798-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 100 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водолаги, Ямне Сумської області; Веселе, Харків, Вовчанськ Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Кореньок, Волфине, Велика Берізка, Юнаківка Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Копанки Харківської області; Стельмахівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 9 атак, здійснених противником в районах населених пунктів Греківка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Диліївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Роздолівка, Калинівка, Часів Яр, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 33 атаки в районах населених пунктів Калинове, Архангельське, Прогрес, Очеретине, Сокіл, Соловйове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове, Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаудару в районі населеного пункту Желанне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Архангельське, Новопокровське, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 17 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник також завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 2 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також завдав авіаударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області та Лобкове Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Білогір’я, Роботине, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Ольгівка, Тягинка, Велетенське Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Миколаївка, Іванівка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та по 7 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління БпЛА та 1 району зосередження особового складу противника.

 

 

20:00 Парламент Грузії затвердив закон про “іноагентів” у другому читанні, попереду третє фінальне читання. Наразі невідомо, коли буде проведене остаточне голосування за законопроєкт, проте прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе наголосив, що закон буде прийнятий в середині травня. Після остаточного голосування очікується вето від президентки Грузії, яке, ймовірно, буде подолане парламентом.

 

 

19:25 Демократи у Палаті представників США блокуватимуть спроби звільнити спікера Джонсона, пише Politico. Лідер меншості Палати представників Хакім Джеффріс заявив, що демократи проголосують за пропозицію конгресменки Марджорі Тейлор Грін про звільнення спікера, але якщо вона висуне цю пропозицію, то "вона не матиме успіху". Лідери демократів підкреслили, що їхня позиція полягає не в тому, щоб голосувати безпосередньо за "порятунок" Джонсона і скоріше, вони попередньо схвалили б процедурне голосування, яке відкинуло б так звану пропозицію про звільнення.

 

 

18:50 Міноборони співпрацюватиме з однією з найбільших супутникових компаній задля обмеження космічної зйомки території України, повідомили у міністерстві. За словами заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, Міноборони вже опрацьовує міжнародні нормативно-правові механізми для протидії застосування космічної розвідки у війні проти України.

 

 

18:15 ГУР МО повідомило орієнтовні запаси в Росії ракет "Онікс", "Циркон" та "Калібр". Як повідомляється, станом на кінець квітня 2024 року на озброєнні збройних сил РФ перебувають близько 40 одиниць гіперзвукових протикорабельних ракет 3М22 «Циркон», темпи виробництва цих ракет — до 10 одиниць на місяць.

Крилатих ракет 3M55/3М55М "Онікс"/"Онікс-М" — 400 одиниць. Темпи виробництва — до 10 ракет на місяць.

Крилатих ракет 3М-14 "Калібр" — 270 одиниць. Темпи виробництва — 30-40 ракет щомісяця.

Керованих авіаційних ракет Х-69 — 45 одиниць. Темпи виробництва — 1-3 ракети на місяць.

 

 

17:40 Австрія закликала Raiffeisen Bank відмовитися від угоди з Дерипаскою, пише Reuters. Як повідомляється, найбільший західний банк в Росії Raiffeisen Bank хоче купити частку в будівельній групі Strabag, що пов'язана з Олегом Дерипаскою, за 1,5 мільярда євро. Представники австрійського центрального банку попереджали про цю угоду, застерігаючи, що вона може мати негативні наслідки, якщо США накладуть на банк штрафні санкції.

 

 

17:05 Україна у квітні вийшла на довоєнні показники експорту, повідомили у Міністерстві економіки. Зазначається, що у квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції – понад 13 млн тонн, перевершивши показники лютого 2022 року. У грошовому вимірі експорт у квітні сягнув 3,3 млрд доларів. За словами міністра економіки Юлії Свириденко, на зростання показників експорту вплинуло, зокрема, відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року.

 

 

16:30 Україна вже отримала західну зброю з дозволом бити по Росії, заявила міністр закордонних справ Латвії Байба Браже. За її словами, якщо є об'єкти, з яких Росія атакує Україну, то Україна має право на удар у відповідь, якщо ці об'єкти розташовані на російській території. Браже додала, що таке застосування зброї дозволяє міжнародне право.

