На Алеї Небесної Сотні в Києві встановили "совкодрочерські" інсталяції до Дня Незалежності.

 

У Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні встановити декорації у радянському стилі для святкових перформансів до Дня Незалежності. Старі машинки, автомати з газованою водою, прилавки з "найсмачнішим пломбіром" і меблі зі совковими шпалерами тепер перекривають народний меморіал загиблим учасникам Революції Гідності.

 

 

"На Алеї Героїв Небесної Сотні встановлюють декорації для святкової постановки прямо посеред меморіалу (в якому б стані він не був). Зокрема, на тій стометрівці, де розташовані портрети загиблих, зводять три фанерні коробки, які перекривають обличчя. Невідомо, як планується в фінальному вигляді (нам же ніхто не показував ескізів), але зараз виглядає трошки гидко, коли очі розстріляних зазирають у шибки "советской хрущевки". Гадаю, в таємниці план театрального дійства вже тримати не вдасться. Швидше, навпаки: в інтересах постановників уникнути гніву, трощі й кровопролиття, пояснивши громадянам, що взагалі відбувається", – написав вранці журналіст Богдан Кутєпов.

 

 

"Вони таки вирішили познущатись над країною, – коментує громадський активіст Андрій Смолій. – "Зелені" готують замість Алеї Героїв Небесної Сотні інсталяцію про "савєцкіє врємєна", "дєшовую газіровку" і ковбасу по 2.20. Буде шоу. Будемо на День Незалежності від Зеленського з Ротару, Потапом, "Мозгамі", кремлівськими звьоздамі в Маріуполі державним коштов та ось ця ганьба на Майдані... А хіба можна було від неосовків очікувати щось інше?".

 

Як пише видання LB.ua, на Алею Героїв Небесної Сотні прибув міський голова Києва Віталій Кличко. Виявилося, що КМДА не давала дозволу на встановлення інсталяції. За планом там мало бути тільки покладання квітів.

 

Директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло заявив, що адміністрація не має стосунку до цих конструкцій.

 

"Про саму ідею нас усно інформували, ми радили звертатися до зацікавлених сторін і попередили організаторів щодо інформування Офісу генпрокурора, бо територія під арештом і є слідчі дії, а також звертатися до родин Небесної Сотні. Письмових деталей ми не отримували, про це дізнались уже на місці", – зазначив він. 

 

Пошивайло додав, що музей звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням надати детальну інформацію про те, що нині відбувається на алеї. 

 

Об 13:32 інсталяцію почали ламати невідомі. Поліція затримала частину хлопців. 

 

 

17.08.2021