РОСІЯ ПОЧАЛА ВІЙНУ. Битва за Київ

25 ЛЮТОГО

 

Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Росія зосередить свої зусилля на оточенні Києва. Видання DT.ua опублікувало план, котрий передбачає: Київ мають оточити і висадити з повітря десант; у центр столиці має прорватися спецзагін, щоб примусити політичне керівництво підписати вже готовий акт капітуляції. 

 

 

23:06 Президент Зеленський подякував грузинам, котрі вийшли на акцію підтримки України всупереч позиції уряду не запроваджувати санкцій: "Неймовірний грузинський народ, який точно розуміє, що друзів треба підтримувати! Дякую кожному у Тбілісі та інших містах, де вийшли на підтримку України й проти війни. Справді, бувають моменти, коли громадяни – не уряд, а кращі за уряд".

 

22:54 Офіс Президента України та адміністрація президента Росії консультуються про час і місце переговорів, повідомив прес-секретар Банкової Сергій Никифоров. 

 

22:39 Гакери Anonymous штурмували сайт Міноборони Росії і виклали у відкритий доступ базу даних, в якій містяться телефони, email-пошти та імена працівників міністерства.

 

22:27 Анекдот від ДСНС: до однієї з пожежних частин у Києві нагодилися чоловіки у вбранні солдатів Збройних Сил України і попросилися перебратися в робу рятувальників. Пожежники ледь не вклякли від такого прохання, тому викликали поліцію. І поки пройдисвіти перебиралися, їх затримали. 

 

 

22:13 Росія атакувала аеродром у Старокостянтинові у Хмельницькій області.

 

22:01 "Как дела, Вань?" – "Я в плену, бать", – на сторінці Сухопутних військ опублікували відео з полоненим росіянином, котрий просить батьків натиснути на кремлівську владу. 

 

22:09 The New York Times пише, що Президент Зеленський під час переговорів із прем’єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннета запропонував йому бути посередником. "Ми вважаємо, що Ізраїль є єдиною демократичною державою у світі, яка має чудові відносини як з Україною, так і з Росією", – пояснив посол Євген Корнійчук.

 

21:52 Міністр оборони Олексій Резніков поширив звернення до російських матерів російською мовою: "За несколько дней интервенции в Украину будет уничтожено столько же российских военных, сколько за две чеченские войны. Тысячи. Тысячи. Правитель России стал убийцей. Убийцей не только украинцев, но и россиян... Прячьте своих близких, если они вам дороги. Не отправляйте их на верную смерть! Их будут убивать из каждого окна в каждом из украинских городов".

 

21:40 За п'ять годин на допомогу українській армії перерахували 77 мільйонів гривень із "ковідної тисячі", – Мінцифри.

 

"Наші захисники і захисниці кожної хвилини своєї героїчної боротьби змінюють ставлення до України у світі. Це збільшує підтримку.

Українці зараз виборюють майбутнє, на яке давно заслуговували. Як своє, так і всієї Європи.

Ми обов’язково переможемо!"

 

Олексій Резніков,

міністр оборони України

 

21:36 Ситуація у Києві загрозлива, заявив міський голова Віталій Кличко. "Наступна ніч, під ранок, буде дуже складною. Російські війська – впритул до столиці", – повідомив голова міста. Зі слів Кличка, у столиці виловлюють диверсійні групи; мости взято під контроль; при в'їзді до Києва зводять блокпости. Бурмистр подякував територіальній обороні і всім киянам за намір битися за своє місто.

 

21:24 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із Джо Байденом. Ішлося про посилення санкцій, конкретну оборонну допомогу та антивоєнну коаліцію. "Вдячний США за потужну підтримку України", – прокоментував у twitter'і.

 

21:09 "Після важких боїв і значних втрат рашистські окупанти зупинилися поблизу Конотопа. У них проблема з пальним та постачанням. Танкісти ходять з каністрами і намагаються купити пальне. Солдати окупаційних військ вимагають їжу у місцевого населення", – Сухопутні війська.

 

21:03 Поблизу Старобільська українські артилеристи завдали втрат окупантам – розбили колону російської техніки, що готувалась до переправи через річку Айдар. "Ворог прорвався через український кордон та намагався зайти з тилу, завдати удар та розірвати лінію оборони українських військ. В результаті окупанти зазнали втрат і відступили", – розповіли у Луганській ОДА.

 

20:49 "Щастя: 80% міста знищено! Обстріли не вщухають", – голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай.

 

20:45 У Миргороді, що на Полтавщині, обстріляли аеродром. Жертв немає, звітує міська влада.

 

20:43 У Києві обстріли. "5 вибухів сталися з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6", – поінформував голова міста Віталій Кличко.  