 

 

15:55 Митрополиту УПЦ МП, до якого СБУ прийшла з обшукам, оголосили підозру, повідомляє пресслужба СБУ. Зазначається, що його підозрюють у розпалюванні релігійної ненависті в Україні. Також вказано, що ініційована Службою безпеки України експертиза підтвердила факти підривної діяльності клірика проти державної безпеки.

 

 

15:20 У Німеччині невідомі підпалили садовий будинок керівника Rheinmetall, звинувативши концерн у постачанні зброї для України в пізніше опублікованому листі-зізнанні, пише Bild. У анонімному листі наголошується, що “Rheinmetall є одним із бенефіціарів так званого переломного моменту” і що компанія накопичує “різні старі типи танків”, які “тепер можуть бути продані в Україну з боєприпасами та з великим прибутком”. Наразі ведеться розслідування.

 

 

14:45 Найманці з Непалу масово дезертирують з російської армії, повідомляє ГУР МО. Як зазначається, масова втеча спричинена величезними втратами у "м’ясних штурмах", жорстоким ставленням командирів, включно із позасудовими стратами за відмову від виконання наказів йти на вірну смерть, а також ― невиплатою обіцяних грошей.

 

 

14:10 Повітряні сили повідомлять, коли перші F-16 прибудуть в Україну, заявив речник Повітряних сил Ілля Євлаш.

"Звісно, Повітряним силам, як і всім українцям, хотілося б якомога швидше бачити у повітряному просторі багатоцільові винищувачі F-16, тому ми чекаємо на них якнайшвидше. 

Як тільки стане відомо, що перші F-16 прибули в Україну, ми прокомунікуємо це питання і повідомимо офіційно наших громадян про те, що у нас з'явилися ці багатоцільові винищувачі".

 

 

13:35 Журналістам повернуть доступ до Верховної Ради під час засідань, повідомляє керівник Апарату Верховної Ради В’ячеслав Штучний. За його словами, під час засідання Верховної Ради у будівлі зможуть перебувати 20–30 представників ЗМІ, подібно до практики, "яка була під час пандемії ковіду".

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• До розслідування справи заступника міністра оборони Росії Тімура Іванова, ймовірно, був залучений більш високопоставлений перший заступник міністра оборони Руслан Цаліков. Повідомляється, що Цаліков був допитаний ФСБ у зв'язку зі справою Іванова. Цалікова називають покровителем Іванова. Цаліков, ймовірно, є фактично третьою особою в ієрархії міністерства оборони після міністра оборони Сєрґєя Шойґу і начальника генерального штабу генерала Валєрія Ґерасімова. Як і Іванов, Цаліков має давні зв'язки з міністром оборони Шойґу. Він працював під керівництвом Шойґу в міністерстві у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих, а потім пішов за ним спочатку в губернаторство Московської області, а потім 2012 року – в міноборони.

• Існує також реальна можливість того, що розслідування щодо Іванова може зачепити і міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, оскільки деякі джерела стверджують, що будівельні агентства міноборони побудували будинок для Сілуанова.

• Корупція вже давно є проблемою в російському міноборони. У 2019 році головний військовий прокурор Валєрій Петров заявив, що корупція є «практично коренем більшості проблем у правовій державі». Корупція була одним із чинників низької ефективності Росії, особливо на початку конфлікту в Україні, коли корупцію звинувачували у прострочених пайках і неякісних шинах, а також повідомляли про розкрадання пального.

 

 

12:30 Завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік, українці подали 172 тисячі податкових декларацій, звітувавши про отримання 218,5 млрд грн доходів за 2023 рік, повідомив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Дохід за рік у понад 1 млн грн задекларували 10,7 тис. українців – на 1,2 тис. більше порівняно з минулим роком.

 

 

12:05 Нічна ракетна атака по густонаселених районах Одеси здійснена трьома балістичними ракетами "Іскандер-М", розповів речник Повітряних сил Збройних Сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону..

 

 

11:40 Вночі безпілотники Головного управління розвідки Міноборони атакували нафтопереробний завод у Воронезькій області РФ, повідомили джерела в ГУР. Наслідки атаки уточнюються.

