергосистему, однак розраховує обійтися без обмежень споживачів.

 

 

14:10 Президенти України та Латвії підписали безпекову угоду, повідомив Володимир Зеленський:

"Щойно разом із президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом поставили підписи під двосторонньою безпековою угодою між нашими країнами. Згідно з нею, Латвія надаватиме Україні військову допомогу на 0,25% ВВП щороку. Крім того, Латвія бере на себе 10-річні зобов'язання з підтримки України в кіберзахисті, розмінуванні, безпілотних технологіях та безумовно сприяє нашому вступу до ЄС і НАТО".

 

 

14:00 Харківський метрополітен відновлює перевезення пасажирів, яке було припинено через брак електроенергії внаслідок обстрілів енергетичної інфраструктури, повідомив міський голова Ігор Терехов.

 

 

13:35 Нині о 12:06 російські війська балістикою атакували Миколаїв, внаслідок чого 4 людини загинули, ще 5 постраждали, повідомили Сили оборони півдня.

 

 

13:20 Приблизний рух ракет і "шахедів", які Росія цієї ночі випустила по Україні.

 

 

 

13:00 Україна потребує додаткових систем протиповітряної оборони та знайшла біля 100 батарей Patriot по всьому світу, які потенційно могли б бути доступними, – є сусідні країни, що мають більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром, проте деякі держави опираються передачі навіть однієї зі своїх систем Україні, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише The Washington Post. Зараз він працює над отриманням семи батарей. Це допоможе захистити найбільші міста України, а також уможливить використання Patriot ближче до передової, де активно працює російська авіація. Кулеба навіть пропонував країнам позичити в них Patriot, пообіцявши повернути батареї, щойно буде потрібно. І він зізнався, що відчував глибоке розчарування: "Я відчуваю, що вдаряюся об стіну власною головою, хоча я дипломат, а це означає, що мушу розбирати стіну по цеглинці. Але оскільки така дипломатія не працює, мені хочеться вдаритися об стіну. Я просто не розумію, чому передачі Patriot не відбувається".

 

 

12:45 Президент України Володимир Зеленський прибув до Вільнюса, щоби взяти участь у саміті "Тримор’я" та підписати ще одну двосторонню безпекову угоду.

 

 

12:40 З 06:31 на Харківщині введені графіки аварійних відключень, для промислових споживачів діють ліміти споживання і на Криворіжжі; в інших регіонах обмеження споживання для побутових споживачів не застосовувались, повідомили в "Укренерго". В години добового максимуму споживання з 19:00 до 21:00 диспетчерський центр "Укренерго" закликає обмежити користування потужними енергоємними приладами.

 

 

12:30 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 111 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 71 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:05 Внаслідок нинішньої масованої ракетної атаки війська РФ повністю зруйнували Трипільську ТЕС в Київській області: через влучання спалахнула масштабна пожежа в турбінному цеху, повідомив голова наглядової ради "Центренерго" Андрій Гота. На даний момент "Центренерго" втратило 100% генерації.

 

 

12:00 Сьогодні вранці внаслідок масованої комбінованої атаки російськими ракетами та дронами були пошкоджені підстанції "Укренерго" й об’єкти генерації в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:35 Нині вранці росіяни атакували два підземні сховища газу України, вони продовжують працювати, повідомили в НАК "Нафтогаз України". Співробітники не постраждали.

 

 

11:20 Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. "За" проголосували 283 народні депутати:

"Слуга народу" – 192,

"ЄС" – 0,

"Батьківщина" – 2,

"Платформа за життя та мир" – 18,

"Голос" – 16,

"Відновлення" – 16,

"За майбутнє" – 12,

"Довіра" – 15,

позафракційні – 12.

 

 

11:15 Під час нинішньої ракетної атаки Росія атакувала дві теплоелектростанції компанії ДТЕК, серйозно пошкодивши обладнання підприємств, повідомили в компанії. З початку повномасштабного вторгнення теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні майже 170 разів.

 

 

11:05 Росіяни вночі атакували дронами та ракетами об’єкти енергетичної інфраструктури у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській та Одеській областях, повідомили в Міненерго. На Одещині та у Запорізькій області на високовольтних підстанціях внаслідок атаки пошкоджено обладнання, у Львівській, Харківській, Київській областях під час повітряної тривоги відключалося обладнання на об’єктах генерації електроенергії. Окрім цього, на Львівщині ворог атакував об’єкт газової інфраструктури. Без постраждалих.

 

 

11:00 Кілька ракет і дронів, випущених російськими військами по енергетичних об'єктах на заході України вранці, збили сили протиповітряної оборони в небі над Івано-Франківською областю, повідомила голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

 

 

10:50 Російські війська здійснили масовану ракетну атаку по Запоріжжю, внаслідок цього пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури в Запорізькому районі, повідомив голова ОВА Іван Федоров.

