Польща затримала "унсовця" Тополю за запитом Росії.

 

Прикордонна служба Польщі у суботу затримала ветерана війни на Донбасі, одного з лідерів УНА-УНСО Ігоря Мазура, прізвисько – "Тополя". Мазур – політичний в'язень часів Кучми ("справа 9 березня"), ветеран воєн у Грузії та Чечні.

 

 

Про це йдеться у повідомленні на сторінці ініціативи "Рух опору капітуляції".

 

Учасники руху закликали Українську державу зайняти рішучу позицію щодо Мазура і звернулися до МЗС зі закликом негайно втрутитися у ситуацію. "Польську сторону закликаємо припинити виконувати російські інструкції – Москва цього не оцінить", – заявили побратими "Тополі".

 

Як повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, Ігоря Мазура затримали на прикордонному пункті Дорогуск за запитом РФ. 

 

Денісова поінформувала, що Мазур – співробітник секретаріату Уповноваженого ВР.

 

Згідно з її інформацією, невдовзі суд в місті Холм вирішуватиме питання про взяття Мазура під варту з метою його екстрадиції в Росію.

 

"Тополю" оголосили у розшук через його участь у чеченській війні, повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Голова МВС звинуватив Росію у використанні Інтерполу для політичних переслідувань.

 

Ігор Тополя (у центрі, найвищий) у Грозному, 1995 рік

 

"Російська Федерація звинувачує нашого громадянина у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових зіткненнях з федеральними силами на території Чечні. Внаслідок цього загинули і були важко травмовані декілька російських військовослужбовців", – повідомив Аваков.

 

Міністерство внутрішніх справ звернулося до Генерального секретаріату Інтерполу зі скаргою на Росію, котра "вчергове намагається неправомірно використати канали та інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України".

 

У суботу ввечері під посольством Польщі у Києві та консульством РП у Львові відбулися стихійні акції з закликом до поляків солідаризуватися із українцями та не потурати провокаціям і захцянкам Польщі.

 

Віцеспікер Сейму Польщі Малґожата Ґошєвська у відповідь закликала людей доброї волі, занепокоєних затриманням Мазура, "до спокою та розсудливості". Ґошєвська опублікувала у Facebook нотатку з заголовком "На захист Ігоря Мазура" й запевнила, що "Тополю" не видадуть Росії тільки через те, що про це попросила РФ.

 

"Затримання на польському кордоні Ігоря Мазура є винятково технічним виконанням Польщею міжнародних угод та зобов'язань. Відважний громадянський активіст і ветеран війни на Донбасі, Грузії та Чечні став жертвою дій східних сусідів. Він був внесений російськими службами до реєстру затримань Інтерполу. Це наочний приклад використання Кремлем інститутів міжнародного права для політичної помсти. Ми не можемо піддатися на провокацію. Ми не можемо бути акторами російського сценарію. Польща зробила те, що мусила зробити. Вона затримала особу, яка фігурує в реєстрі. Але – для з’ясування ситуації", – написала Ґошєвська у Facebook.

 

Пані віцеспікер запевнила, що компетентні органи "вже багато чого" знають. "Я запевняю вас, що дорога до Росії не є відкритою. Польська влада та суди ретельно розслідуватимуть цю справу, а я, зі свого боку, допомагаю і гарантую невинуватість Ігоря Мазура щодо російських звинувачень", – зазначила Ґошєвська.

 

Як повідомило посольство України у Польщі, із Ігорем Мазуром уже зустрівся український консул. Дипломат надав йому відповідну консультацію та допомогу.

 

Справа перебуває на контролі Генерального консульства України в Любліні, Посольства України в Республіці Польща та Департаменту консульської служби МЗС України.

 

Зі слів посла України Андрія Дещиці, то вже не перший випадок, коли Росія використовує міжнародні правоохоронні органи для політичних переслідувань. "Лише в Польщі впродовж останніх двох років зафіксовано до десяти таких випадків. Однак поки ці справи лише в стадії вивчення та розгляду, і польська сторона жодного нашого бійця Росії не передала", – повідомив він.

 

Дещиця поінформував, що укранські дипломати проситимуть звільнити Тополю на поруки.

 

09.11.2019