Бурштин проти резистентних бактерій

 

Бурштин уже тисячі років використовують у народній медицині зараз це можна пояснити. Адже мелена смола з давньої ялиці Sciadopitys verticillata виявилася ефективною проти грам-позитивних бактерій. А ще невідомий складник бурштину вбиває небезпечні хвороботворчі бактерії MRSA, повідомили науковці. Їм уже вдалося знайти перші вказівки на клас молекул, що зумовлюють цей ефект.




Зображення: Connor McDermott​.


 

Уже впродовж тисячоліть бурштин вважають речовиною особливої сили: давню деревну смолу шамани використовували у ритуалах, порошок бурштину додавали до «магічних напоїв» у традиційній народній медицині, сам камінь давали смоктати дітям, у яких прорізалися зуби. І навіть замкнуті в бурштині рештки доводять антибактеріальну та протигрибкову дію скам’янілої смоли дерева: впродовж мільйонів років у ньому законсервованими зберігаються найтонші структури — наприклад крила, сперма, цвіт і ДНК.

 

«Незважаючи на традиційне застосування в народній медицині, біоактивних компонентів та терапевтичної дії балтійського бурштину досі детально не досліджували, пояснили Елізабет Амброз (Elizabeth Ambrose) та Конор МакДермот (Connor McDermott) з Університету Міннесоти. Хоч попередні дослідження вже виявляли деякі речовини в бурштині, які гіпотетично могли б відкрити шлях новим антибіотикам, але ці дослідження не мали продовження».

 

У своїй розвідці науковці цілеспрямовано шукали можливу антибактеріальну дію балтійського бурштину. Він утворюється зі смоли дерев, що крапала з прадавньої ялиці Sciadopityaceae близько 44 мільйонів років тому. Це дерево, яке належить до виду соснових, росло по всьому світу навіть у час динозаврів. Сьогодні залишився тільки один його вид, поширений тільки в Японії.

 

Аби з’ясувати склад цього бурштину, команда змолола його максимально дрібно і проаналізувала порошок хімічно за допомогою мас-спектроскопа газової хроматографії. Аналізи зідентифікували десятки хімічних сполук, серед яких передусім абієтинова кислота, дигідроабієтинова кислота та палюстрін, повідомляють науковці.

 

Певною мірою ці органічні молекули демонструють біологічну активність. Але чи вони діють проти бактерій і передусім проти мікроорганізмів, що резистентні до поширених препаратів?

 

Аби це з’ясувати, Амброз і МакДернот здійснили перші тести з чистими екстрактами ідентифікованих речовин. У спеціальній лабораторії вони перевірили їхню ефективність проти дев’яти різних видів бактерій, серед яких резистентні штами на кшталт метицилинрезистентного золотистого стафилокока (MRSA).

 

Результат: біоактивні речовини вбили принаймні частину бактерій. «Важливо, що ці сполуки активні проти грам-позитивних бактерій, зокрема проти резистентних штамів Staphylococcus aureus», — повідомив МакДернот. Проти грам-негативних мікробів складники бурштину не діють.

 

«Антибактеріальний ефект можуть зумовлювати властивості бактеріальних клітинних мембран», — пояснив МакДернот. Які саме елементи здійснюють цей ефект, потрібно ще дослідити. Досі незрозуміло і які молекули відповідають за цей ефект.

 

Перше свідчення цього надав порівняльний експеримент, за якого дослідники піддали хімічному аналізу смолу єдиного досі живого виду сосни Sciadopitys verticillata. Вони виявили склареол — терпеноїд, що міститься також у мускатній шавлії (Salvia sclarea). Досі його використовували як ароматичну речовину, але досліджували і його вплив на клітини лейкозу.

 

Амброз і МакДермот з’ясували, що цей рослинний інгредієнт за певних умов може реагувати на виявлені в бурштині біоактивні субстанції. «Ми тішимося, що зможемо продовжити дослідження на основі отриманих даних, — сказала Амброз. — Абієтова кислота та її похідні — це потенційне джерело нових активних діючих речовин, важливих передусім для подолання грам-позитивних резистентних бактерій».

 

 

Nadja Podbregar

Mit Bernstein gegen resistente Bakterien

American Chemical Society, 6/04/2021

Зреферувала С. К.

15.04.2021