Трамп повернеться вже у серпні?

Дональд Трамп повернеться у Білий дім ще цього літа. Принаймні у цьому переконаний він сам і мільйони його шанувальників.

 

 

За останні кілька місяців ми вже почали потрохи забувати про чи не найекстравагантнішого президента в історії Сполучених Штатів Дональда Трампа. І не дивно, адже його позбавали не лише посади, а й головних публічних трибун – соцмереж Twitter, Facebook, Instagram. Саме там він мав мільйони підписників, звідти всі дізнавалися про його справи й наміри. Трамп ще намагався створити якийсь власний сайт, але так нічого путнього з цього й не вийшло.

 

Ми навіть пропустили, як 14 червня експрезидент відсвяткував своє 75-ліття. А це, як стверджував радянсько-серіальний Гайнріх Мюллер, ­– зоряний час політика. Тож і Трамп вирішив його не марнувати. До американської преси, зокрема до газети  The New York Times, дійшли чутки, що Дональд Трамп поважно налаштований на реванш, причому «говорив певному колу людей, що він очікує, що його відновлять на посаді президента до кінця серпня».  

 

Як таке можливо? Більшість юридичних експертів впевнена, що ніяк. Утім останнім часом у світовій політиці відбувається маса речей, які ще зовсім недавно здавалися неможливими, – від анексії Криму Росією до Brexit.

 

Передовсім своє повернення Трамп хоче залагодити через судову тяганину. А як не вдасться? То чому б не через путч? Сам він поки що не артикулював другого сценарію, на відміну від своїх соратників. Але все за порядком.

 

27 червня Трамп провів свій перший мітинг як експрезидент. Захід під гаслом «Врятуємо Америку!» (Save America) відбувся в місті Веллінгтоні, штат Огайо. «Ну що, скучили за мною?» – з такого риторичного запитання розпочав Трамп виступ перед тисячами своїх прихильників. «Так!» – загудів натовп, водночас свистячи й ревучи. Нівроку розпаливши людей, експрезидент знову завів свою улюблену останніми місяцями пісню про те, що результати президентських виборів в листопаді 2020 року, за підсумками яких він не переобрався на другий термін, були сфальшовані. «У нас вкрали вибори, вкрадене треба повернути!» – рішуче заявив він.

 

 

Отже, Трамп взяв впевнений курс на відвоювання крісла в овальному кабінеті. І чекати ще чотири роки він не має ні найменшого наміру. Окрім вже згаданого повідомлення в ліберальній The New York Times, з'явилася ще одна публікація в консервативному виданні National Review. У тексті політолог Чарльз Кук стверджує: «Можу засвідчити на підставі розмов з цілою низкою різних джерел, що Дональд Трамп дійсно цілком щиро вірить, що він – разом з колишніми сенаторами Девідом Пердью (David Perdue) і Мартою Максаллі (Martha McSally) – буде "відновлений" на посаді нинішнього літа після завершення "аудиту" виборів 2020 року в Арізоні, Джорджії і декількох інших штатах». А поки що Трамп активно намагається набрати команду з журналістів, політиків та політологів, які б допомогли з інформаційним та пропагандистським забезпеченням його «війни за Білий дім».

 

Отже, Трамп майже переконаний (як і мільйони його прихильників), що вже в серпні він повернеться в Білий дім. Чому саме в серпні? На це запитання в коментарях для американської преси відповів вірний соратник Трампа підприємець Майкл Лінделл (Michael Lindell), котрий є власником компанії My Pillow. Знаменно, що його компанія випускає подушки, матраци та постільну білизну, тобто атрибути для сну, марення.

 

Лінделл стверджує, що правники, які працюють над поверненням Трампа до Білого дому, запевнили, що «до липня у них має бути щось готове для подачі до Верховного суду США». «Ось я собі й сподіваюся, що це означає, що до серпня Дональд Трамп може повернутися до Білого дому», – пояснив бізнесмен.