 

20:36 Із Сумщини є достовірна інформація про встановлення російських блокпостів: у Штепівці на Київській трасі і в Краснопіллі на дамбі, повідомили в ОДА.

 

20:25 Європейська Унія запровадила персональні санкції проти Владіміра путіна і Сєрґєя Лаврова. "Президент Путін та міністр закордонних справ Лавров – у списку санкцій... Єдині лідери у світі, які потрапили під санкції ЄС, – це Асад із Сирії, Лукашенко з Білорусі, і тепер Путін – із Росії", – прокоментував високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

 

20:04 Колона польських вантажівок із боєприпасами для української армії прибула до України, повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. "Колона з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже дійшла до наших сусідів. Ми підтримуємо українців, ми солідарні та рішуче виступаємо проти російської агресії", – заявив Блащак.

 

 

19:52 Влада Сумщини скаржиться на шквал фейків: "Заклики до здачі та інфа про те, що міста в області "здали" і влада втекла – фейк! Ми не вступали у жодні перемовини з ворогом! Усі ці фейки ширяться масово соцмережами. Не ведіться, будь ласка! Суми та інші районні центри області під нашим контролем! Влада на місцях", – голова адміністрації Дмитро Живицький.

 

19:36 У Грузії відбулася велелюдна акція на підтримку України. Грузини обурені, що прем'єр-міністр відмовився підтримати санкції проти Росії.

 

 

19:29 Голова МЗС Італії Луїджі Ді Майо запевнив Дмитра Кулебу, що його країна підтримає відключення Росії від SWIFT.

 

19:17 Плани Росії швидко пройти через Херсон і Харків зірвано, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Противник перенаправив основні зусилля на інший напрямок та зосередився на столиці України Києві, але запланована ініціатива не була ним досягнута", – додала вона.

 

19:04 Росія не очікувала того рівня спротиву, котрий довелося зустріти під час вторгнення в Україну, заявив поважний американський посадовець з питань оборони у п'ятницю, згідно з повідомленням Reuters. "Опір українців є більшим, ніж чекали росіяни", – сказав посадовець, додавши, що США все ще певні, що намір російського президента Путіна полягає в знесенні української влади. "Якщо коротко, росіяни дещо втратили ініціативу", – резюмував він.

 

18:55 В Ірпені під Києвом знищили колону Росгвардії. На відео у соцмережах видно спалену техніку і обвуглені тіла. "Хто прийде на нашу землю – він так і здохне”, – коментує за кадром чоловічий голос.

 

 

18:48 Росію не пустять на "Євробачення", постановила Європейська мовникова спілка (EBU).

 

18:33 Під Харковом у колоні підбитої військової техніки виявили вцілілі машини. "Бігли, сволота, куртки покидали. Молодці, пацани, влучили чітко!" – чути голос за кадром.

 

18:20 Зеленський запросив до України леґіонерів: "Якщо ви маєте бойовий досвід і не хочете дивитись на нерішучість політиків, ви можете вже прибути до нашої держави і разом з нами захищати Європу".

 

18:18 Комітет міністрів призупинив представництво Росії у своєму Комітеті та в Парламентській асамблеї. ”Призупинення не є останнім заходом, але тимчасовим, аби зберегти відкритими канали для комунікації”, – йдеться у заяві на офіційному сайті.

 

18:01 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що російські сили не відважуються підтримувати окупацію, коли стикаються із відсутністю підтримки населення. "Мені здається вони не хочуть картинки, що вони воюють з населенням", – сказав Кім.

 

"Вони не заходять, якщо мирне населення їх не раді бачити. Це той момент, коли треба показати хто ми є", – заявив голова ОДА.

 

17:38 25 лютого у Миколаєві розвели Південнобузький та Інгульський мости, щоб завадити ймовірному вторгненню ворожих військ на територію міста, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

 

17:13 Російська армія прорвала оборону Херсона та взяла під контроль переправу до міста, повідомив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута. "Вимушений повідомити про те, що після запеклих боїв на підступах до Херсона, незважаючи на відчайдушні зусилля української армії, на жаль, втрачено контроль над переправою до Херсона. Ворог значними силами та з великими втратами подолав оборону міста", – поінформував Лагута у Facebook.

 

16:56 Українські Збройні сили прорвали позиції окупантів в районі Біловодська у Луганській області, повідомила пресова служба Операції об'єднаних сил у Facebook. "Опівдні в районі Біловодська українські воїни дали бій російським окупантам. Наші підрозділи прорвали позиції загарбників та закріпили успіх контрнаступом", – ідеться у повідомленні штабу ООС.

 

16:43 У Чернігові зайнялася будівля обласного управління Служби безпеки України. Зі слів свідків, у будівлі пролунав вибух. На місце події прибули кілька екіпажів рятувальників, однак вони побоюються, що будівля може бути замінована і вибухнути, зазначає УНІАН.

