800-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 97 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Баранівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Лісківщина, Клюси, Карповичі Чернігівської області; Середина-Буда, Вишеньки, Могриця, Воронівка Сумської області; Стрілеча, Лук’янці, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 6 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Кислівка Харківської області; Андріївка, Стельмахівка Луганської області. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Борова Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 7 атак, здійснених противником, за підтримки авіації, в районі Макіївки, Невського та Серебрянського лісництва Луганської області, а також населених пунктів Терни, Торське Донецької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Спірне Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Івано-Дар’ївка та Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Роздолівка, Калинівка, Часів Яр, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 28 атак в районах населених пунктів Архангельське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове та західніше Семенівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вовче, Калинове, Желанне, Веселе, Новоселівка Перша, Комишівка, Карлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Уманське, Яснобродівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка та Водяне Донецької області, де ворог 12 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богоявленка та Євгенівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Парасковіївка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я, Роботине, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 6 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Ольгівка, Львове, Тягинка, Токарівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 3 пунктах управління, а підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління противника.

 

 

19:10 Україна піднялася в рейтингу свободи преси, відповідно до щорічного звіту організації "Репортери без кордонів". В цьогорічному Індексі свободи преси Україна піднялась за рік на 18 позицій – з 79 на 61 місце. Згідно зі звітом, ситуація зі свободою слова в Україні є «проблематичною». До цієї категорії належать Італія, Польща, Угорщина та США.

 

 

18:35 Кабінет Міністрів створив підгрупу, яка працюватиме над питанням конфіскації активів РФ за кордоном, повідомляє пресслужба уряду. До складу підгрупи з питань конфіскації закордонних російських активів увійдуть зокрема представники міністерств, Офісу президента, парламенту й Національного банку, а також українські й іноземні експерти.

 

 

18:00 Переговорну позицію після саміту в червні передадуть Росії, повідомив речник президента України Сергій Никифоров. За його словами, "Саміт миру" виробить спільну переговорну позицію, яку передасть Росії.

 

 

17:25 Німецька компанія Hensoldt відправить Україні ще 6 радарів TRML—4D для потреб ППО, повідомляє пресслужба компанії. Зазначається, що шість радарів будуть доставлені у рамках комплексного пакета замовлень на суму понад 100 мільйонів євро, оплачених федеральним урядом.

"Наші радари вкрай необхідні українській протиповітряній обороні, і ми пишаємося тим, що зможемо поставити всі системи цього року. Відгуки наших клієнтів підтверджують, наскільки швидка доступність радарів важлива для захисту громадян".

 

 

16:50 Кулеба поговорив з головою МЗС Чехії щодо прогресу чеської ініціативи з купівлі боєприпасів для України. Міністр додав, що телефонна розмова стосувалась і Глобального саміту миру, зокрема спільних кроків для забезпечення успіху.

 

 

16:15 У Берліні сталася масштабна пожежа на металургійному заводі Diehl Metal, пише Bild. Речник пожежників Берліна повідомив у коментарі, що палають усі чотири поверхи будівлі, подекуди вже обвалилися перекриття.

 

 

15:40 З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний", відповідні зміни Міноборони внесло до наказу №402, який регламентує роботу військово-лікарських комісій. Чоловіки у віці 18–60 років, які до цього мали статус «обмежено придатний», тепер повинні знову пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року. Медкомісія повинна дати тільки два висновки: придатний або непридатний. Як зазначається, водночас придатність ділитиметься на окремі категорії:
-    повністю придатний;
-    придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони;
-    придатний за окремими спеціальностями;
-    придатний для виконання специфічних завдань.

 

 

15:05 У Сумській, Запорізькій, Донецькій, Херсонській та Харківській областях завершують зведення фортифікацій, повідомили у Міноборони.

 

 

14:30 МЗС Німеччини викликало в.о. посла РФ у зв'язку з розслідуванням кібератаки на Соціал-демократичну партію Німеччини, пише Bild. У січні 2023 року хакери використали діру в безпеці Microsoft для атаки на облікові записи електронної пошти СДПН – згідно з результатами розслідування, відповідальність за кібератаку несе підрозділ російської військової розвідки.