 

А сам Трамп тим часом закликав своїх прихильників буквально на барикади передовсім у Джорджії, де, за його словами, «проводиться велика робота з виявлення фальшувань президентських виборів». «Ми не повинні дозволити нікому скомпрометувати виявлені бюлетені, залишивши будівлю комісії незахищеною, як це було зроблено раніше. Республіканці і патріоти повинні захищати будівлю і бюлетені», – заявив Трамп. А це фактично черговий заклик експрезидента до бунту, непокори, силових дій. Ми ще пам’ятаємо, чим закінчився схожий заклик Трампа 6 січня у Вашінґтоні.

 

У цьому контексті варто зазначити, що в США закон зобов'язує виборчі комісії зберігати оригінали бюлетенів 22 місяці. Але й це ще не все, бо потім кожен листок окремо сканують і зберігають вічно в електронному вигляді. Тому навіть через сто років результат будь-яких виборів на кожній дільниці можна перерахувати і перевірити.

 

Але ми ж вже знаємо, що бюлетені рахувалися й перераховувалися ще в листопаді-грудні минулого року. І жодних фальшувань виявити не вдалося, попри всі намагання Дональда Трампа, який номінально ще був президентом. І це тоді викликало його страшенний гнів, який впав на голови місцевих чиновників. Тому не варто сподіватися, що цього разу ситуація якось кардинально зміниться.

 

Але навіть якщо уявити собі таку неймовірну ситуацію, що наявність фальшувань буде виявлено і Верховний суд їх визнає, то це нічого не змінить у сенсі президентської ротації. Справа в тому, що в США не існує якоїсь процедури, коли б присягнутого президента зі зазначеної причини змусили б відмовитися від крісла та посадили в нього іншу особу. Хіба би вдалося на підставі виявлених евентуальних фальшувань оголосити процедуру імпічменту. Але це вже зовсім інша історія, і триватиме вона не один місяць.

 

А що ж тоді Трампові та його прихильникам робити, якщо через суд не вдасться «врятувати Америку», як їм ввижається? Залишається ще шанс на військовий переворот. І цю ідею відверто й публічно артикулював генерал Майкл Флінн. Так, той самий, що був першим помічником Трампа з національної безпеки в апараті Білого дому, але був змушений подати до демісії через викриті його зв’язки з росіянами.

 

                                    Майкл Флінн

 

Так от, під час виступу Флінна на конференції в Техасі, організованій місцевим рухом «Голос патріотів» (The Patriot Voice), один з присутніх поставив йому запитання: «Ось я, простий морський піхотинець, хотів би знати, чому, з якої причини в нас, у США, не може статися те ж саме, що сталося в М'янмі?» Йдеться про захоплення влади в цій азійській країні військовиками, незгодними з підсумками парламентських виборів в листопаді минулого року.

 

І що відповів Флінн? Запевнив, що США – бастіон демократії, що голос виборця – найвищий закон, що тут такого ніколи не станеться? Аж ніяк. Флінн у відповідь сказав дослівно таке: «Так, ні з якої причини. І тут так і треба». І ця відповідь була зустрінута схвальним свистом і бурхливими оваціями.

 

Це вже потім, коли справа набула розголосу, Флінн спробував якимось чином відіграти ситуацію назад. Запевняв, що його зле зрозуміли. Навіть поширив заяву про те, що «жоден переворот з жодної причини не повинен відбуватися в Америці, і я ніколи не закликав до таких дій». Що він ні до чого схожого не закликав, що його слова вирвали з контексту, що все це «підступна фабрикація на підставі спотворених звітів». Але слово – не горобець, особливо слово політика.

 

У будь-якому випадку, сценарії реставрації  президентства Трампа наразі виглядають радше як марення, як плід уяви хворої людини. Хоча в них вірить критично велика маса американців. Що не може не тривожити.

 

29.06.2021