Незламній Україні присвячується

Знана канадська диригентка українського походження Кері-Лінн Вілсон вдруге диригуватиме на сцені Львівської національної опери

 

 

Всесвітньо відома диригентка, канадійка українського походження, – Кері-Лінн Вілсон (Keri-Lynn Wilson) – візьме участь у винятковій мистецькій події, присвяченій мужності українського народу та його героїчній боротьбі у жорстокій війні, розвʼязаної росією проти України – концерті «Незламній Україні присвячується». Майбутня подія, за словами диригентки, має стати «символом моральної підтримки нації, що перебуває у стані війни».

 


16 грудня о 17:00 під орудою Кері-Лінн Вілсон солісти, хор та оркестр Львівської національної опери виконають Дев’яту симфонію Л. ван Бетховена та симфонічну композицію «Nova. Присвята мужності України» сучасної композиторки Вікторії Польової. Диригентка підготувала особливий подарунок глядачам: фінал Девʼятої симфонії Л. ван Бетховена прозвучить українською мовою.


Це вже другий візит знаної диригентки до Львівської національної опери у знак вияву солідарності та підтримки українських митців. У лютому цього року Кері-Лінн Вілсон диригувала концерт-присвяту першій річниці повномасштабного вторгнення – «Пам’яті нескорених», в рамках якого прозвучав Реквієм Дж. Верді та «Буча. Lacrimosa» Вікторії Польової.

 

Диригентка Кері-Лінн Вілсон (Keri-Lynn Wilson).Фото: Олівія Кахлер.


Про свій візит та обрану програму концерту диригентка зазначає наступне: «Для мене велика честь, що я знову тут, в Україні, і диригуватиму 9-ту симфонію українською. Ця симфонія є беззаперечним шедевром, який завжди резонує з авдиторією, адже має надзвичайну силу та красу, і дає нам надію на світле майбутнє. Вона наповнить слухачів енергією та натхненням для продовження боротьби. У творі Вікторії Польової мені імпонує сила та виразність музики, яка з одного боку реалістично втілює події, що відбуваються в Україні, з іншого ж – символізує нашу жагу до перемоги».


Свою кар’єру Кері-Лінн Вілсон розпочала понад двадцять років тому, впродовж цього періоду диригентка виступала у багатьох оперних театрах, серед яких Королівський оперний театр, Баварська державна опера та Метрополітен-опера, а також з такими оркестрами, як Лос-Анджелеський філармонічний оркестр і Симфонічний оркестр Баварського радіо та чимало інших. Саме під її орудою влітку 2022-го відбувся світовий тур «Ukrainian Freedom Orchestra» / «Українського оркестру свободи», під час якого українські музиканти виступили у найбільших містах Європи та Америки. Серед учасників – музиканти оркестру театру: Андрій Чайковський, Марта Семчишин, Віктор Семчишин, Анна Бура (скрипка), Юрій Хвостов, Євген Марчук (гобой, англійський ріжок), Наталія Коноваленко (арфа). Другий тур Європою під патронатом Першої леді України Олени Зеленської відбувся цьогоріч улітку.


Почесним гостем події стане Генеральний директор легендарної Метрополітен-опери Пітер Гелб. Його присутність засвідчить вияв солідарності та підтримки України, української культури під час цинічної рашистської війни.

 

Програма концерту:


Вікторія Польова. “Nova. Присвята мужності України” для симфонічного оркестру
Людвіг ван Бетховен. Симфонія No9 ре мінор

 

Виконавці:
Солісти:
Софія Соловій, сопрано
Анастасія Поліщук, мецо-сопрано
Олександр Черевик, тенор
Володимир Шинкаренко, бас

 

Оркестр та хор Львівської національної опери
Диригентка – Кері-Лінн Вілсон
Хормейстер – Вадим Яценко
Режисер – Василь Вовкун

 

16 грудня, 17:00 / Глядацька зала

 

14.12.2023