 

 

14:05 Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон прибув з візитом до Львова, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, де посадив своє дерево (робінію) біля дерева професора Тімоті Снайдера.

 

 

13:55 IT-коаліція на чолі з Естонією та Люксембургом надала Україні обладнання на 900 тисяч євро, повідомили у Міноборони України. Зазначається, що це перша поставка, яка надійшла до Збройних Сил України в межах ІТ-коаліції. За словами заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, передане обладнання покращить зв’язок і можливість планування задач на тактичному рівні.

 

 

13:2Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Українська атака на цьому тижні на російський аеродром "Кущевська", ймовірно, призвела до того, що близько 40 літаків різних типів були виведені з цього району і розосереджені на кількох аеродромах, розташованих далі від лінії фронту.

Вплив цього навряд чи буде одразу очевидним або драматичним. Однак Україна вже продемонструвала здатність завдавати удари значно далі вглиб Росії, ніж ці місця розосередження. Вимушене застосування таких заходів розосередження означає, що тривалість вильотів доведеться збільшити, щоб підтримувати ту ж саму постійність над простором бойових дій. Для цього, своєю чергою, знадобиться більше пального, що збільшить витрати, а також підвищить навантаження на екіпажі.

 

 

13:05 Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори з Україною щодо 100-річного партнерства: нової угоди, що побудує міцні зв'язки між двома країнами в усьому спектрі відносин – від торгівлі, безпеки та оборони до науки й технологій, освіти, культури та багато іншого, пояснили в посольстві Великої Британії.

 

 

12:35 Сьогодні о 09:30 споживання електроенергії було на 3,6% нижчим, ніж учора в цей же час, повідомили в Укренерго. Вчора споживання досягло максимуму близько 21:00, його рівень був на 2% вищим за добовий максимум попереднього дня.

 

 

12:25 Президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Сергія Тюріна головою Хмельницької обласної державної адміністрації. З моменту звільнення Сергія Гамалія у березні 2023 року Тюрін, який раніше обіймав посаду заступника голови ОДА, тимчасово виконував обов'язки керівника адміністрації. Кабінет Міністрів погодив його призначення головою Хмельницької ОДА в середині лютого.

 

 

12:05 Минулої доби споживання електроенергії зросло на 2,5% проти попередньої доби, повідомили в Міненерго.

 

 

12:00 Вчора для покриття потреб споживачів електроенергії залучалась (у вечірні пікові години) аварійна допомога з Румунії сумарним обсягом близько 0,25% від добового споживання електроенергії, а також здійснювався комерційний імпорт з Польщі та Словаччини, повідомили в Міненерго.

 

 

11:55 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

11:30 Російські військові оселилися на авіабазі у Ніґері, де дислокується військовий контингент Сполучених Штатів, повідомив Reuters із покликом на джерело у Пентаґоні. Напередодні Вашинґтон під тиском нового уряду Ніґеру, сформованого путчистами, вирішив вивести весь свій військовий контингент з цієї африканської країни, який налічував приблизно тисячу осіб. Це рішення поставило під питання статус американської авіабази вартістю 110 мільйонів, яку було збудовано лише шість років тому. Але американський контингент ще не виведений з бази повністю. Росіяни ж наразі використовують окремий ангар на території авіабази. Таким чином американські й російські військовики опинилися у безпосередній близькості. «Ситуація не дуже хороша, але в короткостроковій перспективі керована», – запевнив неназваний американський посадовець у коментарі для Reuters.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 132 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 101 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Радник керівника ОП Михайло Подоляк заявив про необхідність ухвалення "єдиного загальноєвропейського рішення" щодо повернення в Україну військовозобовʼязаних чоловіків, які перебувають за кордоном.

 

 

10:15 Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час візиту в Київ заявив, що Україна має право використовувати зброю, яку надає його країна, для ударів по цілях на території Росії, і пообіцяв, що Британія надаватиме нашій країні 3 млрд фунтів стерлінгів ($3,74 млрд) щорічної військової допомоги "стільки часу, скільки буде потрібно".