 

16:20 Біля села Бохоники під Вінницею українські сили збили російський гелікоптер, повідомили "Суспільному" у Агрономічній сільській раді. Пілотів наразі шукають.

 

15:57 За оцінками заступниці міністра оборони Ганна Маляр, російські війська мали би втратити 2800 загиблими до цього моменту.

 

15:29 Обстріл російськими військами Охтирки на Сумщині загрожує критичній інфраструктурі України, заявляють у Міністерстві внутрішніх справ: там розташовані магістральні газопроводи України.

 

15:02 Київ вступив у фазу оборони, заявив під час брифінґу міський голова Віталій Кличко. "Місто вступило у фазу оборони. Зараз в деяких районах Києва лунають постріли і вибухи, які ви чуєте. Українські військові знешкоджують диверсійні групи росіян. Деякі з них вже проникли в Київ. І ворог хоче поставити на коліна столицю та нас з вами знищити", – сказав Кличко, згідно з "Укрінформом".

 

14:49 Президент України Володимир Зеленський закликав Владіміра Путіна на переговори, щоб почути, чого той хоче. "По всій території України точаться бої. Давайте сідати за стіл переговорів. Щоб зупинити загибель людей", – заявив керівник держави.

 

14:31 Охтирку обстріляли із систем залпового вогню "Ураган". Влучили у сховище та дитячий садок. Є загиблі і важкі поранені, поінформувала Сумська військова адміністрація.

 

14:12 У Ворзелі, що під Києвом, снаряд випустили у дитячий будинок із 50 неповнолітніми. Як повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, правдоподібно, йдеться про системи залпового вогню "Град".

 

13:54 Бункеровщик "Міленіум Спіріт" під прапором Румунії був підбитий за 12 миль від порту Південний російським кораблем. Зв‘язку із судном немає. Інформація від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

 

 

13:12 На Херсонщині російські танки сфотографували під радянськими прапорами.

 

 

 

12:57 Міністерство оборони України оприлюднило відеозапис, як МіГ-29 Повітряних сил України знищує "нєімєющій аналогов" Су-35 російських окупантів. У соцмережах пишуть, що цей повітряний бій відбувся на Харківщині. 

 

12:30 Від початку бойових дій зафіксували 412 обстрілів, повідомили у МВС.

 

12:11 Підрозділи оперативного командування "Північ" знищили близько 20 одиниць ворожих танків на менському напрямку на Чернігівщині. Також знищено колону ворожої техніки, котра рухалася з боку Ріпок на Чернігів, – втрати близько 10-15 одиниць техніки.

 

11:43 Протиповітряна оборона збила крилату ракету над Вінницею, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Борзов. У Вінниці дислокується штаб Військово-Повітряних Сил України. 

 

11:31 Уточнення щодо диверсантів на Оболоні. Сухопутні війська оприлюдинили відео зі знищеною вантажівкою групи. Машину зупинили вогнем; на кадрах видно убитих учасників ДРГ, перебраних в українську форму. 

 

11:18  Чернігів встояв. Російські сили намагаються обійти обласний центр, щоб добутися до Києва, інформує Генштаб ЗСУ.

 

11:07 "Найбільша небезпека зараз розвивається з напрямку Димер-Іванків. Тобто це північний-захід від Києва. Там бої зараз вже ідуть в районах населених пунктів Гостомель, Ворзель і Буча. Спробують наступати російська війська, але там наші механізовані десантні частини виставили надійний заслон. Знищено декілька вертольотів противника і щонайменше одна колона бойової техніки, працювали "Джавеліни" якраз", – заявив на брифінґу радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

 

10:57 Росія відмовилася від ідеї висадити десант на аеродромі Гостомеля. Противник вирішив висуватись своїм ходом із території Білорусі у напрямку Гомель-Чернігів-Київ, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. На білоруському аеродромі Гомель здійснили посадку російські Іл-76 із десантниками.

 

10:42 Російські сили намагаються захопити Мелітополь. "Ви у своїх домівках чуєте постріли та вибухи – йдуть вуличні бої", – розповів міський голова Ігор Судаков.

 

10:21 Загрози з боку диверсантів на Оболоні, про яких повідомлялося раніше, немає. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр написала повідомлення у Facebook про те, що їх чи то сплутали ("Авто зупинені. Як з’ясувалось, це не ті авто ЗСУ, які зникли під Сумами, а ідентичні"), чи то знешкодили.

 

10:12 Біля села Вознесенське у районі Золотоноші збили ворожий літак. Шукають пілота, який катапультувався, повідомила поліція Черкаської області. 

 

10:04 На аеродромі Міллєрово в Ростовській області пролунали вибухи. Командування Повітряних сил ЗСУ поширило про це допис у facebook, у котрому цікавиться: "А хто то зробив?"