 

 

11:25 Державний департамент Сполучених Штатів спільно з Пентаґоном розроблять стратегію щодо України і подадуть документ американському Конґресу на початку червня, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.  Розробка стратегії щодо України – частина ухваленого закону щодо допомоги Києву, згідно з яким відомства зобов'язані надати стратегію підтримки протягом 45 днів з підписання документа президентом Джо Байденом. 

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 121 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 138 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Нині станом на 09:30 споживання електроенергії тримається на тому ж рівні, що і в цей же час вчора, 30 квітня, повідомили в Укренерго. Хоча вчора добовий максимум споживання був на 1,2% нижчим, ніж у понеділок, в енергосистемі в окремі вечірні години максимального споживання зберігається дефіцит електроенергії.

 

 

10:25 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора далі застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

10:20 Минулої доби потреби споживачів в електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом. Аварійна допомога не залучалася.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

214,1% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  81,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

269,4% автомобільної техніки (з них 3,8% за минулий тиждень),

390,2% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

 94,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вночі безпілотники Головного управління розвідки Міноборони атакували Рязанський нафтопереробний завод у Росії, спричинивши пожежу, повідомили джерела в ГУР. Цей НПЗ 13 березня цього року вже атакували українські безпілотники.

 

 

09:35 Служба безпеки України проводить обшуки в митрополита УПЦ МП Запорізького та Мелітопольського Луки (Андрій Коваленко), повідомили джерела в СБУ.

 

 

09:25 Внаслідок ракетної атаки вночі в Одесі загинули щонайменше три людини, ще трьох поранено, є пошкодження цивільної інфраструктури, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

 

 

09:15 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вперше за кілька днів 30 квітня російські війська не здійснили жодних підтверджених просувань у районі Авдіївки, тоді як українські джерела повідомили, що російські війська здійснили дещо більшу кількість атак у напрямку Бахмут – Часів Яр, ніж біля Авдіївки.

• Російські війська можуть вирішити наступати зі своїх позицій на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб підтримати російські наступальні операції в районі Часова Яру, для чого, ймовірно, російським військам знадобиться тактична пауза для концентрації сил.

• Російські джерела стверджують, що в ніч з 29 на 30 квітня українські війська завдали удару по цілях в окупованому Криму зенітно-ракетними комплексами MGM-140 ATACMS малої дальності.

• Міністр закордонних справ Таджикистану Сироджиддін Мухріддін висловив обурення поводженням російської влади з мігрантами з Центральної Азії, зокрема з громадянами Таджикистану, зазначивши, що посилення контролю за мігрантами, які проживають в Росії і в'їжджають до неї після теракту в «Крокус Сіті Холі» 22 березня продовжує напружувати таджицько-російські відносини.

• Колишній прем'єр-міністр Грузії та засновник політичної партії «Грузинська мрія» Бідзіна Іванішвілі повторив низку типових інформаційних наративів Кремля під час свого першого публічного виступу після оголошення про повернення в грузинську публічну політику в грудні 2023 року.

• Міністерство оборони Росії повідомило 30 квітня, що російський віцепрем'єр-міністр і міністр промисловості й торгівлі Мантуров і перший заступник міністра оборони Цаліков оглянули полігон для випробування безпілотників у невстановленому районі окупованої України.

• У розслідуванні російського опозиційного видання «Важные истории» йдеться про причетність призначеної Кремлем уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової та її сестри до депортації дорослих українців з особливими потребами до Росії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 122 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 8 ракетних та 61 авіаційний удар, здійснив 129 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Водолаги, Ямне Сумської області; Веселе, Харків, Вовчанськ, Синьківка, Петропавлівка, Подоли Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Ямполівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Часів Яр, Новобахмутівка, Прогрес, Нетайлове, Желанне Перше, Невельське, Євгенівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Водяне, Урожайне, Старомайорське, Сторожеве, Велика Новосілка, Новий Комар Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Миколаївка, Тягинка, Янтарне Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Берестове, східніше Копанки Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку відбито 21 атаку, здійснену противником в районах Новоєгорівки, Греківки, Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 33 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Спірне, Новий, Кліщіївка, Андріївка, та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 33 атаки в районах населених пунктів Архангельське, Керамік, Сокіл, Уманське, Семенівка, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області, де ворог 18 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного та південно-західніше Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника. Також, вночі, силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 2 розвідувальних БпЛА противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

01.05.2024