 

 

10:10 Президент України Володимир Зеленський напередодні в Києві провів зустріч з Девідом Камероном, державним секретарем у закордонних справах, справах Співдружності націй і розвитку Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, повідомили нині в Офісі президента.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

215,3% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  81,4% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

270,9% автомобільної техніки (з них 4,1% за минулий тиждень),

392,7% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

 94,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 55,7% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські розвідники визначили три спроби Росії дестабілізувати Україну та досягти перемоги, а представники української й американської розвідки надали оцінки ситуації на полі бою, які узгоджуються з попередніми прогнозами ISW, що російські війська можуть взяти Часів Яр, але дуже малоймовірно, що вони захоплять великі українські міста.

• Заступник начальника ГУР України генерал-майор Вадим Скібіцький оцінив, що російські війська, ймовірно, почнуть наступальну операцію в напрямку Харківської та Сумської областей наприкінці травня або на початку червня 2024 року, але російські війська не зможуть захопити міста Харків або Суми.

• Скібіцький зазначив, що Кремль розглядає інформаційні операції як другу лінію боротьби за перемогу над Україною і що нинішні російські інформаційні операції значною мірою зосереджені на підриві українських мобілізаційних зусиль та легітимності Президента України Володимира Зеленського.

• Скібіцький наголосив, що третім напрямком зусиль Росії, спрямованих на перемогу в Україні, є кампанія з дипломатичної ізоляції України.

• Державний департамент США оголосив 1 травня – встановлено, що російські війська порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї, підписантом якої є Росія.

• Президент Росії Путін 2 травня зустрівся з губернатором Тульської області, відомим афіляцією з "групою Ваґнера" Дюміним – це додатково вказує на те, що Путін, можливо, прагне зменшити владу міністра оборони Росії Шойґу, збалансувавши його з конкурентами. Путін, ймовірно, навмисно оприлюднив свою зустріч з Дюміним після гучного арешту заступника міністра оборони Росії Тімура Іванова 24 квітня і перед президентською інавгурацією 7 травня, можливо, щоб покарати очолюване Шойґу міноборони за нездатність досягти воєнних цілей Кремля. Зустріч Путіна і Дюміна свідчить про те, що Путін, ймовірно, є особою, відповідальною за рішення про арешт Іванова.

• Нещодавні репресії російського уряду проти мігрантів з Центральної Азії, які живуть у Росії та в'їжджають до неї після нападу в "Крокус Сіті Холі" 22 березня, схоже, погіршують киргизько-російські відносини на додаток до таджицько-російських.

• Парламент Грузії 1 травня ухвалив закон про "іноземних агентів" за російським зразком у другому читанні на тлі протестів проти цього закону в Тбілісі.

• Російські військові могли завербувати численних ув'язнених, засуджених за тяжкі злочини, восени 2023 року.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 134 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 3 ракетні та 70 авіаційних ударів, здійснив 116 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Красний Хутір Чернігівської області; Середина-Буда Сумської області; Дергачі, Липці та Рублене Харківської області; Кліщіївка, Дружба, Торецьк, Спірне, Воздвиженка, Новоолександрівка, Олександропіль, Євгенівка, Новопокровське, Новоселівка Перша, Карлівка, Костянтинівка, Водяне, Времівка та Старомайорське Донецької області; П’ятихатки та Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 12 атак в районах населених пунктів Новоєгорівка, Синьківка, Петропавлівка, Кислівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог 15 разів атакував позиції наших захисників в районах Греківки, Невського та Серебрянського лісництва на Луганщині і населених пунктів Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 22 атаки в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Виїмка, Спірне, Новий, Кліщіївка та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 50 атак в районах населених пунктів Архангельське, Сокіл, Семенівка, Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Калинове, Яснобродівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка та Урожайне Донецької області, де ворог 16 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 2 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, ворог здійснив 8 безуспішних атак на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 складах боєприпасів, 1 засобу ППО, 2 артилерійських системах та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

03.05.2024