Добрий чи поганий?

 

Зображення дилеми прийняття рішень, коли на одному плечі у персонажа сидить чортик, а на іншому – янгол, яке часто можна побачити у коміксах, недалеке від того, як люди сприймають реальне життя.

 

Моральний характер і мотиви вигаданих надприродних істот у цьому випадку очевидні. Однак науковці з Університету Ватерлоо (провінція Онтаріо, Канада) стверджують, що ми схожим чином ставимося і до людей, яких вважаємо добрими чи поганими.

 

Природа добра і зла є однією з вічних проблем етики, релігії та філософії. Недавно за неї взялися і соціальні науковці, яких зацікавило питання, чому у фільмах і фольклорі диявола і демонів часто зображують такими, які готові задовольнити випадкові прохання, тоді як янголи у порівнянні виглядають менш чутливими? Виявилось, що людські уявлення про добрих і злих надприродних істот значною мірою ґрунтуються на сприйнятті звичайних людей.

 

«Наше дослідження показало: люди очікують, що хороші персонажі (і реальні, і вигадані) уважно ставитимуться до намірів, які стоять за проханнями, тоді як погані будуть відносно нечутливими до них, – стверджує Орі Фрідман, професор психології розвитку з Університету Ватерлоо та провідний автор дослідження. – Ці шаблони формують очікування щодо поведінки як людей, так і наприродних істот у відповідь на запити».

 

Фрідман та його співавтори показали – люди схильні сприймати злих персонажів як таких, яким байдуже все, окрім того, що безпосередньо впливає на їхні власні цілі.

 

Ці результати підтверджують попередні дослідження, з яких випливає, що принаймні окремі з повсякденних уявлень про надприродних істот можуть ґрунтуватися на наших поглядах на реальних людей.

 

«Одним із аспектів сприйняття когось як злого є очікування, що ця людина звертатиме менше уваги на наміри інших людей й натомість більше зосереджуватиметься на результатах їхніх дій. Натомість добра людина враховуватиме, зокрема, і наміри й порівнюватиме їх із результатами вчинків», – стверджує Брендон Ґулдінг, здобувач у галузі психології розвитку Університету Ватерлоо і співавтор дослідження.

 

Щоб дослідити, які очікування люди мають щодо поведінки добрих і злих персонажів, науковці провели п’ять експериментів. В одному з них 2231 учасника попросили прочитати короткі історії про те, як головний герой звертається з проханням до людини чи надприродної істоти, й оцінити ймовірність того, що воно буде задоволене. Виявилось, що коли прохання було адресоване доброму персонажу, то оцінка залежала від того, чи справді він зрозумів його суть. Натомість від злих очікували, що вони задовольнятимуть прохання, зокрема й без рефлексії намірів прохача.

 

«Це дослідження повідомляє нам дещо цікаве про те, як люди сприймають зміст добра і зла. Ми ототожнюємо зло не лише із заподіянням шкоди, а й із байдужістю до того, що хочуть люди. Так само й добро – це не тільки досягнення хороших результатів, а й турбота про те, чого хочуть люди і які у них наміри», – резюмує Фрідман.  

 

Perceptions of supernatural beings reveal feelings about good and bad in humans

ScienceDaily, 30/08/2021

Зреферував Є. Л.

 

Оригінал дослідження:

Rebecca J. Dunk, Brandon W. Goulding, Jonathan A. Fugelsang, Ori Friedman

Butt-dialing the devil: Evil agents are expected to disregard intentions behind requests

Journal of Experimental Social Psychology, 2021; 96: 104188 DOI: 10.1016/j.jesp.2021.104188

01.09.2021