 

 

10:40 Три російські безпілотники українські сили ППО збили у двох районах Дніпропетровської області, два на Криворіжжі й один у Павлоградському районі – повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

10:35 Вночі росіяни атакували Одещину ударними дронами, сили ППО знищили 7 безпілотників, але уламки збитих "шахедів" призвели до загоряння на території енергетичного об'єкта, пожежу оперативно ліквідували, повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:30 Російські війська вночі атакували критичну інфраструктуру в Київській області, спалахнула пожежа, повідомила пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

209,0% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

  78,8% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

254,8% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

371,6% артилерійських систем (з них 7,5% за минулий тиждень),

 93,3% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

 53,4% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Вночі російські війська завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Основний напрямок – Львівщина.

Загалом ворог застосував 82 засоби повітряного нападу:

- 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл. РФ);

- 6 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» з винищувачів МіГ-31К (район пусків – Тамбовська область РФ);

- 12 зенітних керованих ракет С-300 (пуски із Бєлгородської обл. РФ);

- 40 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ РФ, Чауда – Крим).

- 4 керовані авіаційні ракети Х-59 (із повітряного простору окупованої Запорізької обл.).

В результаті протиповітряного бою знищено 57 повітряних цілей:

- 16 крилатих ракет Х-101/Х-555 (80%);

- 39 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (98%);

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59 (59%).

За минулі сім днів було збито 148 із 163 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:50 Вночі російські крилаті ракети різного класу та БпЛА атакували два об'єкти критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області: обʼєкт газорозподільчої інфраструктури у Стрийському районі та електропідстанцію у Червоноградському, пожежі вогнеборці оперативно загасили, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Жертв та постраждалих нема.

 

 

09:40 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Ефективне використання українськими військовими безпілотників на полі бою не може повністю компенсувати дефіцит критично важливих боєприпасів на всьому театрі бойових дій.

• Зеленський заявив, що не існує способів пом'якшення наслідків недостатньої кількості систем протиповітряної оборони, і вказав, що російські удари змушують Україну перерозподіляти і без того дефіцитні засоби протиповітряної оборони для захисту міста Харкова.

• Зеленський попередив про загрозу потенційної майбутньої наземної наступальної операції Росії на Харків, що змусить Україну перерозподілити частину своїх і без того напружених людських і матеріальних ресурсів з інших активних і критично важливих ділянок фронту.

• Верховна Рада України 10 квітня розглянула й ухвалила положення проєкту закону про мобілізацію в рамках постійних зусиль, спрямованих на підвищення стійкості української мобілізації в довгостроковій перспективі.

• Російські офіційні особи на тлі оголошення Швейцарії про проведення 15 і 16 червня глобального мирного саміту з питань війни продовжують вказувати на те, що вони не зацікавлені в будь-яких змістовних переговорах щодо війни в Україні.

• Речник Кремля Пєсков спробував применшити напруженість у вірменсько-російських відносинах на тлі постійних зусиль Вірменії дистанціюватися від політичних і безпекових відносин з Росією.

• Голова російського слідчого комітету Бастрикін заявив, що Росія не має економічних причин для імпорту іноземної робочої сили, що прямо суперечить нещодавнім зусиллям президента Путіна виправдати чинне міграційне законодавство Росії перед своїм ксенофобським ультранаціоналістичним електоратом.

• Вісім російських сенаторів і 16 депутатів державної думи внесли на розгляд державної думи законопроєкт, який, ймовірно, дозволить російській владі направляти співробітників федеральної служби виконання покарань в Україну на тлі повідомлень про те, що Росія посилює свої зусилля з криптомобілізації.

 

 

09:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:10 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:05 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 55 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 8 ракетних та 93 авіаційні удари, здійснив 78 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти завдали чергового масованого удару по Україні, застосувавши крилаті ракети та БпЛА типу “Shahed-136/131”. За попередньою інформацією, силами та засобами протиповітряної оборони України 37 з 40 БпЛА було знищено. Інформація щодо ракет уточнюється.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Дергачі, Липці, Вовчанськ, Курилівка, Кругляківка Харківської області; Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Верхньокам’янське, Іванівка, Олександропіль, Семенівка, Новокалинове, Бердичі, Нетайлове, Красногорівка, Костянтинівка, Вугледар, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 23 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Виїмка, Роздолівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Керамік, Бердичі, Уманське, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог, за підтримки авіації, 16 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 1 раз атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 6 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 артилерійській системі та 1 станції РЕБ противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 9 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

11.04.2024