 

10:03 Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив: на столичній Оболоні діє ворожа диверсійно-розвідувальна група.

 

 

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр написала у Facebook: "Російські військові захопили два автомобілі ЗСУ, переодяглися у форму українських військових і на швидкості рухаються до центру Києва зі сторони Оболоні. За ними слідує колона російських військових вантажівок".

 

9:58 Міністерство оборони поширило попередження: диверсійно-розвідувальні групи збройних сил Росії використовують автомобільну техніку, захоплену у Національної гвардії України, для глибокого проникнення у тил українських позицій. Зокрема, їм належать два ББМ "Козак", три КРАЗИ та ГАЗ-66. Окупанти одягнені у військову форму ЗСУ.

 

9:42 Спецслужби України отримали план вірогідного захоплення Києва. Подробиці опублікувало видання "Дзеркало тижня". Війська спеціального призначення РФ жадають захопити один із двох аеропортів, щоб прийняти 10 тисяч десантників із технікою. Диверсійні загони мають зруйнувати електровузли та системи зв'язку, щоб паралізувати життя в регіоні. Паралельно почнеться кібератака. Увагу людей відволікатимуть ударами по цивільних об'єктах, а фронт натиснуть зусібіч. 

 

Задача – взяти під контроль органи влади. Бажаний результат – захопити керівництво держави. Далі – мирова угода на російських умовах під шантажем. "Навіть якщо частина керівництва держави буде евакуйована, хто не-будь із проросійських політиків зможе взяти на себе відповідальність і підписати документи, мотивуючи це втечею політичного керівництва із Києва... Як результат, Україна може бути розділена на дві частини – за принципом Західної та Східної Німеччини, чи Північної і Південної Кореї. При цьому, РФ визнає легітимною ту частину України, яка підпише ці угоди і буде лояльна до РФ", – пише DT.ua.

 

9:14 На північно-західному напрямку Києва підірвали три мости, щоб зупинити прохід військ ворога – міст на Новоірпінській трасі, міст у Гостомелі по Варшавській трасі, та у Демидові міст через ріку Ірпінь, повідомляє "Українська правда"

 

 

9:01 Бронегрупа російсько-окупаційних військ намагалася прорвати оборону українських військ в районі Трьохізбенки. Українські воїни знищили два російські танки і одну машину БМП та змусили ворога відступити, повідомили у штабі ООС.

 

8:57 На підході до Чернігова українським силам вдалося утримати оборону та відбити прорив російських військ. Ворожа техніка вимушена була відступити з Чернігова у напрямку Сєднєва та з Городні у Семенівку. Захоплено ворожі трофеї у вигляді техніки та документів з особистими даними росіян, розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

 

8:41 "Ворзель, Київська область. Можливий захід противника у навколишні населені пункти", – повідомили у Сухопутних військах ЗСУ.

 

8:33 Державна інспекція ядерного регулювання України повідомила про перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випомінювання (червоні точки) на значній частині пунктів спостережень. "Внаслідок окупації та бойових дій встановити причини зміни показників радіаційного фону у зоні відчуження наразі неможливо", – йдеться у повідомленні.

 

 

Нагадаємо, росіяни використовують зону відчуження як безпечний коридор для виходу на околиці Києва.  

 

8:15 Велика кількість броньованої техніки противника вийшла в бік Києва із півночі. Сили ворога переважають. Їх зупинили на рубежі річки Тетерів. Міст через річку зруйновано. Десантно-штурмові війська ЗСУ б'ються у районах Димера та Іванкова, рапортує Міноборони.

 

8:03 Державний секретар Ентоні Блінкен повідомив: США мають докази, "що Росія має намір оточити Київ і погрожувати йому".

 

7:51 На околицях Охтирки, що на Сумщині, розпочався бій. Напередодні в місті вже були росіяни – їх витіснили. У самих Сумах чутно постріли зі стрілецької зброї.

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що військова техніка проходить через область транзитом. 

 

7:04 Противник завдав повітряного удару по українських підрозділах у районі Кропивницького. Міністерство оборони повідомило про "значну активність" ворожих вертольотів в районах вище Вилкового та Тирасполя.

 

6:43 Голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута: "Херсонщину планомірно окуповують… Але я запевняю, наша область, наші захисники будуть й надалі оборонятися!"

 

5:25 Завдано ракетного удару по прикордонному підрозділу "Приморський Пасад", що в Запорізькій області. Внаслідок атаки серед прикордонників є загиблі та поранені, повідомили у ДПСУ.

 

04:20 Київ атаковано з повітря. Українські ППО збили над містом два літальні апарати - безпілотники, чи, ймовірно, балістичні ракети. Уламки впали на житлову багатоповерхівку, яка зайнялася.

 

 

25.02.2022